Românii care suferă de Alzheimer vor avea propriul sat, construit în mijlocul unei păduri
Apare o picătură de speranţă în oceanul de necazuri de care au parte românii care suferă de Alzheimer. Aceştia vor avea propriul sat, în care vor reînvăţa să se descurce singuri.
Specialiştii de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi şi colegii lor din Republica Moldova au obţinut finanţare europeană pentru acest proiect cu totul special, care include şi un centru de excelenţă pentru diagnosticarea şi tratarea bolii
La 63 de ani, soacra Mihaelei a început să aibă tot mai des accidente casnice. Apropiaţii au dus-o la medic şi aşa au primit cumplitul diagnostic: femeia are Alzheimer. Iniţial au încercat să o îngrijească acasă pentru ca în final să o interneze.
Ideea unui sat creat doar pentru cei care suferă de această boală ar fi o binecuvântare mărturisesc cei din familie.
Ruda unui pacient: Uita pe foc, se ardeau lucruri. Pleca de acasă şi nu o mai găseam vreo 2, 5 ore, pleca pe calea ferată.
Reporter: Cum vedeţi această idee, de a fi un sat pentru bolnavi?
Rudă unui pacient: Ar fi foarte ok pentru persoanele vârstince, ar fi ca la casa lor.
Proiectul a fost făcut în colaborare cu specialişti din Republica Moldova, care au primit finanţare europeană de aproape două milioane de euro.
Locul ales pentru sat este la 20 de kilometri distanţă de Iaşi, în mijlocul unei păduri.
Medic: Vor exista parcuri, zone de relaxare cu băncuțe, restaurant, cafenele mici unde pot bea un ceai.
Reporter: Îi ajută această zonă să nu se mai simtă ca în spital?
Medic: Sigur că da. Încercam să le creăm un mediu în care să simtă ca acasă.
În Olanda, unde există o astfel de comunitate, trăiesc o sută de oameni care au această problemă de sănătate.
Gabriel Oprișanu, manager Institutul de Psihiatrie Socola: "Ei singuri se îmbracă, se spală, îşi fac mâncare, merg la cumpărături, programe culturale, sub îndrumarea specialiştilor, ergoterapeuţilor. Rezultatele colegilor din Olanda arată că evoluţiile ulterioare sunt îmbunătăţite faţă de tratamentul clasic."
În satul românesc vor trăi, pentru început, 25 de persoane care vor fi cazate gratuit şi vor fi supravegheate în permanenţă de specialişti.
Brândușa Vornicu, medic psihiatru: "Acest sat Alzheimer vrea să redea demnitatea pacientului. Oricând poate fi vizitat şi va considera că este vizitat la el acasă."
Potrivit statisticilor, în România sunt peste 300.000 de oameni diagnosticaţi cu Alzehimer. Deşi sunt extrem de mulţi nu avem un program naţional pentru aceşti bolnavi şi nici centre specializate.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!