Propunerea lui Iohannis pentru sistemul de pensii: "Să le dăm șansa să opteze"

Ultima actualizare: 20-12-2019 19:22

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, într-o discuţie informală cu jurnaliştii, că profesioniştii din sănătate sau educaţie trebuie lăsaţi, dacă vor, să lucreze şi după ce au vechimea necesară pensionării.

Măsura s-ar aplica celor care au împlinit vârsta de pensionare, dar care vor să mai muncească. Preşedintele a vorbit despre deficitul de forţă de muncă, dar şi despre nevoia de specialişti cel puțin în anumite domenii.

De aici şi ideea pe care a avansat-o şi despre care a spus că este discutată şi cu Guvernul. "O variantă ar fi să le dăm şansa să rămână la serviciu benevol. Să-şi continue pur şi simplu activitatea şi să se pensioneze la vârsta limită", a spus preşedintele în discuţia informală.

"Nu să fie obligaţi, ci să-i laşi să opteze", a subliniat şeful statului. Dar va fi totuşi introdusă o vârstă maximă, de 70 de ani, după care oamenii nu vor mai putea rămâne în sistem.

De menținat că nu vor putea cumula pensia cu salariul, potrivit noilor norme.

În ceea ce priveşte majorarea cu 40% a tuturor pensiilor prevăzută în bugetul de stat, atât Executivul, cât şi preşedintele au arătat că banii pot fi plătiţi "fără emoţii" în 2020, dar că "apar probleme" din 2021.

Cât despre pensiile speciale, şeful statului a spus că subiectul nu reprezintă altceva decât "o bulă mediatică". Abrogarea pensiilor speciale era pe ordinea de zi a aleşilor, doar că, în ultima şedinţă din an, nu au discutat subiectul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO