Miting de sustinere pentru Beke Istvan. Oamenii s-au adunat chiar in piata unde extremistul ar fi urmat sa detoneze o bomba
A fost a doua zi de proteste in Targu Secuiesc, unde in jur de o mie de oameni, care cred in nevinovatia lui Istvan Beke, au iesit in strada.
Barbatul este arestat pentru ca ar fi intentionat sa puna un dispozitiv exploziv improvizat in piata localitatii si sa-l detoneze in timpul Paradei de 1 decembrie. El este membru al unei organizatii considerata de autoritati nationalist-extremista.
Sute de oameni adunati in Targu Secuiesc au strigat in cor "dreptate pentru Beke". Ei spun ca vineri se vor intoarce si vor veni in numar si mai mare.
Manifestatia de sustinere a lui Istvan Beke a inceput chiar in piata in care, spun procurorii, suspectul arestat acum urma sa detoneze o bomba artizanala, in timpul defilarii militare de 1 decembrie. Oamenii stransi pentru a doua zi consecutiv au marsaluit apoi pana in fata primariei.
Femeie: "Cum sa detoneze el bomba aici, unde sunt si romani si maghiari, fix aici unde locuieste el? Nu e posibil, nu e adevarat. "
Barbat: "N-a facut el asa ceva. Noi, ungurii, ne avem bine cu romanii, dar ei vor sa bage ura intre noi, chiar vor sa ajunga sa puna cineva bomba."
Oamenii incurajeaza dreptatea iar cei prezenti in piata fac donatii pentru istvan Beke, bani care vor ajunge la rudele lui ca sa plateasca avocatul ce-l va reprezenta la proces.
Istvan Beke a fost arestat pentru 30 de zile, dupa ce procurorii DIICOT l-au acuzat ca ar fi planuitun atentat cu boba de Ziua Nationala a Romaniei. Barbatul, in varsta de 40 de ani, este membru activ al organizatiei extremiste maghiare "64 de Comitate".
Premierul Ungariei a vorbit joi despre situatia maghiarilor din Romania . Fara sa faca referire directa la cazul Beke, oficialul s-a aratat ingrijorat in legatura cu inregistrarea unui regres general in privinta drepturilor minoritatii maghiare din Romania, relateaza MTI.
Mesajul lui Viktor Orban
In interventia sa de la sesiunea plenara a celei de-a 14-a Conferinte Permanente Ungare (MAERT), desfasurata la Budapesta, seful executivului ungar a spus, referindu-se la folosirea limbilor minoritatilor in Romania, ca drepturile europene ale “comunitatilor noastre sunt puse sub semnul intrebarii”, relateaza Agerpres.
Orban a criticat “incetinirea” procesului de retrocedare a proprietatilor bisericesti si ale comunitatii maghiare, precum si lipsa de progrese cu privire la folosirea limbii maghiare in invatamantul universitar in domeniul medical din Romania.
Prim-ministrul ungar a anuntat ca guvernul de la Budapesta va lansa programe de asistenta pentru tinerii intreprinzatori maghiari din afara granitelor Ungariei. In acest sens, Orban a solicitat sprijinul membrilor MAERT. Programele respective vor include granturi si imprumuturi.
Cu acelasi prilej, vicepremierul ungar Zsolt Semjen a afirmat joi ca unificarea natiunii ungare inregistreaza progrese.
In discursul sau, Semjen a mentionat ca 800.000 de persoane vor primi cetatenia ungara in acest an, fie prin naturalizare, fie prin simpla lor declarare drept cetateni ai Ungariei. Oficialul ungar a spus ca guvernul de la Budapesta ia in considerare Bazinul Carpatic ca zona culturala si educationala unificata si ca aceasta unificare educationala nu mai vizeaza doar studenti din Transilvania care vin la studii in Ungaria, ci si tot mai multi studenti si profesori din Ungaria care merg in Transilvania pentru proiecte educationale.
De asemenea, Zsolt Semjen a precizat ca guvernul ungar actioneaza pentru unificarea Bazinului Carpatic din punct de vedere economic. El a amintit ca executivul ungar a lansat un program de dezvoltare fara precedent in Voievodina (nordul Serbiei), considerat crucial in privinta politicii Budapestei fata de comunitatile maghiare din strainatate.