Preşedintele Iranului, vizită de trei zile în China pentru întărirea relaţiilor. Apropierea liderilor stârnește îngrijorare
La invitația omologului său chinez, preşedintele de la Teheran a început o vizită de trei zile în China, prima a unui lider iranian de mai bine de 20 de ani.
Apropierea fără precedent afișată de cei doi președinți stârnește îngrijorare, în condițiile în care China şi Iranul se confruntă cu presiuni occidentale pentru a nu mai sprijini Rusia în războiul cu Ucraina. De altfel, chiar astăzi șeful diplomației ruse s-a lăudat că relațiile cu Beijingul au ajuns la un nivel de încredere fără precedent în istorie.
Însoţit de o importantă delegaţie economică şi comercială, Raisi a fost primit cu onoruri la Palatul Poporului din Beijing.
Cele două țări au convenit aprofundarea cooperării bilaterale în domenii precum agricultura și comerţul, în condițiile în care oricum China este cel mai mare partener comercial al Teheranului. Dar nu legăturile economice sunt cele care îi pun pe occidentali în gardă, ci solidaritatea a două țări care, direct sau indirect, susțin și Rusia în razboiul sau împotriva Ucrainei.
Și Jinping a mers până la a vorbi de parteneriatul strategic cu Teheranul.
Xi Jinping, președintele Chinei: „Prin faptul că ne sprijinim reciproc, suntem solidari și cooperam în fata schimbărilor pe care le suferă lumea de astăzi, China și Iranul și-au promovat interesele comune și au protejat împreună echitatea și justiția internaționale. China va continua să-și consolideze și aprofundeze relațiile cu Iranul.”
Mai mult, potrivit presei de la Beijing, "China susţine Iranul în rezistenţa sa la unilateralism şi la intimidare si se opune forţelor externe care se amestecă în afacerile interne ale Iranului". În ce priveşte dosarul nuclear, Xi Jinping a dat asigurări că ţara lui va continua "să susţină Iranul în apărarea drepturilor şi intereselor sale legitime". Invers față de speranțele Washingtonului.
Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat: „Am făcut demersuri pe lângă chinezi ca să-i încurajam să ia masuri pentru a contracara politica Iranului de destabilizare a regiunii și de amenințare a partenerilor și aliaților noștri. Programul nuclear iranian, cel de rachete balistice și alte activități maligne destabilizează profund regiunea.”
Tot mai izolat pe scena lumii, Iranul este profund recunoscător pentru prietenia afișată de chinezi.
Ebrahim Raisi, președintele Iranului: „Cred că implementarea acordurilor de cooperare dintre Iran și China, consensul la care am ajuns astăzi și dezvoltarea relațiilor bilaterale vor promova pacea, securitatea și stabilitatea, regionale și globale. Situația internațională în continuă schimbare nu va afecta relațiile noastre.”
Deloc întâmplător, într-un discurs ținut astăzi în fața Dumei de Stat, Serghei Lavrov a pledat în favoarea parteneriatului cu Beijingul drept alternativă la axa occidentală.
Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe: „Conceptul reînnoit al politicii noastre externe se va concentra pe nevoia de a pune capăt monopolului Occidentului asupra modelării scenei internaţionale. Aceasta n-ar trebui sa depinda de interesele egoiste ale unora, ci sa se intemeieze pe un echilibru just si universal intre interesele tuturor, cum prevede carta ONU.”