Părinţii cer autobuze şcolare, apoi îşi duc copiii tot cu maşina. Cum a decurs prima zi de şcoală
Luni a început al doilea semestru de școală, unul lung, de 20 de săptămâni, cu multe lecții pentru elevi, dar și cu un trafic haotic, în special în București.
Dimineață, marile intersecții ale Capitalei, dar și străzile din apropierea școlilor, au fost blocate. În încercarea de a mai reduce din aglomerație, șase instituții de învățământ vor avea autobuze proprii de la Primărie, care vor acoperi 16 trasee. Modelul, preluat din străinătate, este deja unul de succes, în Cluj-Napoca și Timișoara.
Ora 7:31, Sectorul 2 al Capitalei, intersecția Iancului. Blocaj.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ora 7:35, am înaintat 200 de metri. Deși Poliția Capitalei a scos în stradă zeci de echipaje, nu a ajutat prea mult. De la pasajul Bucur-Obor plin ochi de mașini, prin șoseaua Ștefan Cel Mare și până la școala Herăstrău din sectorul 1, Capitala părea un uriaș furnicar.
La ora 8 și un minut mai aveam de străbătut încă 3,8 kilometri în aproximativ 15 minute, conform aplicației. Am ajuns la destinație după 45 de minute.
Director: „În general, e foarte aglomerată venirea de dimineață, dar și la prânz. Majoritatea părinților vin cu mașini.''
La cererea părinților, Primăria Capitalei a pus la dispoziția elevilor trei autobuze școlare, de trei ori pe zi: dimineața, după amiaza și seara.
Reporter: „Cu ce ați venit la școală azi?”
Copil: „Cu autobuzul de școală.”
Reporter: „Ați fost mulți copii?”
Copil: „Doar noi doi în autobuz.''
După ce proiectul pilot din Sectorul 3 s-a dovedit un succes, Primăria Capitalei a introdus alte 18 autobuze în cinci școli pentru 6.000 de elevi.
În Sectorul 6 al Capitalei, în autobuzul școlar care a plecat din stația Ceahlău, apoi Crângași și care s-a oprit la Școala Pia Brătianu, la ora 10:58 erau doar trei copii, pentru că sunt mici, în clasele primare și abia acum încep școala.
Daniela Agapian, însoțitor elevi: „Îi adunăm din fiecare stație și îi ducem la școală. De acolo se încarcă copiii care ies la ora 11 și sunt duși acasă. Toate cursele au însoțitor, câte unu la fiecare cursă.''
Odată ajunși la școală, elevii au fost verificați de asistentele medicale și s-au bucurat după trei săptămâni de vacanță de întâlnirea cu prietenii.
Copil: „Îmi propun să am răbdare și curaj. Uneori, poate să fie greu la școală și nu trebuie să renunți.''
Puțini somnoroși, dar cu planuri mari pentru 2020, de la grădiniță până la liceu, elevii s-au întors la școală pentru al doilea semetru mai lung cu cinci săptămâni decât primul. Are în total 20 de săptămâni, iar următoarea vacanță va fi abia în primăvară, de pe 4 aprilie pe 21 aprilie. Finalul anului școlar va fi vineri, 12 iunie.
Pe de altă parte, proiectul Ministerului Educației cu privire la începerea școlii pe 14 septemebrie și încheierea ei pe 18 iunie a stârnit controverse între profesori, elevi și patronatele în turism. Documentul rămâne în dezbatere publică până pe 17 ianuarie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!