Protest inedit al elevilor față de lipsa decontării abonamentelor pentru transportul intrajudețean

Ultima actualizare: 08-01-2020 18:40

Situație fără ieșire pentru zeci de mii de elevi din toată țara, care nu mai au abonamentele decontate pentru transportul intrajudețean.

Măsura era extrem de utilă și ajuta la reducerea abandonului școlar, spun atât copiii, cât și părințîi. Elevii au trimis astăzi, într-un protest inedit, autobuze de jucărie la Ministerul Educației, dar și la sediul Guvernului.

Gabriel locuiește în Năvodari și, pentru a ajunge la liceul din Constanța unde învață, este nevoit să facă naveta. În fiecare lună plătește peste 200 de lei pentru a ajunge la școală.

Gabriel Puscociu, elev: „Având în vedere că stau doar cu mama și toate chelruielile vin asupra ei, înseamnă foarte mult. Pot spune că o parte din salariu merge doar pe abonament. 210 lei, acum doi ani era 150, iar pe parcurs l-au tot scumpit la 170, 190 și, în prezent, este 210 lei. Necesită niște sacrificii făcute de mama mea și chiar este o problema acest lucru”.

Protest inedit din prtea elevilor

 

 

Iar în situația lui Gabriel sunt zeci de mii de elevi din toată țara. Pentru a atrage atenția asupra acestei situațîi, asociația care îi sprijină pe școlari a organizat astăzi un protest inedit. Elevii au trimis prin Poșta Română mai multe microbuze de jucărie Ministerului Educației și Guvernului.

O elevă care arată coletele: „Autobuzul din mijloc este pentru domnul prim-ministru Ludovic Orban. Avem în autobuz revendicările, un autobuz de culoare albastră și o scrisoare a unei eleve din Constanța care are mari probleme cu transportul. Aici avem autobuzul de culoare galbenă pentru doamna Anisie, o culoare foarte caldă, precum ar trebui să fie și dumneaei cu elevii cu acestei revendicări”.

Denisa Lucan, elevă: „Scopul acestei acțiuni este că Guvernul să ne asigure transportul. Pentru că a ne asigura transportul înseamnă că ne asigura și viitorul, dar și dreptul la educație. Dacă guvernul ne taie transportul, mai ales pentru cei din mediul rural, le taie și viitorul. Cred că cel mai important pentru copii este educați”.

Andrei Tănase, președintele Asocietiei Elevilor din Constanța: „Vom face toate demersurile necesare, vom face proteste atât la nivelul municipiului București, cât și în Constanța, campanii în mediul online. În dată de 15 ianuarie, dacă nu se rezolvă problema, vom face o sesizare către președintele României, prin care îi vom cere să înceapă urmărirea penală a guvernanților pentru faptul că prin exercitarea deficitară a atribuțiunilor de serviciu ei au prejudiciat în felul acesta dreptul elevilor la educație”.

Pe de altă parte, elevii au fost informați că OUG 51/2019 care reglementa transportul elevilor și decontarea aferentă, a fost atacată de PSD la Curtea Constituțională, urmând că judecătorii să ia o decizie. Până atunci, însă, școlarii nu vor beneficia de reduceri la transportul intrajudețean.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO