Povestile romanilor care au reusit sa puna Clujul pe harta IT a Europei. Antreprenor: "Acum ne gasesc clientii pe noi"
Romania ocupa un loc fruntas cu evolutia industriei IT si de comunicatii, clasandu-se dupa Irlanda si Marea Britanie intre tarile europene in care banii adusi din mediul digital la produsul intern brut depasesc 6 procente.
La noi, IT-ul este mai profitabil decat agricultura, iar dezvoltarea este spectaculoasa de la an la an. Duminica de la ora 18:00, la emisiunea "Romania, te iubesc" va prezentam povestile unor antreprenori care, cu viziune si constanta, au reusit sa puna Clujul pe harta IT a Europei.
Romania a devenit in ultimii ani un centru important pentru marile companii de IT si programare si asta datorita unor facilitati fiscale care au stopat exodul de inteligenta din domeniu. IT-istii nu platesc impozit pe salariu, dar principalul motor este pregatirea tehnica si pretul relativ scazut de cost fata de alte tari.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Cristian Ureche, manager de proiect IT: Branduri de lux, companii din zona auto, de telecomunicatii, zona serviciilor, agentii de publicitate, lucram foarte mult si pentru zona aplicatiilor mobile."
Piata IT romaneasca absoarbe in fiecare an sute de absolventi, iar concurenta pentru mana de lucru calificata este extrem de dinamica. In afara de Bucuresti, unde se afla toate marile multinationale din domeniu, Clujul reprezinta principalul pol de dezvoltare pentru viitorul IT-ului European.
Calin Vaduva, antreprenor IT: Anul asta am crescut cred cu 21 de clienti, noi, doar anul asta. Si in momentul actual noi avem inca 40-50 de pozitii deschise pe dezvoltare
Reporter: Aveti nevoie de inca 40-50 de angajati?
Calin Vaduva: Da , pe diverse directii. Proiectia noastra pe viitor este o crestere de 20-25% pe an, asta-I media pe urmatorii 10 ani.
Gabriel Cretu, antreprenor IT: Acum ne gasesc clientii pe noi, e exact reversal medaliei. Vin ei la noi si noi incercam sa satisfacem cat mai multi dintre ei. Din pacate nu o sa putem cu toti, tot timpul.
Reporter: Serios, aveti clienti pe care-I refuzati?
Gabriel Cretu, antreprenor IT - Din pacate da, din pacate da. Pentru ca nu putem grabi procesul de dezvoltare, chiar daca suntem relativ multi.
Tot mai multi straini sunt interesati de ceea ce se intampla la Cluj.
Jennifer Austin, Acceleratorul Spherik: Daca cineva crede ca industria IT la Cluj se va sustine doar din servicii, e o prostie. E un inceput foarte bun si vor continua sa fie operatiuni in dezvoltare aici, dar trebuie sa se dezvolte aptitudini complexe si in mai multe directii.
Iar oamenii cu initiativa au inteles asta.
Iulian Padurariu, antreprenor: Pentru Romania e un exercitiu de pionierat, aceste masini sunt parcate ca orice alte masini, le gasesti pe o aplicatie de mobil, te duci langa ea. Statistic vorbind noi avem o masina cam la 5 min de mers pe jos, pe raza orasului. Asta inseamna cam acelasi timp in care astepti un taxi. Atata timp cat ai un cont activ la noi, o deschizi cu telefonul pleci, o lasi unde ai nevoie in oras si gata
Lucian Cramba, antreprenor: O instalez- instalezi aplicatia, - dupa ce instalezi aplicatia, va stii in ce local esti si la ce masa esti si in felul acesta poti trimite direct comanda la bar, fara sa mai astepti dupa ospatar.
Va reusi Romania sa performeze, va reusi Romania sa dea produse originale si cu o valoare de piata mare? Depinde doar de noi, de inteligenta si constanta unor proiecte care ne-ar putea schimba viata. Dar mai multe despre centrul IT de la Cluj, duminica, la Romania te iubesc.