Croația susține ”în mod ferm” activarea regimului Schengen și eliminarea MCV pentru România
Croația susține activarea regimului Schengen și eliminarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România și Bulgaria, a declarat, luni, președintele croat, Kolinda Grabar-Kitarovic.
"Croația susține în mod ferm activarea regimului Schengen pentru România și Bulgaria. Ne încurajează speech-ul dl Juncker, care nu demult a fost ferm în acest sens. Și noi sperăm că și Croația va deveni membră în momentul în care va îndeplini problemele tehnice pe care România le-a îndeplinit deja. De asemenea, Croația este și pentru eliminarea MCV pentru România și Bulgaria, pentru că România a atins nivelul reformelor, reforme care nu mai presupun aducerea unor noi criterii adăugate prin care se fac diferențe între membrele Uniunii Europene. (...) Este un imperativ pentru statele noastre astfel încât să nu se dezvolte o Europă în două viteze, ci o Europă care se gândește la întărirea poziției și la o dezvoltare economică pentru toate statele", a spus președintele Croației, în declarația comună cu omologul român, Klaus Iohannis, citat de Agerpres.
La rândul său, președintele Iohannis a subliniat că și România și Croația doresc să devină țări membre ale spațiului Schengen.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
"Ambele țări vor să devină membre Schengen, ambele țări vor ca în continuare să fie la dispoziția noastră fonduri structurale, care vor îmbunătăți convergența în cadrul Uniunii. Țările noastre vor fi în același trio de președinție pentru Consiliul UE, creând astfel un cadru propice promovării anumitor dosare care sunt importante atât pentru România, cât și pentru Croația", a arătat Iohannis.
El a precizat că discuțiile cu omologul croat au vizat și viitorul UE.
"Amândoi am fost de părere că o integrare mai profundă și eliminarea diferențelor între diferite state sunt foarte importante", a afirmat Iohannis.
Sursa: Agerpres
Etichete: NATO, klaus iohannis, Croatia, presedinte, Kolinda Grabar-Kitarović,
Dată publicare:
02-10-2017 17:37