Prea puțini medici de familie au aplicat pentru finanțare prin PNRR. Sunt peste 880 de milioane de lei disponibili
Medicina de familie rămâne una dintre problemele nerezolvate ale sistemului de sănătate.
Deși au posibilitatea să-și renoveze și să-si doteze cabinetele cu aparatură modernă cu fonduri europene, prea puțini medici de familie au depus proiecte pentru a primi finanțare. În acelasi timp, mulți dintre doctori sunt aproape de pensionare, iar cei tineri nu își doresc să urmeze această specialitate.
Medicul Gheorghe Alexadrescu vrea să-și renoveze cabinetul și să cumpere aparatură medicală nouă. Împreună cu patru colegi, care au cabinete în aceeași clădire, a cerut finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dr. Gheorghe Alexandrescu, medic de familie: „Sunt necesare pentru că nu s-au făcut de multă vreme”.
3.000 de doctori de familie ar putea să ceară bani din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt peste 880 de milioane de lei disponibili. Însă din cei peste 9.700 - câți sunt în România - doar 2.187 au scris proiecte. Ministerul a prelungit termenul de depunere a dosarelor până la atingerea țintei, spun cei de la Minsiterul Sănătății.
Dr. Sandra Alexiu, medic de familie: „Nu a existat foarte mult interes pentru acces în PNRR, în primul rând pentru că a fost comunicare deficitară pe acest proiect. Trebuie să combatem miturile cu privire la dificultatea acestor dosare. Au început să fie din nou oameni care să fie interesați, dar procentul lor este foarte mic”.
328 de comune sunt fără doctor de familie, pentru că absolvenții de medicină evită această specializare.
Prof. dr. Cătălina Poiană, președinte CMB: „E nevoie de măsuri concrete și politici publice și o debirocratizare a activității”.
Pentru a-i atrage pe tineri spre medicina de familie, specialiștii se gândesc să le ofere stimulente celor care fac practică în cabinetele din mediul rural.