Părinţii cer autobuze şcolare, apoi îşi duc copiii tot cu maşina. Cum a decurs prima zi de şcoală


Ultimul update: Luni 13 Ianuarie 2020 19:26
Data publicarii: Luni 13 Ianuarie 2020 19:26
Categorie: Stiri actuale

Luni a început al doilea semestru de școală, unul lung, de 20 de săptămâni, cu multe lecții pentru elevi, dar și cu un trafic haotic, în special în București.

Dimineață, marile intersecții ale Capitalei, dar și străzile din apropierea școlilor, au fost blocate. În încercarea de a mai reduce din aglomerație, șase instituții de învățământ vor avea autobuze proprii de la Primărie, care vor acoperi 16 trasee. Modelul, preluat din străinătate, este deja unul de succes, în Cluj-Napoca și Timișoara.

Ora 7:31, Sectorul 2 al Capitalei, intersecția Iancului. Blocaj.

Ora 7:35, am înaintat 200 de metri. Deși Poliția Capitalei a scos în stradă zeci de echipaje, nu a ajutat prea mult. De la pasajul Bucur-Obor plin ochi de mașini, prin șoseaua Ștefan Cel Mare și până la școala Herăstrău din sectorul 1, Capitala părea un uriaș furnicar.

La ora 8 și un minut mai aveam de străbătut încă 3,8 kilometri în aproximativ 15 minute, conform aplicației. Am ajuns la destinație după 45 de minute.

Director: „În general, e foarte aglomerată venirea de dimineață, dar și la prânz. Majoritatea părinților vin cu mașini.''

La cererea părinților, Primăria Capitalei a pus la dispoziția elevilor trei autobuze școlare, de trei ori pe zi: dimineața, după amiaza și seara.

Reporter: „Cu ce ați venit la școală azi?”

Copil: „Cu autobuzul de școală.”

Reporter: „Ați fost mulți copii?”

Copil: „Doar noi doi în autobuz.''

După ce proiectul pilot din Sectorul 3 s-a dovedit un succes, Primăria Capitalei a introdus alte 18 autobuze în cinci școli pentru 6.000 de elevi.

În Sectorul 6 al Capitalei, în autobuzul școlar care a plecat din stația Ceahlău, apoi Crângași și care s-a oprit la Școala Pia Brătianu, la ora 10:58 erau doar trei copii, pentru că sunt mici, în clasele primare și abia acum încep școala.

Daniela Agapian, însoțitor elevi: „Îi adunăm din fiecare stație și îi ducem la școală. De acolo se încarcă copiii care ies la ora 11 și sunt duși acasă. Toate cursele au însoțitor, câte unu la fiecare cursă.''

Odată ajunși la școală, elevii au fost verificați de asistentele medicale și s-au bucurat după trei săptămâni de vacanță de întâlnirea cu prietenii.

Copil: „Îmi propun să am răbdare și curaj. Uneori, poate să fie greu la școală și nu trebuie să renunți.''

Puțini somnoroși, dar cu planuri mari pentru 2020, de la grădiniță până la liceu, elevii s-au întors la școală pentru al doilea semetru mai lung cu cinci săptămâni decât primul. Are în total 20 de săptămâni, iar următoarea vacanță va fi abia în primăvară, de pe 4 aprilie pe 21 aprilie. Finalul anului școlar va fi vineri, 12 iunie.

Pe de altă parte, proiectul Ministerului Educației cu privire la începerea școlii pe 14 septemebrie și încheierea ei pe 18 iunie a stârnit controverse între profesori, elevi și patronatele în turism. Documentul rămâne în dezbatere publică până pe 17 ianuarie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47