Analisti, despre summit-ul de la Bruxelles: "E o mare targuiala. S-ar putea incheia cu un esec"
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, joi, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Presedintele Basescu a discutat o jumatate de ora pe tema bugetului comunitar, cu presedintele Consiliului European si cu seful Comisiei Europene.
Traian Basescu a mers la Bruxelles cu un obiectiv clar - sa obtina cat mai multi bani pentru Romania din bugetul Uniunii, prevazut pentru perioada 2014 - 2020.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Insa, "in aceste negocieri de la Bruxelles sunt multe agende diferite. Francezii vor lupta din greu ca sa mentina subventiile pentru fermieri. Apoi, tari ca Germania, Suedia, Olanda vor sa vada reducerea cheltuielilor Uniunii Europene. Insa pozitia britanica este considerata drept cea mai dura", comenteaza analistul BBC, Gavin Hewitt.
Premierul Cameron a sosit primul la Bruxelles. Hotarat, a dat tonul summitului si a pus presiune pe partenerii europeni: "Nu, nu sunt deloc multumit. E gresit ca exista propuneri pentru cresterea cheltuielilor. Vreau sa negociez dur ca sa obtin un acord bun pentru contribuabilii britanici si europeni si sa mentin compensatia pe care o avem".
E vorba de o reducere obtinuta inca din 1984, ca o compensatie pentru ca Marea Britanie primeste mai putina finantare europeana pentru agricultura.
Presedintele comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut un buget de 1.047 miliarde de euro pentru 7 ani. Ar fi o crestere de aproape 5%.
Prea mult, au replicat liderii principalelor tari contributoare, care vor ca bugetul Uniunii sa nu treaca cu niciun chip de pragul celor 1.000 de miliarde.
Din partea Consiliului European, Herman Van Rompuy a propus, initial, o reducere de 75 de miliarde, dar ar putea veni cu o noua oferta, joi seara.
Germania ar vrea sa mearga si mai departe - inca 20 de miliarde in minus, iar britanicii aspira la o "taiere" de macar 60 de miliarde.
Printre numeroasele intrevederi de culise, inaintea inceperii summitului propriu-zis a fost si un summit franco-german, Hollande- Merkel.
UPDATE. Presedintele Frantei Francois Hollande si premierul Romaniei Victor Ponta au avut o intalnire privata la Bruxelles.
Potrivit propunerii Van Rompuy de saptamana trecuta, Romania ar fi pierdut aproximativ 8 miliarde de euro fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, de circa 47 miliarde euro.
Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca propunerea Comisiei nu mai este subiect de discutie avand in vedere pozitia tarilor donatoare care vor reduceri ale acesteia variind intre 100 si 200 de miliarde de euro.
Romania are cele mai importante obiectii fata de propunerea Van Rompuy, potrivit ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, cu privire la criteriul care face legatura intre alocarile viitoare pentru politica de coeziune si rata de absorbtie pe exercitiul actual financiar 2007-2013, dar si cu privire la alocarile pe Politica Agricola Comuna (PAC).
Paragraful 45 din propunerea Van Rompuy stabileste ca tarile care nu au atins o rata de absorbtie de 60% din media europeana actuala, de circa 33%, nu pot primi pentru 2014-2020 fonduri pe Politica de Coeziune mai mari de 15% fata de alocarea pe 2007-2013.
De asemenea, convergenta platilor directe pe PAC nu este satisfacatoare pentru Romania, fermierii romani urmand ca abia in 2018-2019 sa primeasca o subventie la hectar similara cu media europeana, pe propunerea Comisiei fiind 2016-2017.
Romania vizeaza si alte puncte defavorabile din propunerea Van Rompuy, cum ar fi scaderea ratei de cofinantare la 75% fata de nivelul actual de 85%, reducerea prefinantarilor la 2% fata de nivelele actuale de 7% pentru PAC si 9% pentru Politica de Coeziune, dar si faptul ca propunerea Van Rompuy nu mai permite eligibilitatea TVA pentru unele proiecte.
Presedintele Basescu a aratat inainte de plecarea la Bruxelles ca Romania este interesata sa negocieze pentru obtinerea compromisului, insa nu exclude ca la aceasta reuniune a Consiliului European sa nu se ajunga la o solutie, avand in vedere diferentele mari intre dorintele tarilor donatoare si cele ale tarilor beneficiare.
"Am sa particip cu o delegatie la Consiliul European care se va desfasura, sa speram, doar joi si vineri, daca se va gasi o solutie, e posibil si sambata. Este primul Consiliu European fara limita de timp, asa a fost si cel din decembrie 2006 cand s-a stabilit bugetul pentru 2007-2013", a spus presedintele.
Potrivit acestuia, "va fi o negociere dificila" la Bruxelles. "Pot sa va spun din contactele pe care le-am avut cu o mare parte din membrii Consiliului European ca toti au nemultumiri, dar exista dorinta sa se ajunga la un compromis. Nu exclud posibilitatea ca la acest Consiliu sa nu ajungem la o solutie, dar parerea mea este ca toti, sau aproape, dorim sa ajungem la o solutie", a spus Basescu.
Sursa: Pro TV
Etichete: negocieri, buget, traian basescu, bruxelles, Jose Manuel Barroso, Herman Van Rompuy,
Dată publicare:
22-11-2012 10:43