DIICOT: "Beke Istvan planuia sa detoneze dispozitivul explozibil prin intermediul telefonului". Unde voia sa amplaseze bomba

diicot

Beke Istvan Attila planuia sa detoneze dispozitivul artizanal de la distanta prin intermediul unui telefon mobil, acesta urmand sa fie amplasat intr-un cos de gunoi din centrul localitatii Targu Secuiesc, pe traseul de deplasare a paradei militar.

Procurorii sustin ca detonarea dispozitivului a fost planuita inca din luna octombrie, in cadrul unei intalniri la care au luat parte membri ai organizatiei "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM. "Din actele de urmarire penala a rezultat faptul ca, in cursul zilei de 10.10.2015, pe raza judetului Covasna, a avut loc o intalnire a mai multor membri HVIM, pe parcursul careia numitul (...) a propus amplasarea si detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie pe raza localitatii Targu Secuiesc, afirmand ca are o cutie de petarde acasa ce poate fi folosita in acest sens", se arata in referat.

Procurorii noteaza ca, pe parcursul respectivei intalniri, s-a convenit ca dispozitivul sa fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronica, prin utilizarea unui fitil care "ar face sa se aprinda cel putin 3-4 petarde simultan" si ca mai trebuie "doar o baterie".

Beke Istvan a afirmat ca de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasata in exteriorul magazinului sau situat in centrul localitatii Targu Secuiesc si ca va putea urmari marsul de Ziua Nationala a Romaniei si detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanta, "chiar daca va fi plecat din localitate cu familia".

"Pentru conspirarea activitatilor desfasurate, numitul (...) a propus ca pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat sa se cumpere 'o cartela nou-nouta si un telefon la fel, apelezi si apoi le distrugi', Beke Istvan precizand ca 'la ce am avut noi, puteai sa fixezi un cronometru la maxim 24 de ore'. (Cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate la locuinta suspectului Beke Istvan Attila a fost identificat si ridicat un dispozitiv electronic de initiere si temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. Totodata, urmarirea penala a materializat probator faptul ca, dupa momentul intalnirii din data de 10.10.2015, suspectul Beke Istvan Attila a efectuat demersuri de achizitionare a unui telefon mobil nou de pe site-ul 'rezistent telefon.ro')", mai spun procurorii.

Citește și
cover tentativa atentat
Incercare de atentat terorist la Covasna. Cine este Beke Attila, extremistul ce planuia detonarea unui dispozitiv exploziv

Potrivit DIICOT, ca loc de amplasare a dispozitivului, a fost propus perimetrul din zona in care se afla statuia lui Gabor Aron, unul dintre participantii la intalnire propunand ca loc de amplasament un cos de gunoi din centrul localitatii situat pe traseul de deplasare a paradei militare, afirmand ca dupa actiune "o sa se spuna ca Targu Secuiesc a fost atacat de teroristi".

De asemenea, participantii la intalnire au folosit un limbaj codificat. Astfel, unul dintre ei a insistat ca "trebuie sa facem o incercare, nu mananci pizza cu pofta, doar o gusti, vezi cum e", termenul de "pizza" fiind folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat, H. I. afirmand: "Ar merita sa facem, macar sa acumulam experienta".

Anchetatorii au descoperit ca Beke Istvan Attila este administratorul SC B.I.A. Electronic SRL, cu sediul in Targu Secuiesc, judetul Covasna, si ca folosea un teren situat pe raza localitatii Estelnic, judetul Covasna, unde are amenajat un poligon de airsoft.

La perchezitii, procurorii au gasit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 bucati achizitionate de Beke Istvan cu incalcarea legii; materii explozive - clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de initiere si temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.

Curtea de Apel Bucuresti a decis marti arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Beke Istvan Attila, cetateanul roman de etnie maghiara retinut de procurorii DIICOT in legatura cu intentia de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestatia de 1 Decembrie de la Targu Secuiesc.

Beke Istvan este acuzat de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea si combaterea terorismului.

Potrivit anchetatorilor, exista date ca Beke Istvan, membru marcant al extensiei in Romania a structurii nationalist-extremiste HVIM Ungaria, ce are obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violenta indreptate impotriva cetatenilor romani si a bunurilor acestora, a dezideratului de ingreunare si impiedicare a autoritatilor romane in actul de exercitare a puterii de stat in zona asa-zisului "tinut secuiesc", si-a asumat si ulterior a procurat mijloacele si instrumentele necesare confectionarii unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intentiona sa-l detoneze in public, pe raza localitatii Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

Ancheta DIICOT a fost demarata in urma unei sesizari a Serviciului Roman de Informatii (SRI), din data de 23.10.2015, cu privire la faptul ca membri ai organizatiei autohtone din judetul Covasna a gruparii nationalist-extremiste "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM), ai carei lideri se afla in contact direct cu formatiunile ungare extremiste "Miscarea pentru o Ungarie mai buna" (JOBBIK), HVIM, respectiv "Oastea Haiducilor" (recunoscuta de catre Oficiul pentru Protectia Constitutiei din Ungaria drept structura cu profil terorist), desfasoara actiuni impotriva ordinii constitutionale de natura a pune in pericol securitatea nationala.

S-a retinut faptul ca, incepand cu anul 2014, pe teritoriul Romaniei a fost semnalata preocuparea unor cetateni straini/cu dubla cetatenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei in Romania a structurii extremiste ungare "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilitati fizice, in vederea initierii de actiuni de natura violenta si, implicit, acte teroriste care sa conduca la materializarea obiectivelor autonomiste si revizioniste (refacerea "Ungariei Mari").

Potrivit autoritatilor romane, "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM este una dintre cele mai active organizatii cu caracter revizionist si iredentist, rasist, antisemit si anti-romanesc, care actioneaza la nivelul Bazinului Carpatic pentru educarea tineretului de etnie maghiara in spiritul apartenentei la valorile identitar-nationale.

Pe teritoriul Romaniei activeaza HVIM Transilvania, entitate care, prin structura ideologica si modelul de actiune, respecta tiparul miscarii ungare, presedinte fiind din anul 2014 Szocs Zoltan.

In prezent, HVIM activeaza pe raza judetelor Cluj, Covasna, Harghita si Mures.
.
 

Citește și...
"Je suis Beke Istvan". Proteste la Targu Secuiesc, dupa ce extremistul maghiar a fost arestat si acuzat de terorism

Sute de oameni au protestat la Targu Secuiesc, suparati ca un barbat din localitate a fost arestat pentru ca ar fi intentionat sa detoneze o bomba de Ziua Nationala a Romaniei.

Incercare de atentat terorist la Covasna. Cine este Beke Attila, extremistul ce planuia detonarea unui dispozitiv exploziv
Incercare de atentat terorist la Covasna. Cine este Beke Attila, extremistul ce planuia detonarea unui dispozitiv exploziv

Un barbat, membru al unei grupari nationaliste, care promoveaza alipirea Tinutului Secuiesc la Ungaria, a fost retinut, pentru ca intentiona sa detoneze o bomba, la parada din Targu Secuiesc.

Justitia din Romania si-a dat acceptul ca interlopii Corduneanu sa afle martorii cu identitate protejata care i-au „turnat“
Justitia din Romania si-a dat acceptul ca interlopii Corduneanu sa afle martorii cu identitate protejata care i-au „turnat“

Judecatorii Tribunalului Maramures au cerut DIICOT desecretizarea documentelor privind martorii cu identitate protejata din dosarul clanului Corduneanu.

Recomandări
Zelenski: Dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istorie drept una dintre cele mai tragice
Zelenski: Dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istorie drept una dintre cele mai tragice

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelkenski, a declarat că restabilirea securităţii depline la centrala nucleară Zaporojie - aflată sub controlul forţelor ruse - poate începe odată cu misiunea internaţională.

BNR se aşteaptă ca rata inflaţiei să ajungă la 13,9% în decembrie
BNR se aşteaptă ca rata inflaţiei să ajungă la 13,9% în decembrie

Banca Națională a României preconizează că inflația va ajunge la 13,9% în decembrie 2022.

Studenții au protestat la Timișoara, nemulţumiţi de noua Lege a Educației. Motivul pentru care un tânăr s-a costumat în mumie
Studenții au protestat la Timișoara, nemulţumiţi de noua Lege a Educației. Motivul pentru care un tânăr s-a costumat în mumie

Sute de studenți au protestat, vineri, la Timișoara, nemulţumiţi de noua Lege a Educației, aflată acum în dezbatere publică.