Prima mare problemă pentru România după intrarea totală în Schengen. Fenomenul care ar putea avea loc de la 1 ianuarie
Autoritățile de mediu trag un semnal de alarmă odată cu intrarea totală a României în spațiul Schengen.
Oficialii spun că transporturile ilegale de deșeuri s-ar putea înmulți de la începutul anului viitor, după ce controalele la frontieră pentru camioane vor fi eliminate.
Doar în 2023, Garda de Mediu a împiedicat intrarea în țară a peste 20.000 de tone de deșeuri.
Din 1 ianuarie 2025, anumiți transportatori s-ar putea folosi de această libertate oferită de spațiul Schengen, ca să introducă în țară cantități semnificative de deșeuri ilegale, spun autoritățile.
Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu: "Controlul în frontieră nu va mai avea loc și atunci trebuie să ne concentrăm eforturile pe controalele în interiorul frontierei, in interiorul țării".
În România, intră ilegal tone de deșeuri anual, de la echipamente electrice și electronice, textile, anvelope și chiar mașini la mâna a doua. În transporturi sunt aduse și deșeuri în amestec, asta deși legal în țară pot intra doar cele care pot fi valorificate. Importatorii triază marfa, iar ce rămâne nefolosit ajunge, de cele mai multe ori, pe câmpuri.
Peste 100 de dosare penale deschise pe numele celor care au transportat ilegal deșeuri
Peste 100 de dosare penale au fost deschise, până acum, pe numele celor prinși că transportă ilegal deșeuri. Garda de Mediu a oprit, doar anul trecut, 22.000 de tone de gunoaie să intre în țară.
Doar în primele 10 luni din 2024, peste 400 de transporturi - care aduceau cu ele 5.000 de tone de deșeuri - au fost refuzate la frontieră.
Fenomenul s-a întâlnit des în Vama Borș 2. Acolo, 187 de curse au fost întoarse din drum.
Iar cele mai mari cantități de deșeuri au fost depistate la Nădlac 2, aproape 2.000 de tone.
Acum, instituțiile implicate caută soluții - ca odată cu intrarea în Schengen - lucrurile să nu se inrăutățească.
Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu: "Am avut o primă ședință de lucru la nivelul Ministerul Afacerilor Interne cu instituțiile direct interesate, adică GNM, Poliția de Frontieră, Autoritatea Vamală etc, care, împreună elaborăm o strategia comună pentru a ne adapta la partea la mai puțin îmbucurătoare".
Garda de Mediu are în dotare 7 scannere cu ajutorul cărora pot identifica gunoaiele, fără a mai fi nevoie să controleze fiecare transport.
Acum, firmele care introduc în țară deșeuri, pentru a fi valorificate, trebuie să se înregistreze și să le raporteze în Registrul ROAFM.
Însă, fenomenul deșeurilor ar putea fi extins și în ceea ce privește drogurile sau importul de animale.