Maladia degenerativă mortală de care suferă tot mai mulți români. Primele semne ale bolii


Ultimul update: Joi 11 Aprilie 2019 19:42
Data publicarii: Joi 11 Aprilie 2019 19:05
Categorie: Stiri Sanatate

Boala Alzheimer a ajuns pe locul 3 într-un top nefast al bolilor care duc la moartea românilor, după cum arată un studiu făcut de un prestigios institut din Washington.

Conform medicilor români, sunt sute de mii de pacienţi înregistraţi oficial, dar numărul real ar putea fi dublu. Şi la nivel global maladia face tot mai multe victime. La fiecare 4 secunde, o persoană este diagnosticată cu Alzheimer, iar numărul total a trecut de 40 de milioane. Foarte grav este că tot mai mulţi tineri sunt afectaţi această tulburare degenerativă, care, în cazul lor, are o evoluţie rapidă.

Alzheimerul este o boală degenerativă şi fatală a creierului. Primele semne că o persoană se confruntă cu o astfel de maladie sunt pierderi ale memoriei de scurtă durată.

Dr. Eduard Moțoescu, Spitalul Obregia: ''Pacientul uită ce a făcut în ziua respectivă sau în ziua trecută, uită ce a vorbit sau cu cine a vorbit, uită ce trebuia să cumpere atunci când este în oraş.''

Boala este asociată cu apariţia în creier a 2 proteine. Sunt localizate iniţial în zona în care se formează memoria de scurtă durată. Cuprind apoi pe rând regiunile care coordonează vorbirea, emoţiile şi simţurile. Pacientul îşi pierde controlul asupra gândurilor şi sentimentelor - apar halucinaţiile. Într-un final, tot creierul este afectat, inclusiv părţile care coordonează respiraţia şi inimă.

La nivel mondial, peste 40 de milioane de persoane suferă de Alzheimer. În România sunt înregistrate peste 300.000, dar specialiştii spun că numărul lor ar putea fi dublu. Nu avem un registru naţional pentru această boală. Doar anul trecut la Spitalul Obregia au fost diagnosticaţi peste 2600 de bolnavi.

Conform unei statistici a Institutului de Metrologie şi Evaluare a Sănătății din cadrul Universităţii Washington, în 2017, în România, boala Alzheimer era a 3-a cauză a deceselor, după bolile cardiace şi accidentul vascular cerebral.

Iar explicaţia este simplă: degradarea creierului ajunge în timp să afecteze toate funcţiile şi organele şi să ducă la pierderea vieţii.

Conform Institutului Naţional de Statistică, în România, speranţa de viaţă a crescut de la 75,5 ani la 79,7, în cazul femeilor şi de la 69,3 la 73,1, în cazul bărbaţilor. Din această cauză, spun medicii, creşte şi numărul bolnavilor care suferă de Alzheimer.

În plus, în ultimii ani, maladia afectează tot mai multe persoane care nu au împlinit 60 de ani. Cauzele sunt în principal genetice.

Dr. Eduard Moțoescu, Spitalul Obregia: ''În componenta cu debut până în 65 de ani agregarea familială este mult mai importantă, ereditatea este aici pe prim plan şi aici se fac cele mai multe cercetări pentru a vedea în mod clar modul de transmitere al acestei afecţiuni.''

Dar şi factorii de mediu pot avea un rol important.

Dr. Souhel Najjar, medic neurolog: ''Vârsta, cu stresul continuu pot creea condiţiile de inflamare a creierului, iar asta deschide o poartă care creşte riscurile ca bolnavul să dezvolte alte boli. Cred, totuşi, că predispoziţia genetică are cel mai important rol, dar, da, împreună cu factorii de stres continuu ar putea duce la apariţia bolii Alzheimer.''

Din păcate, nu există un tratament care să vindece boala sau să îi oprească evoluţia. Cercetătorii lucrează însă la un vaccin experimental care ar putea întârzia efectele. Deocamdată a fost testat pe şoareci, maimuţe şi iepuri.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Povestea băiatului care trăiește cu o boală rară. Cum îl puteți ajuta
Matei are mare nevoie de ajutorul nostru! Cum putem să îi fim alături
VIDEO PROTVPLUS.RO