In ciuda deciziei instantei, Primaria sustine ca nu poate darama Cathedral Plaza. ARCB: "Firea se crede Pilat din Pont"

Ultimul update: Joi 13 Iulie 2017 07:19
Data publicarii: Luni 10 Iulie 2017 18:38
Categorie: Actualitate

Epopeea demolarii cladirii Cathedral Plaza continua. Primaria Capitalei sustine ca acum nu o poate darama, desi o decizie judecatoreasca obliga Primarul Municipiului Bucuresti sa desfiinteze imobilul construit ilegal.

Municipalitatea sustine ca avizul de demolare trebuie dat de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, din cadrul Ministerului Culturii. De cealalta parte, cei care militeaza pentru protejarea patrimoniului sustin ca Primaria nu vrea, de fapt, sa demoleze cladirea si pentru asta cauta tot felul de pretexte.

Din comunicatul dat de Primaria Capitalei reiese ca institutia condusa de Primarul Gabriela Firea nu are nicio putere de decizie in cadrul demolarii imobilului Cathedral Plaza, asta, desi instanta a decis altceva.

Conform deciziei Tribunalului Dambovita, din iunie 2012, Primarul Municipiului Bucuresti este obligat sa emita decizia de desfiintare a cladirii Cathedral Plaza si sa faca toate demersurile pentru readucerea terenului la situatia anterioara, oferind astfel zona de protectie monumentului istoric, Catedrala Sf. Iosif.

Primaria a solicitat Ministerului Culturii aviz de desfiintare a imobilului, dar nu a trimis dosarul complet.

Lucian Romascan, Ministerul Culturii: "Ministerul Culturii a transmis catre Primaria Municipiului Bucuresti o solicitare de completare a dosarului cu documentele necesare pentru ca solicitarea de aviz sa intre in dezbaterea comisiei si inca pana la acest moment nu am primit."

Cei care lupta pentru protejarea monumentelor istorice contesta amanarea demolarii de 5 ani incoace.

Roxana Wring, Consilier USR in cadrul CGMB: "Eu interpretez ca Primaria Generala nu vrea sa demoleze acest imobil si, de fapt, inseamna ca nu vrea sa puna in aplicare o decizie a instantei care este definitiva si irevocabila. Decizia este mult deasupra oricarei chichite briocratice pe care o poate inventa Primaria Capitalei ca sa paseze aceasta responsabilitate."

In luna mai, Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti i-a cerut Gabrielei Firea sa nege public ca Daiana Voicu, sefa companiei de imobiliare care a ridicat Cathedral Plaza, nu este nasa ei de cununie. Dezmintirea nu a venit, insa, nici pana azi.

Pana acum, partile implicate s-au intalnit in fata judecatorilor in peste 40 de procese, iar povestea este departe de a fi incheiata. La Tribunalul Bucuresti se afla pe rol inca din 2013 un dosar prin care proprietarul solicita Primariei Capitalei aviz pentru intrarea cladirii in legalitate.

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti: Firea se crede Pilat din Pont

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti transmite intr-un comunicat ca "Gabriela Firea incearca sa se spele pe maini in cazul Cathedral Plaza":

"Prin noua sa tentativa de a scapa de raspunderea aplicarii legii in cazul Cathedral Plaza, Primarul General, Gabriela Firea ofera opiniei publice o confirmare a legaturilor sale de afinitate (si interese) cu dezvoltatorul proiectului. Ultimele sale demersuri produc ingrijorare Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti (ARCB), intrucat acestea denota implicarea dnei Gabriela Firea in salvarea colosului ilegal, ce trebuie demolat de insusi edilul capitalei.

Repetam ceea ce am afirmat si in comunicatul nr. 145 din 17.05.2017 si ii amintim dnei Firea care ii sunt obligatiile stabilite de Justitia din Romania. Ca Primar al Municipiului Bucuresti (PMB) este obligata sa emita dispozitia de desfiintare a cladirii ilegale Cathedral Plaza, actiune pentru care nu are nevoie de avize sau pareri de la alte institutii, si apoi este obligata sa ia toate masurile administrative pentru a readuce terenul la starea de dinainte de construire.

Avizul de la Comisia Nationala a Monumentelor nu trebuie sa fie cerut nici de Primarul Municipiului Bucuresti si nici de proprietarul cladirii. Suntem in prezenta unei hotarari judecatoresti care trebuie pusa in executare si nu in prezenta unei decizii lasata in aprecierea autoritatilor administrative. Nicio autoritate administrativa nu poate lipsi de efecte o hotarare judecatoreasca.

Dispozitiile legale la care se face referire in comunicatul Primarului General nu sunt aplicabile in situatia de fata, intrucat acestea se refera la procedurile necontencioase de autorizare a desfiintarii unei constructii ilegale.

Grija pe care o manifesta Primarul General in ultima perioada pentru procesele aflate pe rol, introduse de catre Millennium Building Development (MBD), demonstreaza ca mai presus de lege exista alte legaturi despre care ARCB a facut vorbire si pe care PMB nu le-a infirmat. De altfel, dezinformand prin omisiune, dna Primar General nu aduce la cunostinta publicului faptul ca in acelasi dosar in care s-a solicitat de catre MBD ca instanta sa dispuna intrarea in legalitate a acestei constructii, ARCB a cerut instantei judecatoresti sa oblige Primarul General la emiterea actului administrativ de respingere a cererii de intrare in legalitate.

De altfel, in cadrul procedurii de executare silita, in data de 26.09.2016, raspunzand reprezentantilor ARCB care ii solicitau sa faca demersurile de desfiintare in sensul legii, Primarul Firea le-a spus acestora ca in tara noastra au existat decizii irevocabile care au fost schimbate, aratand prin aceasta ca sperantele sale sunt indreptate nu spre aplicarea legii si refacerea unui spatiu verde pentru bucuresteni, ci spre salvarea investitiei ilegale a unor prieteni.

Constatand ca sentinta civila nr. 2520/2012 a Tribunalului Dambovita si decizia nr. 89/2016 a Curtii de Apel Constanta nu sunt respectate, solicitam din nou public Primarului Capitalei sa-si faca datoria si sa puna in executare hotararea definitiva, mai ales ca prin hotararea judecatoreasca pronuntata de Tribunalul Bucuresti la data de 10.07.2017 instanta a respins in mod definitiv si ultima contestatie la executare formulata de catre Primarul Municipiului Bucuresti*.

Si, daca tot era dna Firea dispusa sa faca un sondaj legat de cheltuielile Primariei Municipiului Bucuresti vizavi de Cathedral Plaza, ii sugeram sa intrebe bucurestenii daca sunt de acord ca Primaria sa cheltuiasca din banii lor pentru a impiedica punerea in executare a unei hotarari judecatoresti. Iar in virtutea transparentei in administratia publica, ar putea sa declare public sumele cheltuite deja in acest scop.

Primarul General sustine un razboi propagandistic in care poarta stindardul intereselor MBD."
 

Firea vrea sa-l convinga pe Tudose sa achizioneze integral actiunile Elcen si sa transfere metroul la Primaria Bucurestiului
Firea vrea sa-l convinga pe Tudose sa achizioneze integral actiunile Elcen si sa transfere metroul la Primaria Bucurestiului
VIDEO PROTVPLUS.RO
GOSPODAR FARA PERECHE
Scandal mare in casa lui Vasile Boar. Afost intim cu Cristina?

01:27
GOSPODAR FARA PERECHE
Tomita ajunge singur acasa: "M-am simtit nu prost, ci foarte prost!"

01:38
GOSPODAR FARA PERECHE
Interzis celor slabi de inima! Dan Dicu face o demonstratie de echitatie care se lasa cu rani

01:32
GOSPODAR FARA PERECHE
Marin ii da sfaturi lui Dorin. Ce secret ascunde fostul gospodar fara pereche?

02:13
GOSPODAR FARA PERECHE
Se incing spiritele intre Rodica si Elena! Discutii aprinse au cele doua rivale

01:42
GOSPODAR FARA PERECHE
NEXT Intrigi noi, tandreturi si discutii aprinse in urmatorul episod Gospodar fara pereche.

01:10
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-l pe Santiago!
Isi iubeste copiii si sotia, si desi intotdeauna mai distant, nu si-a imaginat ca o va gasi pe aceasta in bratele unui alt barbat pe care-l credea prieten. Pe Santiago il cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Raquel
Pentru toti, viata ei parea perfecta. Nu si-a imaginat niciodata ca se va lovi de tradare, infidelitate sau ca va fi banuita de crima. Pe Raquel o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Carolina!
Destinul ei era sa fie mama, sotie, femeie de casa, insa o pasiune de nestapanit i-a dat viata peste cap. Pe Carolina o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Mama Nadiei Comaneci, dezvaluiri despre fiica sa
Interviu exclusiv acordat de mama Nadiei Comaneci

05:35
incendiu, constanta, case,
Două case din judeţul Constanţa au fost distruse într-un incendiu
Olguța Vasilescu: Lucrăm la o HG pentru majorarea salariului minim din 1 ianuarie 2019
Ștefan Caramitru explică incidentul cu Valentin Dragnea: ”Soția lui ne-a persiflat”
Un nou caz de pestă porcină africană, confirmat în județul Giurgiu
Propagandă mincinoasă înaintea referendumului. Afișul pus pe un bloc din Timișoara
Urs, filmat cum distruge o ușă închisă cu lacăt. Paznicii s-au înarmat cu clopoțel și fluier
Dasaev
Decizia instanței în cazul lui Dasaev, principalul suspect în cazul baschetbaliștilor înjunghiați
Anchetă pentru ultraj la Arad, după ce doi poliţişti au fost bătuţi de un şofer
Procurorul general al României îi răspunde ministrului Dan: ”Anchetă imparțială”
Fiul lui Dragnea și soția sa ar fi fost agresați verbal pe stradă. Cei doi au depus plângere
Proprietarii de apartamente, obligaţi prin lege să vină la şedinţele de bloc
MAPN schimbă legea armatei obligatorii. Tinerii, obligaţi să anunţe când pleacă din ţară