Prefectul Capitalei pune sub semnul întrebării legalitatea PUZ-ului Zonelor Protejate. Ce acuzații îi aduce Nicușor Dan
Regulamentul semnat în anul 2000, care apără clădirile istorice din București nedeclarate monumente, este legal.
Informația a fost confirmată de Ministrul Dezvoltării, care a discutat, miercuri, la Primăria Capitalei, cu Nicușor Dan și cu prefectul Toni Greblă. Dacă cel din urmă ataca documentul în instanță, valabilitatea lui se suspenda, iar clădirile istorice rămase fără protecție riscau să fie demolate.
Două ore a durat ședința cu ușile închise la care au participat ministrul Dezvoltării, primarul Capitalei - Nicușor Dan, reprezentanți ai Ordinului Arhitecților, dar și prefectul Capitalei, Toni Greblă. Aceasta din urmă este cel care a pus sub semnul întrebării legalitatea PUZ-ului Zonelor Protejate, singurul regulament prin care cladirile vechi, care nu au fost declarate monument istoric, pot fi ferite de pericolul demolării.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „Putem să afirmăm că Bucureștiul nu este în pericol de a nu avea un PUZ Zone Protejate, cele 98 de PUZ-uri zone protejate sunt în perfectă legalitate. S-au adus toate dovezile în sensul în care documentele deținute de PMB sunt cele care au fost adoptate în Consiliul General la sfârșitul lui decembrie 2000”.
Ce se întâmplă în cazul suspendării regulamentului
Nu la fel de convins a plecat din primărie prefectul Capitalei.
Toni Greblă, prefectul Capitalei: Eu aștept mâine documentul de la primărie care să confirme că ceea ce am solicitat, ceea ce a apărut în spațiul public există în instituția PMB, că ele sunt conforme cu ceea ce s-a adoptat în anul 2000, că semnatarii documentului pe care îl aștept mâine certifică și își asumă că sunt documente originale.
Reporter: Dumneavoastră mai aveți dubii?
Toni Greblă, prefectul Capitalei: Eu aștept mâine confirmarea și după aia discutăm.
La sfârșitul săptămânii, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat public că prefectul intenționează să atace în instanță acest PUZ. În situația în care regulamentul ar fi fost suspendat, clădirile istorice nedeclarate monumente istorice și-ar fi pierdut protecția.
Este și cazul unei clădiri de pe Știrbei Vodă, nr 132. Pentru ea fost emisă o autorizație de demolare, suspendată acum în instanță. Dacă ar fi dărâmată, aici s-ar putea construi un bloc de 7 etaje.
În aceeași situatie este și o casp de pe strada Dionisie Lupu. Conform primăriei, și pentru aceasta a fost emisă o autorizație de demolare în 2020, asta deși Ordinul Arhitecților demarase deja o procedură de clasare a clădirii ca monument istoric. Inclusiv blocurile construite pe spațiul verde din grădina care înconjoară Palatul Modrogan ar fi putut intra în legalitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, toni grebla, nicusor dan, prefect, puz,
Dată publicare:
08-02-2023 20:18