Prima zi de vara in Romania aduce vreme rece, ploi si grindina. De cand incep sa creasca temperaturile in toata tara

Ultima actualizare: 03-06-2014 06:56
Prima zi de vara in Romania aduce vreme rece, ploi...
Vreme rece in prima zi de vara...

Sambata temperaturile mai scad putin si vom avea vreme racoroasa chiar rece pentru aceasta data in regiunile intracarpatice.

Instabilitatea atmosferica va fi accentuata in jumatatea nord-estica a tarii si in zonele de deal si munte. Pe aici sunt anuntate averse frecvente, insotite de descarcari electrice si porniri ale vantului. E posibil sa cada grindina; cantitatile de apa vor depasi 20...25 L/mp, dar izolat se pot strange 35-40 L/mp.

In restul tarii instabilitatea se va manifesta pe suprafete mai mici, iar maximele termice se vor situa intre 13 si 22 de grade. Cel mai racoare va fi in Dealurile de Vest, iar cele mai ridicate valori se vor inregistra in estul extrem al al tarii.

Dupa lasarea noptii, innorarile persista si va continua sa ploua in cea mai mare parte a tarii. Vor fi si descarcari electrice din loc in loc, iar vantul se va inteti pe timpul ploilor. Temperaturile minime, comparabile cu cele din noaptea trecuta, se vor situa intre 7 grade in depresiunile din estul Transilvaniei si 17 grade la malul marii.

Cum va fi vremea duminica

Prima zi de vara calendaristica ne-aduce vreme racoroasa in toata tara. Nu scapam de ploi si instabilitate. Vor fi innorari si averse locale, insotite de descarcari electrice, dar se va arata si soarele din cand in cand. In sud-est si la munte se mai pot strange cantitati notabile de apa, iar vantul va avea intensificari in sudul si in estul tarii. Temperaturile maxime, sub mediile perioadei, se vor situa intre 15 si 23 de grade Celsius.

Cum va fi vremea in urmatoarele 3 zile

Luni, instabilitatea atmosferica va afecta jumatatea sudica a tarii si regiunile montane, iar noaptea zonele estice. Marti, va ploua in sud, in est, la munte si izolat in rest. Temperaturile cresc incepand de luni. Marti la amiaza vom avea intre 19 si 27 de grade Celsius.

Codul Galben de ploi si vijelii, emis de meteorologi pentru aproape intreaga tara

Potrivit ANM, zonele cu precipitatii mai importante in urmatoarele ore sunt cele din Muntenia, Dobrogea, Moldova si centrul Transilvaniei, urmand ca, sambata dimineata, codul galben sa fie restrans pentru vestul tarii, dar mentinut pana sambata seara in est.

Specialistii ANM estimeaza insa ca nu se poate ajunge la o situatie similara celei din Galati in 2010, cand precipitatiile au insumat peste 100 litri/metru patrat, deoarece cantitatile de apa care vor cadea pana sambata seara nu vor totaliza 100 litri/metru patrat.

In ceea ce priveste Institutul National de Hidrologie (INH), reprezentantii acestuia estimeaza o extindere a codului galben de inundatii vineri sau, cel mai probabil, sambata dimineata.

Bucurestiul si aproape toate judetele tarii vor fi, de vineri dimineata pana sambata noapte, sub avertizare cod galben de ploi, vijelii si grindina, cantitatile de apa putand ajunge in unele zone pana la 60 de litri pe metru patrat.

In zonele avertizate cu cod galben vor fi averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie si caderi de grindina. Cantitatile de apa vor depasi 25-30 de litri pe metru patrat si izolat 50-60 de litri pe metru patrat.

Avertizarea a fost emisa pentru Bucuresti si aproape toate judetele tarii, cu exceptia zonei de vest si nord-vest, respectiv Timis, Arad, Bihor, Salaj, Satu Mare si sud-vestul Maramuresului.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO