Preoții fac pe jandarmii cu credincioșii care nu respectă distanța socială în biserici. ”Nu ne temem de îmbolnăviri”

Ultima actualizare: 22-06-2020 07:34

De duminică, slujbele se pot organiza și în interiorul bisericilor, cu măști de protecție și păstrarea distanței.

Dar pentru că numărul credincioșilor care au vrut să participe a fost mare, iar spațiul neîncăpător, mulți preoți au ținut Sfânta Liturghie afară, în aer liber.

Sfânta Liturghie, dar și celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii au loc de acum în interiorul Bisericii.

Bineînțeles cu respectarea distanței fizice sanitare de 2 metri. Dacă numărul celor care participă la slujbă este mai mare decât spațiul interior disponibil, atunci ceilalți credincioși vor asculta slujba de afară.

Credincioasă: ”Te apropii mai mult de Dumnezeu în interior, acolo are o însemnătate, fiind toate icoanele, toți sfinții, e mult mai profund”.

 

”Mai în spate, vă rog. În spate”

 

În toată țara, mulți preoți au ținut afară slujba.

Preot: ”Nu putem în biserică să primim decât 50 de persoane, iar eu ca preot nu pot să interzic nimănui acesul în biserică. Nu putem să păzim cu poliția, cu voluntarii, pentru că este nefiresc”.

Spovedania și împărtășania se fac însă în interiorul bisericilor. Și, chiar dacă preoții se străduiesc să îi țină pe oameni la distanță, unii par să uite de regulile de distanțare.

Preot: ”Mai în spate, vă rog. În spate”.

Preot: ”Este o dorință de a se apropia de sfânta împărtășanie a celor care s-au pregătit în această perioadă, dar nu au fost situații absurd”.

Împărtășanie cu aceeași linguriță: ”Tu care ești? Victora, ce-ai pățit la mână? Se împărtășește cu trupul și sângele lui Cristos, Alexandra se împărtășește…”.

Credincios: ”Pentru noi în potir este trupul și sângele lui Hristos și nu ne temem de eventuale îmbolnăviri”.

Și la Iași, credincioșii sunt bucuroși că slujbele se pot oficia și în interiorul bisericilor.

Vă rugăm frumos, aveți grijă la distanțarea dintre oameni”.

Gheorghe Mihăilă, preot biserica Sfânta Mahramă Iași: ”Noi respectăm reglementările date de Patriarhia Română în această situație”.

Femeie: ”Având în vedere vremea imprevizibilă, ploile, canicula, este foarte bine că s-a dat drumul”.

 

”Aș fi văduvit majoritatea credincioșilor de prezența în biserică”

 

Pentru că enoriașii au fost mulți, la Cluj preoții au ținut slujbele afară.

Preot Ovidiu Ciprian Marțiș, Parohia Ortodoxă Sfântul Ioan Iacob Hozevitul: ”Aș fi văduvit majoritatea credincioșilor de prezența în biserică împreună cu noi. Așa că am ales să fim împreună cu majoritatea”.

Folosirea măștilor de protecție este obligatorie în interiorul bisericilor, pentru toți cei care participă la slujbă, cu excepția preoților.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO