Protest inedit al elevilor față de lipsa decontării abonamentelor pentru transportul intrajudețean


Ultimul update: Miercuri 08 Ianuarie 2020 18:40
Data publicarii: Miercuri 08 Ianuarie 2020 17:03
Categorie: Stiri Educatie

Situație fără ieșire pentru zeci de mii de elevi din toată țara, care nu mai au abonamentele decontate pentru transportul intrajudețean.

Măsura era extrem de utilă și ajuta la reducerea abandonului școlar, spun atât copiii, cât și părințîi. Elevii au trimis astăzi, într-un protest inedit, autobuze de jucărie la Ministerul Educației, dar și la sediul Guvernului.

Gabriel locuiește în Năvodari și, pentru a ajunge la liceul din Constanța unde învață, este nevoit să facă naveta. În fiecare lună plătește peste 200 de lei pentru a ajunge la școală.

Gabriel Puscociu, elev: „Având în vedere că stau doar cu mama și toate chelruielile vin asupra ei, înseamnă foarte mult. Pot spune că o parte din salariu merge doar pe abonament. 210 lei, acum doi ani era 150, iar pe parcurs l-au tot scumpit la 170, 190 și, în prezent, este 210 lei. Necesită niște sacrificii făcute de mama mea și chiar este o problema acest lucru”.

Protest inedit din prtea elevilor

 

 

Iar în situația lui Gabriel sunt zeci de mii de elevi din toată țara. Pentru a atrage atenția asupra acestei situațîi, asociația care îi sprijină pe școlari a organizat astăzi un protest inedit. Elevii au trimis prin Poșta Română mai multe microbuze de jucărie Ministerului Educației și Guvernului.

O elevă care arată coletele: „Autobuzul din mijloc este pentru domnul prim-ministru Ludovic Orban. Avem în autobuz revendicările, un autobuz de culoare albastră și o scrisoare a unei eleve din Constanța care are mari probleme cu transportul. Aici avem autobuzul de culoare galbenă pentru doamna Anisie, o culoare foarte caldă, precum ar trebui să fie și dumneaei cu elevii cu acestei revendicări”.

Denisa Lucan, elevă: „Scopul acestei acțiuni este că Guvernul să ne asigure transportul. Pentru că a ne asigura transportul înseamnă că ne asigura și viitorul, dar și dreptul la educație. Dacă guvernul ne taie transportul, mai ales pentru cei din mediul rural, le taie și viitorul. Cred că cel mai important pentru copii este educați”.

Andrei Tănase, președintele Asocietiei Elevilor din Constanța: „Vom face toate demersurile necesare, vom face proteste atât la nivelul municipiului București, cât și în Constanța, campanii în mediul online. În dată de 15 ianuarie, dacă nu se rezolvă problema, vom face o sesizare către președintele României, prin care îi vom cere să înceapă urmărirea penală a guvernanților pentru faptul că prin exercitarea deficitară a atribuțiunilor de serviciu ei au prejudiciat în felul acesta dreptul elevilor la educație”.

Pe de altă parte, elevii au fost informați că OUG 51/2019 care reglementa transportul elevilor și decontarea aferentă, a fost atacată de PSD la Curtea Constituțională, urmând că judecătorii să ia o decizie. Până atunci, însă, școlarii nu vor beneficia de reduceri la transportul intrajudețean.

De ce scad randamentul și performanța elevilor. Lipsa de atenție înseamnă lipsă de interes
Elevii de la 100 de școli vor primi o masă caldă în 2020. Programul a eliminat abandonul școlar
Elevii militari din Alba Iulia au luat rolul lui Moș Crăciun. Unde au împărțit daruri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Andreea Marin, cu iubitul în pădurile virgine

Andreea Marin și iubitul său au sărbătorit 3 ani de relație în inima pădurii indoneziene.


08:14
Corina Caragea, experiențe inedite in Thailanda

Corina Caragea povestește despre delicatesele culinare pe care le-a încercat în Bangkok, printre care și carnea de crocodil.


08:10
Maria Cârneci, prima apariție după moartea soțului

Maria Cârneci: "În ultimele zile soțul meu a simțit că va muri"


19:07
Sfaturi pentru slăbire sănătoasă

"Nutriționistul vă păzește de efectele nedorite ale dietelor"


15:04
Medicina chinezeazcă, pentru tratarea bolilor

În ce constă medicina chinezească și cum ne ajută plantele în tratarea bolilor?


15:17
Bronzul și riscul de cancer de piele

S. Trifan: "Din cauza soarelui, pielea mea era îmbătrânită"


12:31
Ce fel de mame suntem, în funcție de ziua nașterii

Anul 2020 este legat de energia feminină și relația cu mama.


11:21
Ce schimbări aduc noile buletine?

Noile buletine vor include o imagine facială și două amprente.


10:14
Vorbește Lumea - 20 Ianuarie Promo

00:45
Cu Busu, despre vreme și vremuri

10:53