Basescu cere reexaminarea unei legi privind formarea profesionala a adultilor
Presedintele Traian Basescu a trimis, marti, pentru reexaminare la Senat o lege privind formarea profesionala a adultilor.
Acesta a aratat ca legea intra in contradictie cu Legea educatiei nationale si introduce un regim mult mai bland de sanctionare a nerespectarii standardelor de calitate in domeniu.
Textul legislativ respectiv este Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, evidentiaza un comunicat de presa transmis de Presedintie.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Potrivit scrisorii de reexaminare transmisa de seful statului presedintelui Senatului, prevederile Articolului I punctul 8, precum si cele ale Articolului 1 punctul 24 ale legii transmise la promulgare sunt in contradictie cu dispozitiile articolului 340 din Legea Educatiei Nationale nr.1/2011.
Presedintele Basescu semnaleaza si ca atributiile si rolul Autoritatii Nationale pentru Calificari trebuie intarite prin lege, insa legea transmisa spre promulgare nu numai ca nu intareste rolul si atributiile Autoritatii Nationale pentru Calificari, dar prin continutul sau anumite atributii ale acestei Autoritati sunt eliminate si instrumentele sale de coordonare a activitatii de autorizare sunt suprimate.
Totodata, potrivit cererii de reexaminare, "in mod contradictoriu cu interesul general al activitatii de formare profesionala, prezenta lege introduce un regim sanctionator pentru nerespectarea standardelor de calitate mult mai bland decat forma anterioara a actului normativ".
Seful statului remarca si faptul ca legea nu respecta decizia Curtii Constitutionale referitoare la faptul ca textele legislative trebuie sa fie formulate "clar, fluent si inteligibil, fara dificultati sintactice si pasaje obscure sau echivoce, iar forma si estetica exprimarii nu trebuie sa prejudicieze stilul juridic, precizia si claritatea dispozitiilor".
"Or, legea transmisa spre promulgare este formulata, in ansamblul sau, intr-un mod ambiguu, neclar si vag, continand contradictii, omisiuni si texte de natura a da nastere la interpretari si abuzuri", mai mentioneaza presedintele Basescu.