Preoți acuzați că au umflat și de cinci ori facturi din banii unor donatori. Reacția Mitropoliei Moldovei
Mai mulți preoți din Botoșani sunt acuzați că au umflat și de cinci ori facturile unor lucrări realizate din donații. Mitropolia Moldovei spune însă că informațiile nu sunt adevărate.
Un grup de binefăcători cu posibilităţi materiale care locuiesc acum în Bucureşti şi care au ajutat de mai bine de 10 ani de zile comunitatea din care sunt de baştină au reclamat către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei faptul că în actele lor de binefacere au fost păcăliţi, de mai multe ori, de preoţii pe care i-au ajutat să construiască case parohiale şi să renoveze biserici: facturi umflate, companii dubioase care au făcut lucrările etc.
Aceştia au spus că îşi retrag definitiv sprijinul din zonă şi critică Mitropolia, cât şi pe Înaltpreasfinţitul Teofan, că nu vor să ia măsuri împotriva preoţilor respective, scrie Ziarul de Iași.
Acuzaţiile aduse de binefăcători din București sunt incredibile: facturi de zeci de mii de lei umflate şi de peste trei ori, unele chiar şi de cinci ori, de către preoţi din Botoșani.
Donatorii spun că în 2019 s-au oferit să construiască o casă parohială în satul Busuioceni, undeva lângă Dorohoi, strângând bani şi trimiţând continuu atât bani, cât şi materiale, astfel încât întreaga construcţie a fost terminată în cinci luni şi jumătate de la momentul primelor săpături în fundaţie.
„Nu m-a sunat niciodată să-mi spună că a făcut şi ce este de făcut cu banii pe care i-am trimis. Am avut o comunicare proastă. Am simţit că banii pe care mi-i cerea pentru lucrări erau mai mulţi decât ar fi costat cu adevărat. Nu mi-a trecut vreo clipă prin cap că acest preot o să mă fure, dar, spre stupoarea mea, a făcut-o”, povestesc donatorii.
Mitropolia Moldovei: ”Nu se confirmă nimic din acuzații”
Aceştia exemplifică: pentru terminarea fântânii, preotul le-ar fi cerut 3.500 de lei, când au descoperit că fântâna a costat de 5 ori mai puţin: 700 de lei.
Mitropolia Moldovei neagă însă toate acuzațiile.
”Nu se confirmă nimic din acuzații, e absolut în regulă totul, există acte, suntem deschiși să vină orice instituție care vrea să verifice totul. Am reacționat la sesizări, l-am chemat pe părintele Cătălin Ailenei la centru, au fost luate toate hârtiile la verificat, dar simplul fapt că nu a primit banii direct, deși s-a insistat să fie făcut un contract de sponsorizare cu parohia, iar el a preferat să lucreze prin fratele său, înseamnă că părintele nu a primit direct niciun ban. Preoții sunt supărați și ei și familiile lor, este nedrept și nu înțelegem de ce face acuzații nedovedite”, a declarat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.