Planurile urbanistice zonale au fost suspendate pentru un an în București. Nicușor Dan: ”Este un punct de cotitură”
După negocieri aprinse, planurile urbaniste zonale ale Capitalei au fost suspendate pentru un an, vineri seară de Consiliul General.
Nu pentru doi, așa cum a cerut inițial primarul Capitalei. Asta înseamnă că în următoarele 12 luni, vor fi date autorizații de construire doar în baza legislației vechi.
Documentele suspendate, care se refereau la 80% din suprafața Bucurestiului, permiteau construcții pe sute de hectare de spațiu verde, susține Nicusor Dan.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În plus împiedicau dezvoltarea unui metrou de suprafață, dar și posibilitatea ca bucureștenii să aibă parte de un spațiu de promenadă pe malurile lacurilor din nordul Capitalei.
Ședința de la primărie a început cu o întârziere de aproape șase ore.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat vineri, la finalul şedinţei CGMB în care PUZ-urile coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 au fost suspendate pentru un an, că acest moment reprezintă un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului.
Nicușor Dan: ”Urbanismul ultimilor ani a fost o golănie”
"Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului. Ani de zile au prevalat interesul privat şi diferite reţele de interese în faţa interesului public. Am spus şi o repet: urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea Consiliului General, USR- PNL, a luat azi o decizie curajoasă, corectă şi a dovedit că este o adevărată autoritate publică, adică cineva care acţionează în interes public şi nu în interes privat. Prin aceste PUZ-uri de sector, într-o capitală sufocată de poluare, în care copiii au boli respiratorii şi vârstnicii au boli cardio-vasculare generate de această poluare a aerului, urmau să dispară sute de hectare de spaţiu verde, care aveau acest statut de spaţiu verde în Planul Urbanistic General", a arătat el într-o declaraţie susţinută la sediul PMB.
Nicuşor Dan i-a felicitat pe consilierii municipali din partea majorităţii pentru faptul că s-au prezentat toţi la vot şi au rezistat "presiunilor pe care le-au avut, fiecare dintre ei, de la toate aceste reţele care au făcut rău" Capitalei.
"Bucureştiul pierdea oportunităţi de dezvoltare, cum sunt metroul de suprafaţă, salba de lacuri din nordul Bucureştiului. Este un semnal pentru toţi investitorii de bună credinţă, pentru arhitecţi, pentru constructori că oraşul acesta are nevoie de dezvoltare, iar această dezvoltare trebuie să fie sustenabilă şi mai ales trebuie să fie făcută pentru cetăţean şi nu pentru nişte interese speculative. Este, deci, o victorie a societăţii civile, care reclamă de ani de zile aceste abuzuri urbanistice împotriva unor reţele de interese. O victorie materializată de această coaliţie PNL-USR, care are majoritatea din Consiliul General", a mai spus el.