Premierul, chemat in Senat la propunerea lui Tariceanu sa dea explicatii in cazul ANAF-Intact. Ce masuri a luat deja Ciolos

×
Codul embed a fost copiat

Senatul a decis sa ii solicite premierului sa vina in plen, ca sa explice actiunea institutiilor din subordinea Guvernului la adresa televiziunilor trustului Intact. Ciolos s-a prezentat in Parlament cu un raspuns extrem de diplomatic

UPDATE 11:15 Premierul Dacian Ciolos a declarat, miercuri, in plenul Senatului, ca a cerut noii conduceri ANAF sa reanalizeze modul in care isi desfasoara activitatea, astfel incat atitudinea agentilor sa fie una de respect fata de cetateni si fata de contribuabili.

"Reprezentantii posturilor tv au acuzat actiunea de luni ca fiind abuziva prin comportamentul agentilor prezenti la sediu. Am cerut noii conduceri ANAF sa reanalizeze modul in care se raporteaza la contribuabil in exercitarea atributiilor lor. Autoritatile fiscale ale statului lucreaza pentru interesul cetatenilor si nu trebuie sa aiba o atitudine de intimidare sau de institutie represiva. Dreptul la libera exprimare va fi si el aparat ferm. Aici vreau sa fiu foarte clar. Am cerut noii conduceri ANAF sa reanalizeze modul in care isi desfasoara activitatea. Substanta activitatii ANAF este una importanta pentru stat, (...) dar atitudinea lor trebuie sa fie una de respect fata de cetateni si fata de contribuabili", a spus premierul.

Senatorii ii cer explicatii premierului
Decizia a fost luata de senatori cu 70 de voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri. Toate grupurile parlamentare s-au exprimat in sprijinul propunerii presedintelui Senatului.

Liderul grupului PSD din Senat, Mihai Fifor, considera ca decizia organelor fiscale de luni "reprezinta un abuz".

Citește și
Gelu Diaconu, presedintele ANAF, paraseste sediul DNA
Fostul sef al Fiscului crede ca demiterea sa va afecta bugetul si va readuce FMI la Bucuresti. "Nici nu ma uit la dosar"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Ce s-a intamplat ieri nu reprezinta decat un abuz. Modul in care statul intelege sa isi faca datoria se pare ca se indreapta rapid catre un derapaj de la valorile democratice ale tarii. Nu voi vorbi despre o institutie de presa, ci despre incalcarea unui principiu prevazut in Constitutie. PSD nu poate asista nepasator la aceasta tentativa de suprimare a unui post de televiziune din Romania, tara membru al UE", a afirmat, in plen, Mihai Fifor.

Liderul grupului UNPR din Senat, Haralambie Vochitoiu, a subliniat ca, alaturi de colegii sai, "apara dreptul la exprimare". "Precedentul s-a creat atunci cand OTV a fost inchis. Sigur, o parte a populatiei a reactionat. si daca nici de data aceasta nu vom lua o pozitie, vor urma altii si altii si uitam ca mii de romani au murit pentru acest drept la exprimare. N-o sa cerem niciodata incalcarea legilor romanesti in ceea ce priveste incasarea de taxe si impozite. (...) Dar dreptul la exprimare UNPR il va apara intotdeauna. Nu poate exista progres in Romania fara presa libera", a afirmat Vochitoiu, in plen.

Senatorul ALDE Daniel Barbu a apreciat ca "victima unei actiuni violente a statului a fost libertatea de exprimare".

La randul sau, senatorul liberal Marius Obreja a subliniat ca "PNL sprijina actiunile institutiilor statului, in spiritul legii".

"PNL sprijina actiunile institutiilor statului de la cap la coada, in spiritul legii. PNL nu poate sa fie de acord cu momentele sau actiunile in care institutiile isi depasesc atributiunile sau intra intr-o zona a abuzului. Ce s-a intamplat la Antena 3 se va lamuri. Statul poate sa actioneze calm si cumpatat pentru aplicarea legii. (...) Media trebuie tratata asa cum ne spune Constitutia cu cumpatare si evitand suprimarea oricarei publicatii", a adaugat Obreja.

In cursul zilei de luni, "Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti, in calitate de organ de valorificare imputernicit conform prevederilor OG nr. 14/2007, ca reprezentant al statului roman - proprietar al imobilelor ce au fost confiscate si trecute in proprietatea privata a statului, libere de orice sarcini, in baza unei sentinte judecatoresti, a notificat, in scopul evacuarii, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior mentionate", se preciza intr-un comunicat al ANAF, remis AGERPRES. Termenul pe care il au la dispozitie persoanele notificate este de 5 zile lucratoare de la data notificarii, se mentiona in comunicat.

Ciolos, despre ANAF si cazul Antenelor: Eu nu am fost intrebat. Nici eu, nici doamna ministru de finante

Trimisul special al AGERPRES, Doroteea Purcarea, transmite: Premierul Dacian Ciolos a confirmat ca va merge miercuri, in plenul Senatului, dar a precizat ca nici el, si nici ministrul de Finante nu au fost intrebati de ANAF privind cazul Antenelor si ca, in acest context, nu are ce explicatii sa dea pentru deciziile pe care le ia un responsabil al unei agentii "care e in subordinea guvernului, dar care nu trebuie sa ceara aprobarea guvernului pentru anumite decizii".

"Sa nu cerem guvernului independent, in cateva luni de zile, sa rezolve probleme care au fost lasate in asteptare de ani de zile, inclusiv chestiunea cu Antena 3 (...) E o decizie judecatoreasca acolo si ANAF-ul s-a trezit fix acuma sa o scoata, pe ultima suta, fara sa intrebe pe nimeni. Eu nu am fost intrebat. Nici eu, nici doamna ministru de Finante - nu ca trebuia sa fim informati formal - presedintele ANAF decide cum aplica legea, trebuia sa o aplice mai demult (...) a decis sa o aplice fara sa ma informeze asa incat nu am eu ce explicatii sa dau pentru deciziile pe care le ia un responsabil al unei agentii care e in subordinea guvernului, dar care nu trebuie sa ceara aprobarea guvernului pentru anumite decizii", a spus Ciolos, marti, la Bruxelles, intr-o discutie cu jurnalistii.

Intrebat de ce se duce, in aceste conditii, miercuri, la Senat, premierul Dacian Ciolos a raspuns: "Ma duc pentru ca presedintele Senatului m-a invitat. Am cerut o informare si din partea ANAF-ului legat de contextul in care s-a luat decizia asta.(...) Eu pot sa inteleg ca in 5 zile e greu sa-ti muti lucrurile, pe de alta parte, nu am decis eu lucrul asta si nu eu am pus in lege termenul acela de 5 zile".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
ANAF anunta ca Antena 1 si Antena 3 trebuie sa evacueze in 5 zile cladirile confiscate in 2013
ANAF anunta ca Antena 1 si Antena 3 trebuie sa evacueze in 5 zile cladirile confiscate in 2013

Imobilele in care isi desfasoara activitatea posturile de televiziune Antena 1 si Antena 3 trebuie evacuate in termen de cinci zile, in urma notificarii primite, luni, de la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti.

Fostul sef al Fiscului crede ca demiterea sa va afecta bugetul si va readuce FMI la Bucuresti.
Fostul sef al Fiscului crede ca demiterea sa va afecta bugetul si va readuce FMI la Bucuresti. "Nici nu ma uit la dosar"

Gelu Diaconu, pana joi sef al ANAF, a acordat un interviu pentru Economica.net in care a vorbit despre motivele demiterii sale, dar si despre posibilele consecinte ale acesteia.

Primele reactii, dupa ce Fiscul vrea ca toata tara sa ii stie pe romanii datornici la stat.
Primele reactii, dupa ce Fiscul vrea ca toata tara sa ii stie pe romanii datornici la stat. "Un exces", "ilegal" si "rusinos"

"Fiscul face exces", sustine Autoritatea Nationala pentru Protejarea Datelor cu Caracter Personal, dupa ce ANAF a anuntat ca va publica pe Internet lista celor datori la stat cu sume incepand de la 100 de lei.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.