Preoții dintr-o comună sibiană nu mai vor coroane de flori la înmormântări, pentru că sunt poluante
Preoții ortodocși din comuna Slimnic, județul Sibiu, le-au recomandat enoriașilor să renunțe la obiceiul de a depune coroane de flori la înmormântări.
Multe dintre ele sunt de plastic, iar după câteva săptămâni ajung la groapa de gunoi, unde li se dă foc. Astfel, devin o sursă de poluare. Mai bine, spun preoții, folosiți banii pentru a ajuta familiile îndoliate.
Sfatul preoților a fost publicat pe pagina de socializare a comunității. Coroanele de flori sunt bani arși, au spus ei, și nu ajută cu nimic familia îndoliată, nici sufletul decedatului. Anual, doar cimitirul din Slimnic generază peste patru tone de deșuri. Oamenii s-au dovedit receptivi.
Localnică: "Pe strada noastră fac vecinii colectă și vine și îți dă plicul, te folosești de ei la ce îți trebuie, nu ca să iei coroane și pe urmă să le dai foc".
Localnic: "Sunt oameni necăjiți, cu mortul vorba aceea acasă, câte cheltuieli nu ai. Și atunci e foarte bine. Sunt oameni mai necăjiți care se bucură de treaba asta".
Localnică: "Sunt oameni care dau și coroane și bani dar cred că cel mai bine ar fi să se dea banii sunt oricând bine veniți".
Primăria susține ideea, dar înțelege că fiecare are dreptul de a alege.
Adrian Nan, primarul comunei Slimnic: "Trebuie să înțeleagă fiecare, dacă vrea să aleagă să fie mai nepoluant să zic, ceva de genul, poate alege dintre două variante cum e acum la momentul de față. Fiecare face cum dorește el".
Cei ce vând aranjamentele florale spun că românii își vor păstra obiceiul de a aduce omagii celor morți.
Maria, comerciant de coroane și flori: "Niciodată nu renunță, eu văd că își respectă morții poate mai mult decât pe cei vii".
Ideea a fost discutată si la nivelul Arhiepiscopiei din Sibiu. Aceasta a comunicat că respectă şi apreciază actele de pietate ale credincioşilor, manifestate prin coroanele de flori. În egală măsură, este binevenită și ajutorarea familiilor lovite de necaz.