Scandal, dupa ce Primaria Sf. Gheorghe a refuzat sa arboreze drapelul Romaniei: "Un eveniment de o gravitate fara precedent"

Drapelul Romaniei - AGERPRES

Prefectura Covasna va sesiza Parchetul in legatura cu refuzul conducerii Primariei Sfantu Gheorghe de a arbora drapelul national al Romaniei pe turla institutiei.

De asemenea, va face demersurile necesare pe langa Ministerul Justitiei in vederea reanalizarii cadrului legislativ privind incriminarea ca infractiuni a faptelor ce aduc atingere simbolurilor nationale.

Conducerea Prefecturii Covasna mentioneaza, intr-un comunicat de presa citat de Agerpres ca refuzul edililor locali de a arbora tricolorul Romaniei pe sediul Primariei, la solicitarea veteranilor de razboi, cu ocazia sarbatorii Zilei eliberarii municipiului Sfantu Gheorghe de sub ocupatie fascista, reprezinta "un eveniment de o gravitate fara precedent, ce a revoltat intreaga opinie publica romaneasca". Drept urmare, Prefectura a anuntat ca va sesiza Parchetul de pe langa Judecatoria Sfantu Gheorghe, sub aspectul savarsirii unor fapte care intra sub incidenta O.G. nr.31/2002, privind interzicerea organizatiilor, simbolurilor si faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi.

"Institutia Prefectului judetul Covasna, apreciaza ca impiedicarea desfasurarii ceremoniei oficiale dedicate Zilei eliberarii orasului Sfantu Gheorghe de sub regimul fascisto-hortyst, prin refuzul reprezentantilor Primariei municipiului Sfantu Gheorghe de a arbora drapelul national pe turla Primariei municipiului Sfantu Gheorghe - simbol al eliberarii orasului de sub ocupatia fascisto-hortysta, reprezinta fapte care intra sub incidenta prevederilor penale ale actului normativ mai sus amintit", se mentioneaza in comunicatul de presa.

De asemenea, in cursul zilei de miercuri, prefectul Sebastian Cucu va transmite Ministerului Justitiei solicitarea de a reanaliza cadrul legislativ in ceea ce priveste incriminarea ca infractiuni a faptelor care aduc atingere simbolurilor nationale, reiterand, astfel, solicitarea facuta in luna decembrie a anului 2014, prin care s-a cerut reintroducerea in noul Cod Penal a unei infractiuni similare infractiunii de 'Ofensa adusa unor insemne', prevazuta de art.236 din vechiul Cod Penal.

Citește și
cosmonauti rusi cu Steagul Victoriei
Steagul cu secera si ciocanul a fost inaltat pe Statia Spatiala Internationala. "Nu vom uita niciodata pretul platit"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

'Institutia Prefectului judetul Covasna considera ca incidentul din 8 septembrie 2015 se datoreaza si lipsei incriminarii faptelor care ofenseaza simbolurile nationale, aceste fapte inmultindu-se considerabil dupa abrogarea art. 236 din vechiul Cod Penal', se mai arata in documentul citat.

Prefectura Covasna va inainta, totodata, Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice o propunere de modificare a Statutului alesilor locali, in vederea sanctionarii cu incetarea de drept a mandatului primarului sau viceprimarului, in situatia refuzului arborarii drapelului national sau al purtarii esarfei tricolore la ceremoniile publice, potrivit legii.

In acelasi timp, va propune modificarea H.G. nr.1157/2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei, prin introducerea unei prevederi care sa stabileasca in mod expres obligativitatea arborarii in municipiile resedinta de judet, in punctul cel mai inalt de pe sediul primariilor acestora, a unui drapel distinct de cele prevazute in actuala reglementare, care sa reprezinte deopotriva 'omagiul adus jertfei de sange a eroilor Romaniei, precum si respectul si pretuirea fata de veteranii de razboi care au luptat pentru libertatea si pastrarea Statului National Unitar Roman'.

In comunicat se mai precizeaza ca prefectul judetului Covasna solicita autoritatilor administratiei publice locale din Sfantu Gheorghe 'sa isi reconsidere pozitia si sa dispuna cu celeritate masurile necesare pentru rearborarea drapelului national pe turla Primariei'.

De la ce a pornit scandalul

Masurile anuntat de Prefectura Covasna vin dupa ce marti, 8 septembrie, cand s-au sarbatorit intr-un cadru festiv 71 de ani de la eliberarea orasului de sub ocupatie fascisto-hortysta, autoritatile locale din Sfantu Gheorghe au refuzat sa arboreze drapelul national al Romaniei, adus de la Bucuresti la Sfantu Gheorghe de catre membrii 'stafetei veteranilor'.

Viceprimarul Tischler Ferenc, care, in lipsa primarului Antal Arpad (UDMR) aflat in concediu, a primit delegatia formata din veterani de razboi, a explicat ca drapelul nu poate fi arborat din motive tehnice, mai exact pentru ca lucrarile de reabilitare a cladirii nu s-au finalizat inca, iar pe turla institutiei a fost montat un paratrasnet.

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut marti prefectului judetului Covasna sa ia toate masurile legale la Primaria din Sfantu Gheorghe pentru a sanctiona, conform legii, refuzul de a arbora drapelul Romaniei, la solicitarea membrilor Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, dar si pentru a permite derularea acestui demers. Gabriel Oprea a apreciat situatia de la Sfantu Gheorghe ca fiind 'intolerabila', subliniind ca 'in Romania, respectarea simbolurilor nationale nu este optionala si nu poate fi conditionata nici de componenta etnica a unei comunitati si nici de bunul plac al unor alesi locali'.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cel mai mare drapel romanesc, arborat la Miercurea Ciuc cu ocazia
Cel mai mare drapel romanesc, arborat la Miercurea Ciuc cu ocazia "Zilei Tricolorului". Sute de militari au defilat pe strazi

Moment istoric la Miercurea Ciuc, unde peste 400 de militari au defilat in fata celui mai mare drapel romanesc, arborat in secuime cu ocazia ''Zilei Tricolorului''.

Steagul cu secera si ciocanul a fost inaltat pe Statia Spatiala Internationala.
Steagul cu secera si ciocanul a fost inaltat pe Statia Spatiala Internationala. "Nu vom uita niciodata pretul platit"

Cosmonautii rusi de pe ISS au arborat azi un drapel rosu cu simbolul partidului comunist si au postrat imaginile in retelele sociale

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.