Prețurile apartamentelor au scăzut în aproape toate orașele. Dezvoltatorii închiriază, în loc să vândă

×
Codul embed a fost copiat

Afectată de criza energetică și de războiul de la graniță, piața imobiliară din România încheie anul pe minus. Potrivit unui studiu al unei platforme de profil, prețurile apartamentelor au scăzut în aproape toate orașele țării, la fel şi cererea.

Speriați de ratele prea mari, românii nu mai investesc în apartamente noi, iar dezvoltatorii se gândesc de două ori înainte să pornească un proiect. În alte cazuri, proiectele deja începute au întârzieri sau sunt oprite temporar.

În București, cele mai vizibile scăderi sunt pentru locuințele situate în zonele semi-centrale ale orașului. De exemplu, prețul unui apartament de două camere, aflat într-un bloc vechi, din zona Tineretului, a scăzut cu aproximativ 12.000 de euro față de anul trecut.

Florentina Bădoi, agent imobiliar: „În principiu sunt cumpărate pentru investiție, Tineretului reprezintă un top trei cartiere bune pentru investit.”

Scăderi pe piața rezidențială se resimt și în cazul apartamentele nou-construite. Asta deși costurile dezvoltatorilor cu materialele de construcții și cu mână de lucru au crescut enorm în ultima perioadă. În alte cazuri, dezvoltatorii au vândut proiectele încă din faza de proiectare și au fost nevoiți să plătească la final o notă de plată mai mare. Așa că multe dintre locuințele deja finisate se închiriază în loc să fie scoase la vânzare.

Citește și
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Spre exemplu un apartament de trei camere din zona Pieței Presei Libere se vinde cu 140.000 de euro și se închiriază cu 850 de euro.

La nivel naţional, în luna noiembrie, prețurile solicitare pentru apartamentele noi și vechi disponibile pentru vânzare la nivel naţional s-au diminuat cu 0,2% față de luna anterioară. Valoarea medie de listare pentru o proprietate este de puţin peste 1.700 de euro pe metrul pătrat util. În București sunt cele mai mari scăderi, de aproximativ 0,7% al prețului mediu cerut de proprietar. Locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,4%, iar cele nou construite cu 0,7%. Pentru acestea, prețul mediu ajunge la 1.800 de euro pe metru pătrat.

George Antohi, manager agenție imobiliară: „Câtă vreme rezidențialul nou este lovit în plin de îngreunarea condițiilor creditare s-a contractat puțin piața cumpărătorului care preferă să aștepte condiții mai bune de creditare. Prin urmare, așteaptă și nu cumpără acum, cumpără mai încolo.”

Prețuri mai mici sunt și pentru locuințele din Brașov și Timișoara, însă creșteri au fost înregistrate în Constanța și Cluj Napoca. Aici, metrul pătrat costă puțin peste 2.400 de euro.

Mihaela Bondor, agent imobiliar: „Vreau să vedeți această bucătărie. Este mobilată, utilată. Acest apartament are aproximativ 44 de metri pătrați ca și suprafață utilă, iar prețul este 113.000 de euro.”

Sorin Sucală, manager agenție imobiliară: „Vedem de la o lună la alta o creștere de aproximativ 0,6 până la un procent, dar de la un an la altul, noiembrie anul acesta versus anul trecut, o creștere de 17-18 procente.”

Specialiștii susțin că prețurile sunt mai mari și ca urmare a costurilor de construcție, deși cererea e mai mică.

Daniel Crainic, Marketing Manager Imobiliare.ro: „Vânzările sunt mai jos decât anul trecut, avem un număr de cumpărători mai mic , dar și oferta a scăzut din varii motive – sunt întârzieri în obținerea unor autorizații de construcții.”

În paralel, piața chiriilor a crescut cu 30%, comparativ cu anul trecut și a ajuns la nivelul anului 2019.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Doar 1 din 10 români se implică în activități de voluntariat. Totuși suntem mai săritori când un străin are nevoie de ajutor
Doar 1 din 10 români se implică în activități de voluntariat. Totuși suntem mai săritori când un străin are nevoie de ajutor

Românii sunt unii dintre pământenii cel mai puțin generoși când vine vorba să dedice timp în beneficiul altor persoane fără să fie plătiți.

Ce ar fi produs incendiul din parcul Romanescu din Craiova. Administratorul terasei spune că nu are asigurare
Ce ar fi produs incendiul din parcul Romanescu din Craiova. Administratorul terasei spune că nu are asigurare

Incendiu în parcul Romanescu din Craiova. Acoperișul unei terase a luat foc luni. 20 de pompieri au intervenit, iar pericolul de extindere a flăcărilor a fost mare, pentru că locul este înconjurat de vegetație.

Un șofer de 25 de ani din Brașov a murit după o greșeală flagrantă în trafic, în Brăila. Manevra care i-a adus sfârșitul
Un șofer de 25 de ani din Brașov a murit după o greșeală flagrantă în trafic, în Brăila. Manevra care i-a adus sfârșitul

Impact mortal în centrul unei comune în județul Brăila. Un șofer de 25 de ani, din județul Brașov, și-a pierdut viața după ce a pătruns pe sensul opus de mers cu autoutilitara pe care o conducea și a lovit în plin un alt autovehicul de transport marfă.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.