Premierul, chemat in Senat la propunerea lui Tariceanu sa dea explicatii in cazul ANAF-Intact. Ce masuri a luat deja Ciolos
Senatul a decis sa ii solicite premierului sa vina in plen, ca sa explice actiunea institutiilor din subordinea Guvernului la adresa televiziunilor trustului Intact. Ciolos s-a prezentat in Parlament cu un raspuns extrem de diplomatic
UPDATE 11:15 Premierul Dacian Ciolos a declarat, miercuri, in plenul Senatului, ca a cerut noii conduceri ANAF sa reanalizeze modul in care isi desfasoara activitatea, astfel incat atitudinea agentilor sa fie una de respect fata de cetateni si fata de contribuabili.
"Reprezentantii posturilor tv au acuzat actiunea de luni ca fiind abuziva prin comportamentul agentilor prezenti la sediu. Am cerut noii conduceri ANAF sa reanalizeze modul in care se raporteaza la contribuabil in exercitarea atributiilor lor. Autoritatile fiscale ale statului lucreaza pentru interesul cetatenilor si nu trebuie sa aiba o atitudine de intimidare sau de institutie represiva. Dreptul la libera exprimare va fi si el aparat ferm. Aici vreau sa fiu foarte clar. Am cerut noii conduceri ANAF sa reanalizeze modul in care isi desfasoara activitatea. Substanta activitatii ANAF este una importanta pentru stat, (...) dar atitudinea lor trebuie sa fie una de respect fata de cetateni si fata de contribuabili", a spus premierul.
Senatorii ii cer explicatii premierului
Decizia a fost luata de senatori cu 70 de voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri. Toate grupurile parlamentare s-au exprimat in sprijinul propunerii presedintelui Senatului.
Liderul grupului PSD din Senat, Mihai Fifor, considera ca decizia organelor fiscale de luni "reprezinta un abuz".
"Ce s-a intamplat ieri nu reprezinta decat un abuz. Modul in care statul intelege sa isi faca datoria se pare ca se indreapta rapid catre un derapaj de la valorile democratice ale tarii. Nu voi vorbi despre o institutie de presa, ci despre incalcarea unui principiu prevazut in Constitutie. PSD nu poate asista nepasator la aceasta tentativa de suprimare a unui post de televiziune din Romania, tara membru al UE", a afirmat, in plen, Mihai Fifor.
Liderul grupului UNPR din Senat, Haralambie Vochitoiu, a subliniat ca, alaturi de colegii sai, "apara dreptul la exprimare". "Precedentul s-a creat atunci cand OTV a fost inchis. Sigur, o parte a populatiei a reactionat. si daca nici de data aceasta nu vom lua o pozitie, vor urma altii si altii si uitam ca mii de romani au murit pentru acest drept la exprimare. N-o sa cerem niciodata incalcarea legilor romanesti in ceea ce priveste incasarea de taxe si impozite. (...) Dar dreptul la exprimare UNPR il va apara intotdeauna. Nu poate exista progres in Romania fara presa libera", a afirmat Vochitoiu, in plen.
Senatorul ALDE Daniel Barbu a apreciat ca "victima unei actiuni violente a statului a fost libertatea de exprimare".
La randul sau, senatorul liberal Marius Obreja a subliniat ca "PNL sprijina actiunile institutiilor statului, in spiritul legii".
"PNL sprijina actiunile institutiilor statului de la cap la coada, in spiritul legii. PNL nu poate sa fie de acord cu momentele sau actiunile in care institutiile isi depasesc atributiunile sau intra intr-o zona a abuzului. Ce s-a intamplat la Antena 3 se va lamuri. Statul poate sa actioneze calm si cumpatat pentru aplicarea legii. (...) Media trebuie tratata asa cum ne spune Constitutia cu cumpatare si evitand suprimarea oricarei publicatii", a adaugat Obreja.
In cursul zilei de luni, "Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti, in calitate de organ de valorificare imputernicit conform prevederilor OG nr. 14/2007, ca reprezentant al statului roman - proprietar al imobilelor ce au fost confiscate si trecute in proprietatea privata a statului, libere de orice sarcini, in baza unei sentinte judecatoresti, a notificat, in scopul evacuarii, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior mentionate", se preciza intr-un comunicat al ANAF, remis AGERPRES. Termenul pe care il au la dispozitie persoanele notificate este de 5 zile lucratoare de la data notificarii, se mentiona in comunicat.
Ciolos, despre ANAF si cazul Antenelor: Eu nu am fost intrebat. Nici eu, nici doamna ministru de finante
Trimisul special al AGERPRES, Doroteea Purcarea, transmite: Premierul Dacian Ciolos a confirmat ca va merge miercuri, in plenul Senatului, dar a precizat ca nici el, si nici ministrul de Finante nu au fost intrebati de ANAF privind cazul Antenelor si ca, in acest context, nu are ce explicatii sa dea pentru deciziile pe care le ia un responsabil al unei agentii "care e in subordinea guvernului, dar care nu trebuie sa ceara aprobarea guvernului pentru anumite decizii".
"Sa nu cerem guvernului independent, in cateva luni de zile, sa rezolve probleme care au fost lasate in asteptare de ani de zile, inclusiv chestiunea cu Antena 3 (...) E o decizie judecatoreasca acolo si ANAF-ul s-a trezit fix acuma sa o scoata, pe ultima suta, fara sa intrebe pe nimeni. Eu nu am fost intrebat. Nici eu, nici doamna ministru de Finante - nu ca trebuia sa fim informati formal - presedintele ANAF decide cum aplica legea, trebuia sa o aplice mai demult (...) a decis sa o aplice fara sa ma informeze asa incat nu am eu ce explicatii sa dau pentru deciziile pe care le ia un responsabil al unei agentii care e in subordinea guvernului, dar care nu trebuie sa ceara aprobarea guvernului pentru anumite decizii", a spus Ciolos, marti, la Bruxelles, intr-o discutie cu jurnalistii.
Intrebat de ce se duce, in aceste conditii, miercuri, la Senat, premierul Dacian Ciolos a raspuns: "Ma duc pentru ca presedintele Senatului m-a invitat. Am cerut o informare si din partea ANAF-ului legat de contextul in care s-a luat decizia asta.(...) Eu pot sa inteleg ca in 5 zile e greu sa-ti muti lucrurile, pe de alta parte, nu am decis eu lucrul asta si nu eu am pus in lege termenul acela de 5 zile".