Prima reactie a diplomatilor niponi dupa uciderea studentei din Japonia. Cerinta catre autoritati
Ambasada Japoniei la Bucuresti a solicitat autoritatilor romane imbunatatirea conditiilor de pe aeroporturile din Romania, astfel incat turistii veniti pentru prima data in tara sa le poata folosi in siguranta.
"Ambasada Japoniei doreste sa se implice si mai mult in mentinerea sigurantei si a linistii cetatenilor japonezi care locuiesc sau viziteaza Romania. In acest scop, consideram ca este necesara imbunatatirea conditiilor din cadrul aeroporturilor, astfel incat strainii veniti pentru prima data in Romania sa le poata folosi in siguranta. De asemenea, autoritatile competente trebuie sa ia urgent toate masurile necesare pentru ca un astfel de incident sa nu se mai repete pe viitor", se arata intr-o declaratie a Ambasadei Japoniei transmisa joi MEDIAFAX.
De asemenea, Ambasada Japoniei mentioneaza ca uciderea studentei de 20 de ani Yutika Masuno, saptamana trecuta, in zona Aeroportului International "Henri Coanda", reprezinta "un incident extrem de regretabil, o crima violenta lipsita de suflet", transmitand sincere condoleante pentru familia victimei.
Totodata, Ambasada mentioneaza ca "japonezii viziteaza Romania cu diferite scopuri, iar in acest caz a fost vorba despre o tanara venita sa predea limba japoneza printr-un program de schimburi intre studenti".
"Este de dorit ca, in cazul in care exista institutii gazda de partea romana, reprezentantii acestora sa ia cu responsabilitate toate masurile necesare pentru primirea in siguranta a oaspetilor japonezi", se adauga in pozitia misiunii diplomatice japoneze. Totodata, seful adjunct al misiunii diplomatice a Japoniei, Yoshikiro Katayama, a apreciat ca la producerea acestui eveniment tragic ar fi contribuit si neglijenta asociatiei de studenti din Craiova care nu a mers sa o intampine pe tanara japoneza la aeroport, desi aceasta solicitase de mai multe ori acest lucru in mesajele sale.
"Am multi prieteni romani si stiu cat de primitor poate fi poporul roman. Din nefericire, in acest caz organizatia gazda a studentilor din Craiova nu a mers sa o intampine pe tanara venita pentru prima data in Romania. Fiind ingrijorata, ea a cerut explicit in mesajele ei sa fie asteptata la aeroport, dar acestia i-au dat doar niste indicatii vagi despre cum sa ajunga cu un tren de noapte in Craiova. Din pacate, aceasta neglijenta a avut urmari extrem de tragice", a afirmat Yoshikiro Katayama, potrivit pozitiei transmise de Ambasada.
Toate taxiurile din zona Aeroportului "Henri Coanda" au fost verificate, joi, de politisti si de lucratori ai altor institutii, actiunea vizand, in principal, combaterea pirateriei si a cazurilor de inselare a clientilor, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanti ai Politiei Romane.
Politistii i-au cautat, astfel, pe taximetristii care folosesc asa-zisele "maimute", adica dispozitive artizanale ce fac ca aparatele de taxat sa inregistreze sume mai mari decat cele conforme cu tariful practicat. Cu acelasi prilej, a fost verificata starea tehnica a masinilor, potrivit acelorasi surse. Controalele au fost efectuate de echipaje din Directia Politiei Rutiere, Politia Transporturi, Autoritatea Rutiera Romana (ARR), Registrul Auto Roman (RAR), Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Ilfov si Protectia Consumatorului.
Actiunea de joi vine la doua saptamani dupa ce o tanara japoneza a fost acostata in Aeroportul "Henri Coanda", urcata intr-un taxi si dusa pana la marginea unei paduri din Corbeanca, unde a fost talharit si ucisa.