Prima reactie a Preafericitului Daniel, dupa scandalurile sexuale cu preoti. Mesajul, transmis "cu multa durere in suflet"


Ultimul update: Luni 31 Iulie 2017 07:21
Data publicarii: Vineri 28 Iulie 2017 18:51
Categorie: Stiri actuale

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel, cere iertare tuturor credinciosilor "cu multa durere in suflet" pentru "tulburarea" produsa de acuzatiile aduse public unor clerici privind abateri de la morala crestina.

In acest context, PF Daniel spune ca se roaga la Maica Domnului sa-i lumineze si sa-i ajute pe toti "slujitorii Bisericii lui Hristos si pe toti credinciosii".

"Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, cu multa durere in suflet, cerem iertare tuturor credinciosilor pentru tulburarea produsa de acuzatiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala crestina. Intrucat peste cateva zile incepe perioada Postului Adormirii Maicii Domnului (1 - 14 august), cand fiecare crestin ortodox se roaga mai mult si se gandeste mai mult la propriile sale pacate sau greseli, cerand, prin spovedanie, iertare de la duhovnic pentru a se impartasi mai des cu Sfanta Euharistie, este mare nevoie sa ne rugam lui Dumnezeu si pentru innoirea vietii duhovnicesti a clerului Bisericii noastre de toate rangurile (diaconi, preoti, ierarhi), precum si a vietii monahilor si credinciosilor mireni", afirma Patriarhul Daniel intr-un comunicat intitulat "Indemn la rugaciune, disciplina si unitate bisericeasca".

PF Daniel spune ca se roaga la Maica Domnului sa-i lumineze si sa-i ajute pe toti "slujitorii Bisericii lui Hristos si pe toti credinciosii", "spre a dobandi pace, bucurie si binecuvantare de la Dumnezeu, in familie, in parohie si in societate".

Potrivit comunicatului citat, in 27 si 28 iulie la Resedinta Patriarhala din Bucuresti a avut loc o sedinta de lucru a Comisiei pentru statut si regulamente a Bisericii Ortodoxe Romane, prezidata de Patriarhul Romaniei, in cadrul careia au fost studiate prevederile statutare si regulamentare privind disciplina clerului de toate gradele: diaconi, preoti si episcopi.

In acest sens, s-a constatat ca atat Statutul de organizare si functionare al Bisericii Ortodoxe Romane, cat si Regulamentul autoritatilor canonice disciplinare si al instantelor de judecata trebuie completate si amendate privind procedurile de sesizare, cercetare si judecare a abaterilor canonice si administrative ale ierarhilor. In aceasta privinta a fost prezentata si legislatia bisericeasca in domeniul respectiv din unele Biserici Ortodoxe surori.

Propunerile Comisiei pentru statut si regulamente de completare si explicitare a prevederilor actuale statutare si regulamentare vor fi prezentate spre analiza si aprobare Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in zilele de 17 si 18 august 2017, cand a fost deja convocat si Sinodul Permanent.

"Preocupata de tulburarea si intristarea produse in Biserica de acuzatiile aduse unor clerici pentru anumite abateri de la morala crestina, Comisia pentru statut si regulamente, in baza Sfintelor Canoane si a practicii celorlalte Biserici Ortodoxe surori, a evidentiat urmatoarele principii dupa care trebuie sa se calauzeaza slujitorii bisericii: disciplina bisericeasca privind slujitorii Bisericii care este o necesitate si o obligatie pentru toti clericii: diaconi, preoti si ierarhi; sanctiunile sau pedepsele aplicate clericilor de toate rangurile pentru diferite abateri au ca scop atat restabilirea disciplinei bisericesti, cat si pocainta si indreptarea celor care au gresit, in vederea iertarii pacatelor si dobandirii mantuirii, sub indrumarea duhovnicului; indreptarea duhovniceasca a clericilor care au comis abateri grave, precum si indreptarea tuturor pacatosilor, in general, necesita multa rugaciune, post, pocainta si sfatuire duhovniceasca", se mai arata in comunicatul citat.

In ultima perioada, clerici sunt implicati in mai multe scandaluri sexuale.

Astfel, preotul Cristian Pomohaci, din judetul Mures, care este si cantaret de muzica populara, este cercetat pentru ca ar fi incercat sa corupa sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins intr-o inregistrare audio de 22 de minute, in care preotul incearca sa il convinga pe adolescent sa intretina relatii sexuale cu el si chiar sa mai aduca si alti tineri. Preotul Pomohaci a fost acuzat, in 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxa precum exorcizarea, primind canon sa mearga o perioada la Manastirea Afteia pentru a se cai pentru faptele sale.

Vineri, Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia a decis ca preotul Cristian Pomohacisa fie caterisit. Decizia este definitiva si executorie, dar poate fi atacata in termen de 15 zile la mitropolitul Ardealului.

Un alt scandal este cel al episcopului Husilor, Corneliu Barladeanu, care a fost filmat in ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, in prezent preot. Mitropolia Moldovei si Bucovinei i-a solicitat episcopului de Husi sa nu mai slujeasca Sfanta Liturghie si celelalte slujbe bisericesti, ”pana la proxima sedinta a Sfantului Sinod cand se va aborda acest subiect”.

Cel mai recent caz este cel al staretului manastirii Prislop, din judetul Maramures, care este acuzat ca a purtat discutii cu tenta sexuala cu un fost student la Teologie. Fostul student a facut publica, pe internet, o discutie cu staretul Celestin. inregistrarile au ajuns in atentia Episcopiei Maramuresului si Satmarului, care a decis ca preotul Celestin sa fie eliberat din functia de staret al manastirii si sa fie mutat. Parintele Celestin sustine insa ca are probe care il vor ajuta sa isi dovedeasca nevinovatia in instanta.

Un caz mai vechi, din 2009, este cel de la Manastirea Caldarusani, unde preotul Laurentiu Andreescu, care slujea de 20 de ani la manastire, si parintele Petroniu au fost implicati intr-un scandal sexual. intr-o inregistrare video, preotul Laurentiu Andreescu aparea in pat cu Bogdan Enescu, de 26 de ani la acea vreme, un baiat caruia biserica ii oferise cazare la manastire. Conform spuselor tanarului, el a intretinut relatii sexuale nu doar cu preotul Andreescu, ci si cu parintele Petroniu, iar pe alti calugari care ii faceau avansuri sexuale a trebuit sa ii refuze din lipsa de timp.

Patriarhul Daniel, la 1 an dupa moartea celor 64 de tineri in clubul Colectiv:
Patriarhul Daniel, la 1 an dupa moartea celor 64 de tineri in clubul Colectiv: "Reinnoim apelul nostru!"
VIDEO PROTVPLUS.RO
LAS FIERBINTI
Dorel ia bani de la Bobiță
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

01:06
LAS FIERBINTI
Prefectul vine cu un iepuraș în Fierbinți
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

02:48
LAS FIERBINTI
Celentano vrea să scape de vicii
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

02:24
LA MARUTA
Ramona Păun se mărită. Cum a fost cerută de soție

10:40
LAS FIERBINTI
Celentano a rămas fără tabloul cu portretul lui
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

02:16
LA MARUTA
Pe urmele copilăriei alături de Nico

06:49
VORBESTE LUMEA
Vara lor, cu muzică și distracție
"J'ai besoin de toi", o piesă dance, cu versuri în limba franceză

07:00
VORBESTE LUMEA
Și-a luat copiii și s-au mutat în chirie
Cristina Spătar a lansat o nouă piesă "Ay"

12:29
VORBESTE LUMEA
De ziua ei, Violeta, soția lui Marcel Pavel a petrecut fără soț! Unde era artistul

12:14
VORBESTE LUMEA
Familia Mihăiță, vacanță în Dublin
Meg Mihăiță: "Mark nu a fost cu noi, a rămas acasă"

07:23
Protest in Piata Victoriei 10 august
DIICOT a solicitat ”pentru studiu” dosarul privind violențele din 10 august
Presupuse gropi comune descoperite în curtea Cercului Militar din Caransebeş
Cum a rămas un bulgar fără Mercedesul de 100.000 euro, după ce a trecut granița
Ce a pățit o tânără după ce a făcut cumpărături de 600 de lei cu un card găsit
Milionar german prins că negocia o fată de 14 ani în România. Ce s-a găsit în cabana lui
CCR amână discutarea sesizărilor privind Codurile penale pentru 4 iulie
inspectori opc, plaja eforie
Dezastrul descoperit de inspectorii OPC la chioșcurile din Eforie Sud
Mașini încărcate cu pepeni și porumb au pierdut marfa în drum. Reacția martorilor
Atac cibernetic de proporții. Cum au furat hackerii date de la 30 de companii
Băiat de 8 ani mort după ce a fost lovit în plin de o mașină. Traversa șoseaua în fugă
Noi proteste în cazul Sorinei. Ce au pățit foștii asistenți când au sunat-o pe fetiță
Neatenția unui șofer a făcut o victimă în Cluj. Pietonul, spulberat pe trecere