Reacția ministrului Sănătății privind cazul medicului oncolog din Suceava care cerea mită de la bolnavi

alexandru rafila
Shutterstock

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că are ”toleranţă zero” faţă de cazurile în care medici primesc mită sau alte foloase necuvenite de la pacienţi, el referindu-se la cazul şefei Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava.

Rafila este de părere că această mentalitate prin care pacientul îşi arată recunoştinţa faţă de medic se schimbă odată cu noile generaţii, potrivit News.ro.

Alexandru Rafila a declarat, vineri seară, că veniturile medicilor au fost mărite considerabil începând din anul 2019, astfel că nu tolerează cazurile în care medicii iau mită.

”Faptul că, în anul 2019, s-a mărit consistent venitul personalului medical, în special al medicilor, ar trebui să constitue element stimulativ ca să evităm astfel de situaţii. Avem toleranţă zero pentru luare de mită, pentru că despre asta discutăm. Condiţionarea actului medical, mai ales pentru pacineţii cu boli deosebit de serioase, cum sunt paccineţii oncologici, mie mi se pare greu de înţeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta crede, însă, că ”este foarte importantă poziţia managementului fiecărei unităţi sanitare”.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

”Dacă periodic există discuţii clare şi o poziţie clară a liderilor de opinie, începând cu managerii, cu şefii de secţie, dintr-un spital, care afirmă foarte clar, transparent, că nu acceptă un astfel de comportament, cred că evoluţia unui astfel de fenomen va fi favorabilă, în sesnul scăderii unor astfel de situaţii”, a afirmat ministrul.

Întrebat ce poate fi în mintea unui om care primeşte mită de la pacienţi, Rafila a subliniat că ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă.

”Cred că e o problemă complexă care ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa. Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi. Sigur, nu am cum să ştiu situaţia. Era un palier larg de foloase necuvenite. Nu ştiu dacă pretindea sau doar primea aceste foloase necuvenite. Oamenii merg la spital ca să îşi trateze boala, nu ca să facă astfel de fapte reprobabile”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai vorbit şi despre mentalitatea pacienţilor care îşi exprimă recunoştinţa faţă de medicul care îl tratează.

”Cred că sunt două tipuri de acceptare, e posibil să existe astfel de situaţii, dar e vorba şi de o mentalitate generală în societate. Ani de zile, şi vă spun, am avut şi eu suficiente situaţii în timp, în care omul se simte mai sigur dacă îşi exprimă recunoştinţa faţă de medic într-un astfel de mod în care oferă un bun material sau bani pentru un act medical. Avem mult de lucrat în această zonă, în care să lămurim şi cred că pe măsură ce se schimbă şi generaţiile, văd mentalitatea la generaţiile tinere, este alta, nu mai acceptă acest tip de comportament, este un lucru bun, poate să ducă la un mai bun acces la serviciile de sănătate, pe de altă parte cred că putem să discutăm şi de o zonă de civilizaţie la care ne dorim să ajungem, care exclude astfel de practici”, a adăugat Alexandru Rafila.

Întrebat ce se întâmplă cu un medic aflat în aceast situaţie, Rafila a precizat că acesta are o problemă penală.

”El are o problemă de natură penală acum, care îl împiedică să profeseze. Colegiul Judeţean trebuie să judece această situaţie. Noi nu avem dreptul legal să ridicăm dreptul de practică, până la urmă el nu a făcut o greşeală în actul medical, problema este că a acordat un act medical profund... actul medical este viciat profund ca şi modalitate de acordare nu ca şi conţinut medical. Managementul spitalului poate să ia o decizie”, a completat Rafila.

Şefa Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost reţinută în urma unui flagrant organizat de poliţişti şi procurori, pentru luare de mită.

Ea a primit în mod repetat de la pacienţii blonavi de cancer sau de la apropiaţii acestora sume cuprinse între 50 de lei şi 50 de euro, dar şi diverse produse alimentare, între care miere, caşcaval şi brânză, afirmă procurorii.

Ulterior, medicul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Medicul oncolog din Suceava prins când lua mită de la pacienți câștiga lunar 25.000 de lei
Medicul oncolog din Suceava prins când lua mită de la pacienți câștiga lunar 25.000 de lei

Șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean din Suceava a fost arestată prevenitiv vineri seară, după ce a fost prinsă în flagrant în timp ce primea mită.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.