Primele reactii, dupa ce Fiscul vrea ca toata tara sa ii stie pe romanii datornici la stat. "Un exces", "ilegal" si "rusinos"


Ultimul update: Luni 15 Februarie 2016 07:07
Data publicarii: Sambata 13 Februarie 2016 17:55
Categorie: Stiri Economice

"Fiscul face exces", sustine Autoritatea Nationala pentru Protejarea Datelor cu Caracter Personal, dupa ce ANAF a anuntat ca va publica pe Internet lista celor datori la stat cu sume incepand de la 100 de lei.

Reactia vine dupa ce Fiscul a anuntat ca din martie va publica pe propria pagina de internet numele complet si orasul de domiciliu al tuturor romanilor cu restante mai mari de 100 de lei. Iar un ONG care lupta pentru respectarea drepturilor omului spune ca, desi scopul ANAF este legitim, publicarea datelor personale pentru datorii atat de mici poate fi considerata o incalcare a dreptului la viata privata.

O data la 3 luni, Fiscul intentioneaza sa publice pe site-ul propriu o lista cu toti romanii care au restante la stat de peste 100 de lei.

Tabelul va contine numele, prenumele, localitatea domiciliului fiscal si valoarea datoriei. Oricine, de la necunoscuti, pana la vecini sau rude poate afla daca sunteti sau nu dator la stat.

Ce parere aveti despre aceasta decizie? Puteti vota in sondajul nostru, postat pe Twitter:

 

 

“Nu, nu este ok, dar pe partea cealalta stiti cum e, scopul scuza mijloacele”

“Si cu cine incepem, cu politicienii sau cu cine? Daca ma pune dupa 2 ani ca sunt cu restanta, de ce nu mi-a zis pana atunci?”

“Sa ne rusinam, dar lor le e rusine de salariile si mizeria care e in tara asta?”

Legea permite publicarea acestor informatii in anumite conditii. Daca statul are un scop legitim si proportional cu dreptul la confidentialitatea datelor cu caracter personal.

Maria Nicoleta Andreescu - director executiv APADOR: “Putem sa spunem ca este un scop legitim de a stimula plata datoriilor catre stat. Acum trebuie sa ne uitam la proportionalitate. Ce facem? Afectam dreptul la viata privata al tuturor numai pentru a arata cu degetul? Si in ce masura este necesar si rezonabil sa publici numele si prenumele persoanei care are o datorie de 100 de lei? 100 de lei este practic un prag foarte mic si oricine dintr-o simpla neglijenta sau poate chiar o eroare a autoritatilor poate ajunge pe lista asta."

Intr-un raspuns trimis Stirilor PRO TV, Autoritatea pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal spune ca publicarea domiciliului alaturi de nume si prenume este un exces din partea ANAF.

ONG-urile sunt de aceeasi parere.

Maria Nicoleta Andreescu - director executiv APADOR: “Zicem nu este identificabil, ba da poate fi identificabila persoana: in functie de nume, daca ma cheama Dan Ionescu si locuiesc in Bucuresti probabil sunt cateva sute. Dar daca ma cheama Coriolan Dan Ionescu si eventual am mai si scris o carte sau am aparut intr-un film, cu siguranta lumea o sa stie cine sunt...”

In plus cei de la Autoritatea pentru Protectia Datelor spun ca angajatii Fiscului nu s-au consultat cu ei inainte de emiterea ordinului ceea ce reprezinta o incalcare a legii. Fiscul intentioneaza sa afiseze pe internet si numele firmelor restantiere la stat.

Oricine are datorii la stat va aparea pe lista online a datornicilor, facuta de ANAF. De la ce suma va
Oricine are datorii la stat va aparea pe lista online a datornicilor, facuta de ANAF. De la ce suma va "calificati"
DNA a deschis dosar penal, dupa ce ANAF nu a recuperat prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul lui Dan Voiculescu
DNA a deschis dosar penal, dupa ce ANAF nu a recuperat prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul lui Dan Voiculescu
Una din firmele lui Adi Minune, executata silit. Celebrul manelist a uitat sa dea o
Una din firmele lui Adi Minune, executata silit. Celebrul manelist a uitat sa dea o "dedicatie" la bugetul de stat
VIDEO PROTVPLUS.RO
priza electronice
Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
Profit dublu pentru românii care au cultivat căpșuni de toamnă. Prețul unui kilogram
“Suntem mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unde de șoc în întreaga Europă
4 din 10 români se împrumută înainte de salariu. Regula de aur pentru a economisi bani
Cât au cheltuit turiștii pe litoral în acest sezon. Luna septembrie, mai cautată față de 2018
PE a aprobat ajutorul de 8,2 mil. € pentru România în urma inundațiilor din 2018
dobanzi prima casa
Modificările la „Prima Casă”, adoptate de Senat. Venitul maxim acceptat pentru credit
Avem cea mai ieftină pâine din Europa. România, fruntașă la exportul de grâu în UE
Teodorovici vrea pedeapsa cu închisoarea pentru patronii care nu plătesc contribuțiile la stat
Antreprenorii plătesc mii de euro ca să învețe de la străini cum să își dezvolte afacerile
Noile reguli privind plata cu cardul, în vigoare de azi. Care sunt noile cerințe
Ion Țiriac NU mai este cel mai bogat român. Cine l-a detronat pe miliardar în topul Forbes