Prețuri de foc la taxi și ride-sharing în orele de caniculă. Cum să evitați tarifele care ard portofelul
Canicula a încins piața taximetriei. Din cauza arșiței puțini șoferi ies pe traseu în miezul zilei deși numărul clienților a crescut vertiginos.
Din această cauză la firmele care oferă servicii de tip ridesharing, cu tarif variabil în funcție de cerere, prețurile au explodat în orele de foc.
Iar la firmele de taximetrie cu tarif fix pe kilometru așteptarea s-a dilatat considerabil.
La 39 de grade, înregistrate în Iași, la ora 15.00, numărul taximetriștilor ieșiți pe traseu s-a topit.
Mircea Manolache, Președintele Camerei Taximetriștilor Iași: „Din cei 1.600 și ceva de taximetriști. Nu știu dacă la stradă sunt 20 la sută la acest moment. Mașinile au luat-o razna, ieri, spre exemplu o mașină, i s-a topit pur și simplu bobina de inducție în motor.”
În același timp a crescut numărul celor au apelat la servicii de transport.
Șofer: „Cererea este full-full și distanțe mici și distanțe mari, na, căldura asta vedeți cum e.... dar într-adevăr cele mai multe sunt scurte, bam-bam-bam.”
La firmele care oferă servicii de tip „ridesharing” efectul s-a văzut - întâi de toate - în prețuri iar la firmele de taximetrie în durata de așteptare.
La ora 10, o cursă de 2 kilometri costa 9 lei. Acum, la ora 14, prețul pentru același traseu depăște 18 lei în aplicația de ridesharing.
În zilele când este caniculă mulți dintre șoferii de taximetre și cei care oferă servicii de tip „ridesharing” obișnuiesc să iasă pe traseu doar dimineața și seara, când se mai răcorește.
Șofer Taxi: „Nu mai sunt la fel de multe mașini, ziua. Practic stai într-o conservă de sticlă și de tablă, unde căldura este amplificată.”
Șofer Uber: „Dacă ar fi să lucrez ziua, te-ai toropit de tot. Trebuie să folosești aer condiţionat, de la aerul condiţionat te doare capul, răceşti. Eu lucrez doar noaptea.”
Reprezentanții firmelor care oferă servicii de tip „ridesharing” nu au răspuns solicitărilor Știrilor PROTV de a comenta situația.