Miting de sustinere pentru Beke Istvan. Oamenii s-au adunat chiar in piata unde extremistul ar fi urmat sa detoneze o bomba

×
Codul embed a fost copiat

A fost a doua zi de proteste in Targu Secuiesc, unde in jur de o mie de oameni, care cred in nevinovatia lui Istvan Beke, au iesit in strada.

Barbatul este arestat pentru ca ar fi intentionat sa puna un dispozitiv exploziv improvizat in piata localitatii si sa-l detoneze in timpul Paradei de 1 decembrie. El este membru al unei organizatii considerata de autoritati nationalist-extremista.

Sute de oameni adunati in Targu Secuiesc au strigat in cor "dreptate pentru Beke". Ei spun ca vineri se vor intoarce si vor veni in numar si mai mare.

Manifestatia de sustinere a lui Istvan Beke a inceput chiar in piata in care, spun procurorii, suspectul arestat acum urma sa detoneze o bomba artizanala, in timpul defilarii militare de 1 decembrie. Oamenii stransi pentru a doua zi consecutiv au marsaluit apoi pana in fata primariei.

Femeie: "Cum sa detoneze el bomba aici, unde sunt si romani si maghiari, fix aici unde locuieste el? Nu e posibil, nu e adevarat. "

Citește și
cover tentativa atentat
Incercare de atentat terorist la Covasna. Cine este Beke Attila, extremistul ce planuia detonarea unui dispozitiv exploziv
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Barbat: "N-a facut el asa ceva. Noi, ungurii, ne avem bine cu romanii, dar ei vor sa bage ura intre noi, chiar vor sa ajunga sa puna cineva bomba."

Oamenii incurajeaza dreptatea iar cei prezenti in piata fac donatii pentru istvan Beke, bani care vor ajunge la rudele lui ca sa plateasca avocatul ce-l va reprezenta la proces.

Istvan Beke a fost arestat pentru 30 de zile, dupa ce procurorii DIICOT l-au acuzat ca ar fi planuitun atentat cu boba de Ziua Nationala a Romaniei. Barbatul, in varsta de 40 de ani, este membru activ al organizatiei extremiste maghiare "64 de Comitate".

Premierul Ungariei a vorbit joi despre situatia maghiarilor din Romania . Fara sa faca referire directa la cazul Beke, oficialul s-a aratat ingrijorat in legatura cu inregistrarea unui regres general in privinta drepturilor minoritatii maghiare din Romania, relateaza MTI.

Mesajul lui Viktor Orban

In interventia sa de la sesiunea plenara a celei de-a 14-a Conferinte Permanente Ungare (MAERT), desfasurata la Budapesta, seful executivului ungar a spus, referindu-se la folosirea limbilor minoritatilor in Romania, ca drepturile europene ale “comunitatilor noastre sunt puse sub semnul intrebarii”, relateaza Agerpres.

Orban a criticat “incetinirea” procesului de retrocedare a proprietatilor bisericesti si ale comunitatii maghiare, precum si lipsa de progrese cu privire la folosirea limbii maghiare in invatamantul universitar in domeniul medical din Romania.

Prim-ministrul ungar a anuntat ca guvernul de la Budapesta va lansa programe de asistenta pentru tinerii intreprinzatori maghiari din afara granitelor Ungariei. In acest sens, Orban a solicitat sprijinul membrilor MAERT. Programele respective vor include granturi si imprumuturi.

Cu acelasi prilej, vicepremierul ungar Zsolt Semjen a afirmat joi ca unificarea natiunii ungare inregistreaza progrese.

In discursul sau, Semjen a mentionat ca 800.000 de persoane vor primi cetatenia ungara in acest an, fie prin naturalizare, fie prin simpla lor declarare drept cetateni ai Ungariei. Oficialul ungar a spus ca guvernul de la Budapesta ia in considerare Bazinul Carpatic ca zona culturala si educationala unificata si ca aceasta unificare educationala nu mai vizeaza doar studenti din Transilvania care vin la studii in Ungaria, ci si tot mai multi studenti si profesori din Ungaria care merg in Transilvania pentru proiecte educationale.

De asemenea, Zsolt Semjen a precizat ca guvernul ungar actioneaza pentru unificarea Bazinului Carpatic din punct de vedere economic. El a amintit ca executivul ungar a lansat un program de dezvoltare fara precedent in Voievodina (nordul Serbiei), considerat crucial in privinta politicii Budapestei fata de comunitatile maghiare din strainatate.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
DIICOT:
DIICOT: "Beke Istvan planuia sa detoneze dispozitivul explozibil prin intermediul telefonului". Unde voia sa amplaseze bomba

Beke Istvan Attila planuia sa detoneze dispozitivul artizanal de la distanta prin intermediul unui telefon mobil, acesta urmand sa fie amplasat intr-un cos de gunoi din centrul localitatii Targu Secuiesc, pe traseul de deplasare a paradei militar.

Incercare de atentat terorist la Covasna. Cine este Beke Attila, extremistul ce planuia detonarea unui dispozitiv exploziv
Incercare de atentat terorist la Covasna. Cine este Beke Attila, extremistul ce planuia detonarea unui dispozitiv exploziv

Un barbat, membru al unei grupari nationaliste, care promoveaza alipirea Tinutului Secuiesc la Ungaria, a fost retinut, pentru ca intentiona sa detoneze o bomba, la parada din Targu Secuiesc.

Scandal, dupa ce Primaria Sf. Gheorghe a refuzat sa arboreze drapelul Romaniei:
Scandal, dupa ce Primaria Sf. Gheorghe a refuzat sa arboreze drapelul Romaniei: "Un eveniment de o gravitate fara precedent"

Prefectura Covasna va sesiza Parchetul in legatura cu refuzul conducerii Primariei Sfantu Gheorghe de a arbora drapelul national al Romaniei pe turla institutiei.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.