COD GALBEN de ploi si vijelii pentru 26 de judete. Cantitatile de apa vor depasi 45 de litri pe metrul patrat

×
Codul embed a fost copiat

Atentionarea de tip cod galben vizeaza 26 de judete din tara, unde meteorologii au anuntat vreme rea. Pana la ora 23, in Sud-Estul, Estul si in zona Carpatilor se anunta ploi torentiale insotite de tunete si fulgere, dar si de intensificari ale vantului.

Sumarul evenimentelor, 31 mai:

UPDATE 19:30 O atentionare de tip cod galben a fost emisa pentru 26 de judete din tara, unde meteorologii au anuntat vreme rea. Pana la ora 23:00, in Sud-Estul, Estul, dar si in zona Carpatilor se anunta ploi torentiale, insotite de tunete si fulgere dar si de intensificari ale vantului sau chiar vijelii.

Cat priveste cantitatile de apa care vor cadea, ele vor depasi local 20-25 l/mp si izolat 45-50 l/mp. Nici pentru duminica vestile nu sunt tocmai bune. Vremea ramane racoroasa, se anunta ploi in continuare in Centru si Sud si temperaturi mai mici, in medie, cu trei grade fata de cele normale pentru aceasta perioada.

UPDATE 10:47 Dunarea, pe sectoare din sapte judete, si rauri din 15 judete, majoritatea din jumatatea de est a tarii, se afla sub cod portocaliu de inundatii, conform actualizarii unor avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INGHA).

Citește și
inundatii
Cod galben de inundatii pe rauri din judetele Timis, Bihor, Alba si Cluj
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Astfel, pana duminica la ora 6.00, avertizarea valabila pe Dunare vizeaza sectorul aval Turnu Magurele - Zimnicea (judetul Teleorman) si sectorul aval Calarasi-amonte Harsova (judetele Calarasi, Constanta si Ialomita). Pana pe 5 iunie la ora 18.00, Dunarea se afla sub cod portocaliu si pe sectorul aval Harsova (judetele Constanta, Ialomita, Braila, Tulcea si Galati).

Potrivit hidrologilor, avertizarea pe acest sector vizeaza, in primul rand, sectoarele cu diguri locale de aparare. Tot pe Dunare, pana in 3 iunie la ora 18.00, se afla sub cod galben sectorul Bechet-Calarasi (judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si Calarasi). Sub cod galben se afla, pana in 5 iunie la 18.00, si sectorul aval Calarasi - Harsova (judetele Calarasi, Constanta si Ialomita).

Conform actualizarii unei alte avertizari, pana duminica la 18.00, se afla sub cod portocaliu raurile mici din judetele Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Botosani, Iasi, Suceava, Neamt si Bacau. Codul portocaliu vizeaza si raurile din bazinele hidrografice Barlad (judetele Iasi, Bacau, Vaslui si Galati), afluentii mici ai Prutului si Siretului din judetele Vrancea, Vaslui si Galati si raurile mici din Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea). Sub aceeasi avertizare se afla raurile din bazinele hidrografice Putna, Ramnicu Sarat (judetele Vrancea si Buzau), Jijia, Baseu (judetele Botosani si Iasi), Suceava, bazinul superior al Moldovei si afluentii sai (judetele Suceava si Neamt) si raul Prut - amonte Acumularea Stanca Costesti (judetul Botosani).

Tot pana duminica la 18.00 este in vigoare o atentionare cod galben ce vizeaza raurile din bazinele hidrografice Bega, Cerna si alte rauri mici din judetele Timis si Caras-Severin, Drincea, Desnatui, Jiu (judetele Mehedinti, Hunedoara, Gorj si Dolj), afluentii Oltului milociu si inferior din judetele Sibiu, Valcea si Olt, Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), afluentii Argesului mijlociu si inferior (judetele Arges, Dambovita si Giurgiu), Ialomita - bazin superior si mijlociu (judetele Dambovita, Prahova, Ilfov si Ialomita), Siret superior si afluentii de dreapta (Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus, Putna, Rm. Sarat si Buzau) din judetele Suceava, Neamt, Iasi, Bacau, Harghita, Vrancea, Buzau, Braila, afluentii Prutului din judetele Botosani si Iasi. Sub cod galben sunt si raurile din bazinul superior si mijlociu al Oltului (judetele Harghita, Covasna si Brasov).

UPDATE 10:25 Codul galben de ploi, care viza initial 35 de judete, a fost restrans la 26, majoritatea din jumatatea de est a tarii, aflate sub aceasta atentionare pana sambata la ora 23.00, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Astfel, raman sub cod galben, pana sambata seara, judetele Constanta, Tulcea, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, nordul judetelor Prahova, Dambovita, Arges si Valcea, Maramures, Mures, Bistrita-Nasaud, Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Vrancea, Galati, Harghita, Bacau, Vaslui, Neamt, Iasi, Suceava si Botosani.

In acest zone vor fi averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice si intensificari ale vantului ce pot lua, trecator, aspect de vijelie. Cantitatile de apa vor depasi local 20-25 de litri pe metru patrat si, izolat, 45-50 de litri pe metru patrat.

UPDATE 09:23 Hidrologii au emis un Cod Portocaliu de inundatii pentru sapte judete.

In intervalul 31.05.2014 ora 06:00 – 01.06.2014 ora 06:00 pe Dunare pe sectorul aval Turnu Magurele - Zimnicea (judetul Teleorman) si pe sectorul aval Calarasi-amonte Harsova (judetele Calarasi, Constanta si Ialomita).

In intervalul 31.05.2014 ora 06:00 – 05.06.2014 ora 18:00 pe Dunare pe sectorul aval Harsova (judetele Constanta, Ialomita, Braila, Tulcea si Galati).

Avertizarea COD PORTOCALIU pe acest sector vizeaza in primul rand sectoarele cu diguri locale de aparare.

Sumarul evenimentelor, 30 mai:

UPDATE 13:00 COD GALBEN de ploi si vijelii - Ploaia torentiala care s-a abatut asupra Capitalei, vineri la pranz, sustine avertizarile meteorologilor, iar la randul lor hidrologii emit atentionari!

Furtuna in padurea Baneasa

Spun ca pericolul inundatiilor creste de la o ora la alta, iar specialistii de la Apele Romane au anuntat ca tot mai multe rauri vor depasi cotele de atentie in acest weekend.

UPDATE 11:35: Codul galben de ploi, vijelii si grindina va fi restrans, sambata dimineata, pentru zone din vestul tarii, dar mentinut pana sambata seara pentru cele din est, iar codul galben de inundatii, valabil in prezent pentru 26 de judete, poate fi extins sambata dimineata, pentru afluenti ai Oltului.

Daca ati surprins imagini cu furtuna de vineri, le puteti trimite pe adresa de mail [email protected]

Datele au fost furnizate de catre reprezentantii Adnimistratiei Nationale de Meteorologie (ANM) si cei ai Institutului National de Hidrologie la comandamentul pentru inundatii reunit, vineri, 30 mai 2014, la Guvern.

COD GALBEN de ploi si vijelii in Muntenia, Dobrogea, Moldova si centrul Transilvaniei

Potrivit ANM, zonele cu precipitatii mai importante in urmatoarele ore sunt cele din Muntenia, Dobrogea, Moldova si centrul Transilvaniei, urmand ca, sambata dimineata, codul galben sa fie restrans pentru vestul tarii, dar mentinut pana sambata seara in est.

Specialistii ANM estimeaza insa ca nu se poate ajunge la o situatie similara celei din Galati in 2010, cand precipitatiile au insumat peste 100 litri/metru patrat, deoarece cantitatile de apa care vor cadea pana sambata seara nu vor totaliza 100 litri/metru patrat.

In ceea ce priveste Institutul National de Hidrologie (INH), reprezentantii acestuia estimeaza o extindere a codului galben de inundatii vineri sau, cel mai probabil, sambata dimineata.

"In aceasta dimineata suntem pe cod galben pe majoritatea cursurilor de apa din 26 judete si cod portocaliu in 11 judete. In functie de evolutia precipitatiilor, anticipam o extindere, nu o reducere, a codului galben si exista posibilitatea si a unor intensificari in sensul de cod portocaliu. Zonele cele mai vizate ca extindere ca cod galben este Oltul mijlociu cu afluentii Oltetul si Argesul superior, iar pentru zonele unde ne-am astepta la intensificari sunt Olt, Teleorman, Vedea si pe cursurile de apa din Moldova", a transmis conducerea INH. Debitul Dunarii este de 10.300 metri cubi/secunda la intrarea in tara, fata de o medie multianuala a lunii mai de 7.250 mc/secunda, cu tendinta de scadere pana luni, cand Dunarea va creste insa din nou, la peste 11.000 mc/secunda.

"In orice caz, insa, nu va fi un debit care sa depaseasca sub nicio forma ceea ce am avut pana acum o saptamana", a afirmat conducerea INH.

Meteorologii au emis Cod Galben de ploi pentru weekendul 31 mai -1 iunie 2014

Vremea se strica din nou. Daca v-ati propus sa mergeti la mare sau la munte in weekend-ul 31 mai - 1 iunie 2014, consolati-va cu ideea ca n-o sa va intoarceti prea bronzati.

Mai degraba ar fi cazul sa va cumparati umbrele si pelerine de ploaie. Meteorologii anunta pentru urmatoarele doua zile cod galben de ploi. Au avut loc deja furtuni, in care a cazut si gheata.

Atentionarea meteo intra in vigoare vineri dimineata la ora 9 si este valabila pana sambata la ora 23. In acest interval se anunta instabilitate atmosferica, descarcari electrice, vilejii si grindina. Cu alte cuvinte, va ploua cu galeata in aproape toata tara. Vor cadea peste 30 de l/mp, iar izolat chiar si 60 de l/mp.

Ziua de sambata, 31 mai 2014  va aduce vreme rece, in vestul si centrul tarii, unde mercurul din termometre va arata izolat 14 grade. In estul si sud-estul tarii se vor inregistra maximum 23 de grade.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Vreme calda si temperaturi maxime intre 22 si 30 de grade Celsius. In ce zone din tara sunt asteptate ploi miercuri seara
Vreme calda si temperaturi maxime intre 22 si 30 de grade Celsius. In ce zone din tara sunt asteptate ploi miercuri seara

Astazi ramanem cu vremea calda in regiunile extracarpatice. Instabilitatea revine mai ales catre seara si cele mai vizate zone vor fi nordul, centru si estul tarii. Maximele termice ajung in intervalul 22 - 30 de grade.

Cod galben de inundatii pe rauri din judetele Timis, Bihor, Alba si Cluj
Cod galben de inundatii pe rauri din judetele Timis, Bihor, Alba si Cluj

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pe unele rauri mici din bazinele superioare Bega, Crisul Negru si Aries, din judetele Timis, Bihor, Alba si Cluj, unde miercuri s-ar putea produce inundatii locale.

Cod galben de inundatii pe raurile din Timis si Bihor! Unde vor fi inregistrate cresteri de debite in urmatoarele ore
Cod galben de inundatii pe raurile din Timis si Bihor! Unde vor fi inregistrate cresteri de debite in urmatoarele ore

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o avertizare de cod galben de inundatii pe raurile din Timis si Caras Severin. 

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E