Premierul japonez: Am ridicat recent vizele de intrare în Japonia pentru cetățenii români
Pentru prima dată în istoria României, un prim-ministru al Japoniei a ajuns în ţara noastră. Din nefericire a dat peste o situaţie fără precedent.
Întâlnirea care trebuia să aibă loc la prânz, între Shinzo Abe şi omologul său român, a fost anulată. Mihai Tudose şi-a dat demisia înainte de ora la care ar fi trebuit să-l întâlnească pe premierul nipon, deşi această vizită era demult anunţată şi confirmată pe toate canalele diplomatice. În lipsă de altceva, premierul japonez a mers la Muzeul Satului şi mai târziu s-a întâlnit cu preşedintele României.
Premierul japonez Shinzo Abe şi soţia sa au ajuns în România la ora 13:30. Reprezentantul ţării în care punctualitatea este literă de lege a fost pus într-o situaţie extrem de neplăcută. A aflat că ceremoniile de la Palatul Victoria nu mai pot avea loc de vreme ce România nu mai are premier. Aşa că la Guvern a mai ajuns doar o delegaţie formată din oameni de afaceri japonezi.
Trimisul Împăratului şi reprezentantul celei de-a treia puteri economice a lumii s-a trezit cu o gaură în program, făcută de vrajbă din PSD. Aşa că a mers până la Muzeul Satului, ca să-şi mai umple timpul.
La ora 16 a ajuns la Palatul Cotroceni, aşa cum era programat. În spatele uşilor închise, premierul Japoniei şi preşedintele României au discutat despre dezvoltarea relaţiilor politice, economice şi culturale între România şi Japonia, dar şi despre problema securităţii din regiunea Mării Negre ori a Coreei de Nord.
Diplomat, premierul nipon nu a făcut referire la criză politică din ţara noastră şi nici la faptul că programul i-a fost dat peste cap.
PM and Mrs Abe on ice! #AbeVisit pic.twitter.com/Ex69QAFrDf
— Motosada Matano (@motomatano) January 14, 2018
Shinzo Abe: "Doresc să îmi exprim bucuria de a vizita pentru prima dată, în calitate de premier al Japoniei, ţara dumneavoastră, pe care am avut ocazia să o cunosc în urmă cu 35 de ani, cu ocazia unei vizite private. Îmi pare bine să că am vizita gradina japoneză din Bucureşti şi mulţumesc pentru primirea călduroasă care mi s-a făcut în această ţară."
Klaus Iohannis: "Este un moment istoric, este prima vizită oficială pe care o întreprinde un prim-ministru al Japoniei în istoria relaţiilor româno-nipone. Vă mulţumesc pentru această vizită care confirmă dorinţa reciprocă de întărire a relaţiei internaţionale de prietenie între ţările noastre."
Marți seara, Klaus Iohannis şi Shinzo Abe participa la un dineu special, organizat în onoarea premierului Japoniei.
Desfășurarea evenimentelor live update:
UPDATE 17:13 Declarațiile făcute de Klaus Iohannis:
- Este un context special, în acest an aniversăm 5 ani de la stabilirea parteneriatului reînnoit între statele noastre.
- Doresc să vă mulțumesc pentru această vizită
- Am avut discuții aprofundate care au arătat că relațiile dintre noi au atins un nivel superior de maturitate care va duce la intensificarea și consolidarea a cooperării sectoriale în toate domeniile
- Astăzi am fost de acord că împărtășim aceleași valori și obiective strategice
- În acest context am decis împreună să lansăm demersurile necesare pentru ca în viitor să ridicăm relația dintre România și Japonia la nivel de parteneriat strategic
- Am discutat și despre dimensiunea economică a parteneriatului nostru, care are obiective foarte bune
- Am discutat și despre investițiile japoneze în România
- Am abordat și colaborarea tot mai extinsă dintre UE și Japonia. L-am felicitat pe dl prim-ministru pentru reușita negocierilor acordului de parteneriat economic dintre Uniune și Japonia, care va avea un efect pozitiv dintre România și Japonia
Declarațiile făcute de premierul Japoniei:
- Doresc să-mi exprim bucuria de a vizita țara dvs
- Am discutat despre cooperare în diferite domenii, inclusiv în cel al securității
- Este foarte important că avem convingerea comună că nu putem accepta înarmarea nucleară a Coreei de Nord și este necesar să se intensifice presiunea asupra acestei țări
- Pentru economia României subiectul cel mai important este fără îndoială consolidarea infrastructurii, iar Japonia se implică cu toată dăruirea în planul de realizare a accesului rapid între București și Aeroportul Henri Coandă prin construirea magistralei 6.
- De asemenea, pentru a optimiza și încuraja schimburile și cooperarea la nivel de resurse umane am decis recent ridicarea obligativității vizelor de intrare în Japonia pentru cetățenii români.
UPDATE 16:05 Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe.
Este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul celebrării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia.
Cei doi oficiali vor avea convorbiri în format restrâns, convorbiri în plenul delegaţiilor, declaraţii de presă, iar preşedintele Klaus Iohannis va oferi în onoarea prim-ministrului Shinzo Abe un dineu oficial.
Agenda convorbirilor include, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, "stadiul şi perspectivele de consolidare a relaţiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România şi Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor interumane".
De asemenea, vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia şi UE, evoluţiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.
UPDATE 15.00: Dezvoltarea cooperării cu Japonia va rămâne un obiectiv constant al politicii externe a României, indiferent de formula politică a guvernării de la Bucureşti, a afirmat vicepremierul Paul Stănescu, marţi, la Palatul Victoria.
„Aprofundarea relaţiilor cu Japonia constituie o prioritate a componentei de politică externă în programul de guvernare, pe care ne dorim să o promovăm într-un mod cât mai eficient. Dezvoltarea cooperării cu Japonia a reprezentat după 1990 şi va rămâne un obiectiv important constant al politicii externe a României, indiferent de formula politică a guvernării de la Bucureşti", a declarat Stănescu, la întâlnirea cu delegaţia oficială şi economică din Japonia, condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, şeful misiunii economice, conform Agerpres.
„Sperăm să putem avansa cât mai mult în cursul anului 2018. Aşteptăm cu mare interes punctul de vedere al Japan International Cooperation Agency asupra documentaţiei privind licitaţia, pentru a putea demara efectiv licitaţia în luna februarie şi a fi în măsură să semnăm contractele de execuţie în luna octombrie", a mai spus Stănescu.
El a făcut referire şi la contractul de proiectare şi execuţie a proiectului „Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila", în valoare de 430 de milioane de euro fără TVA, care a fost semnat luni, la sediul Ministerului Transporturilor, de către reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi cei ai antreprenorului - asocierea Astaldi SpA (Italia) şi IHI Infrastructure Systems Co.Ltd. (Japonia), în prezenţa fostului premier Mihai Tudose.
„Sperăm ca obiectivul consolidării prezenţei economice japoneze în România să fie stimulat şi de (...) un alt proiect relevant de infrastructură - podul suspendat peste Dunăre din zona Brăila -, cea mai complexă lucrare de infrastructură din ultimii 27 de ani", a arătat Stănescu.
UPDATE 13.30: Premierul japonez Shinzo Abe a ajuns la București.
Delegaţia oficială şi economică din Japonia, condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, şeful misiunii economice care îl însoţeşte pe premierul nipon în vizită la Bucureşti, a fost primită, marţi, la Palatul Victoria, de viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, informează Agerpres.
Vicepremierul român l-a întâmpinat pe şeful misiunii economice nipone în Holul de Onoare al Guvernului, unde a avut loc şi momentul strângerii de mână.
În continuarea vizitei la Palatul Victoria, delegaţia oficială şi economică din Japonia va avea o întrevedere la sediul Guvernului cu vicepremierul Stănescu şi cu oficiali români. La final, oaspeţii japonezi vor participa la un dejun de lucru oferit de viceprim-ministrul român.
La ora 16.00, va fi primit de președintele Iohannis la Palatul Cotroceni, iar la 17.10 cei doi oficiali vor susține declarații de presă comune.
UPDATE 11.30: Guvernul României a transmis într-un comunicat de presă programul de la Palatul Victoria, iar vizita lui Shinzo Ave nu mai figurează pe ordinea de zi.
În schimb, la Guvernul României vor avea loc întâlniri și discuții între Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației publice și Fondurilor europene, și o delegație oficială și economică din Japonia, condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, cu însărcinări speciale în domeniul economic.
Premierul Japoniei Shinzo Abe și-a anulat vizita la Guvernul României după ce Mihai Tudose a demisionat din funcția de premier, ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea PSD.
Este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul celebrării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia.
Cu prilejul primirii la Palatul Cotroceni, vor avea loc convorbiri în format restrâns, convorbiri în plenul delegaţiilor, declaraţii de presă şi un dineu oficial pe care preşedintele Klaus Iohannis îl va oferi în onoarea prim-ministrului Shinzo Abe, a anunţat Administraţia Prezidenţială printr-un comunicat de presă transmis Agerpres.
Agenda convorbirilor include "stadiul şi perspectivele de consolidare a relaţiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România şi Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor interumane", a precizat sursa citată.
De asemenea, vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia şi UE, evoluţiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.
Potrivit AFP, premierul Shinzo Abe întreprinde un turneu diplomatic în Europa Centrală şi de Est, care cuprinde Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Serbia şi România, în contextul în care Japonia încearcă să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord.
''Vreau să confirm cooperarea noastră în dosarul nord-coreean şi alte chestiuni urgente cu care se confruntă comunitatea internaţională'', a declarat şeful Executivului nipon înaintea plecării în acest turneu european.
Abe, care urmează să aibă întâlniri cu liderii celor şase ţări vizitate, a subliniat că va fi însoţit de reprezentanţii a peste 30 de companii japoneze.
Reprezentantul companiei de vânzări online Rakuten va face deplasarea în Estonia, ţară extrem de avansată în domeniul serviciilor online şi tehnologiei informaţiei.
''Sperăm să dezvoltăm cooperarea în domeniul IT şi în securitatea cibernetică'', a declarat un diplomat japonez, care a evocat dezvoltarea domeniului digital în mica ţară baltică (vot electronic, demersuri administrative pe internet etc.) şi prezenţa unui centru de apărare cibernetică al NATO.
Reprezentantul corporaţiei Mitsubishi îl va însoţi pe premierul japonez în toate cele şase ţări vizitate, iar cel al Fujitsu în cele trei state baltice şi Bulgaria.
În Bulgaria, Serbia şi România se va deplasa şi reprezentantul NTT Data, filiala concernului NTT specializat în servicii de telecomunicaţii.
''Cele trei ţări baltice sunt centre logistice'', a comentat un alt diplomat, care vede în Estonia, Letonia şi Lituania o poartă de intrare a Uniunii Europene către pieţele din Rusia şi celelalte republici ale fostei URSS. ''Europa de Sud-Est oferă o mână de lucru înalt calificată'', a adăugat el cu referire la Bulgaria, România şi Serbia.
Japonia încearcă să-şi consolideze prezenţa în această regiune unde China dezvoltă rapid legături. Cele şase ţări vizitate de Shinzo Abe fac parte din grupul de 16 state din Europa Centrală şi de Est şi din Balcani care participă anual la un summit cu China.
Sursa: Pro TV
Etichete: vizita, guvern, shinzo abe, japonia, mihai tudose,
Dată publicare:
16-01-2018 08:44