Povestea unui jaf de tot rasul. Hotii romani au cautat tablourile pe GPS si le-au ales dupa sacose
Uitati tot ce ati vazut in filme. Cei care ne-au facut de ras sunt potrivit descrierii facute de procurori niste hoti marunti, de la care oamenii din Carcaliu cumparau ceasuri, bijuterii, sau telefoane furate.
Fara prea multa carte, n-au stiu initial nici cine erau autorii lucrarilor si nici cat de valoroase erau ele pentru istoria artei. Abia dupa ce autoritatile olandeze au inceput sa faca valva, si-au dat seama ca ascundeau o comoara.
In disperare de cauza, au avut in plan sa vanda tablourile mafiei ruse si chiar sa il contacteze pe Gigi Becali.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Povestea incepe cu Radu Dogaru, Eugen Darie si Adrian Procop cu buzunarele goale, in cautare de castiguri mari si usoare in Olanda sau in tarile din jur.
"La un moment dat, Radu Dogaru mi-a spus ca in Belgia sunt la mare cautare obiectele de arta vechi… Acesta mi-a spus ca am putea sa sustragem din anumite locuri astfel de obiecte", povesteste Eugen Darie.
Zis si facut. Intr-o zi, Dogaru si Darie s-au urcat intr-o masina si au dat cautare pe GPS "muzee Rotterdam".
Cel mai apropiat muzeu de ei s-a dovedit a fi Muzeul de Istorie a Naturii. O data intrati in salile in care se aflau exponatele, Dogaru si Darie si-au dat seama ca au gresit. Exponatele de aici - pasari si animale - nu puteau fi vandute. Cand au iesit, au dat cu ochii de Muzeul Kunsthal si au intrat.
Aici tocmai se deschidea expozitia Avant Gardes - 150 de panze, semnate de zeci de pictori celebri - Picasso, Van Gogh, Modigliani, Degas sau Monet.
Baietii au vizitat galeria, zile la rand, gandindu-se cum sa dea spargerea. Parea simplu. Tablourile erau expuse pe pereti, fara geamuri de protectie. Agatate in cuie, lucrarile puteau fi luate in cateva secunde.
Iar in ceea ce priveste accesul...
"Am vazut ca exista o usa de acces in interior si care se afla in spatele muzeului.(...) Mi-am dat seama ca dispozitivul de inchidere al acelei usi este foarte slab, si ca poate fi deschisa …. oricand si de oricine, din afara spre interior, urmare a unui minim efort", povesteste Radu Dogaru.
Apoi au dat lovitura. Tablourile, noteaza procurorii, au fost alese dupa doua criterii. Semnaturile sa fie ale unor pictori pe care suspectii ii identificasera pe internet. si...
"Unul dintre reperele in stabilirea acestora ( alegerea tablourilor) fiind si tipurile de sacose de mana gasite pe piata de profil"
Operele nu trebuiau sa depaseasca 40 pe 50 centimetri pentru a incapea in pungile de rafie pe care suspectii le cumparasera deja pentru a transporta panzele de la muzeu acasa.
Au furat 7 lucrari semnate de Picasso, Mattise, Monet, Gaugain, Meyer de Haan si Lucian Freud.
Intr-un final au hotarat sa le aduca in Romania.
Eugen Darie a pornit la drum spre tara unde a si ajuns fara ca cineva sa-l controleze la vama.
De aici hotii au inceput sa caute cumparatori pentru operele furate si asa au ajuns la Petre Condrat, asistentul lui Catalin Botezatu. Cum acesta nu le-a putut oferi un client au apelat la un roman stabilit in Belgia. Din nou, fara succes.
Pe lista de potentiali intermediari s-a aflat si un cetatean rus, in ideea ca acesta ar fi putut sa le faca legatura cu mafia. Infractorii l-au luat in calcul inclusiv pe Gigi Becali.
Dogaru "Oricum este ceva care il depaseste financiar pe Serghei asta, din punctul meu de vedere. Eu nu am prietenie nici macar cu Serghei si nu stiu daca ma haleste"
Croitoru Catalin - "Pai si in toata Romania asta, numai asta are bani? mergem la GIGI BECALI si vorbim"
Dogaru -"Nu este vorba de asta, rusul este persoana potrivita, asa zic eu. Acum nu stiu daca il intereseaza, dar cu siguranta o sa-i aplaude genunchii de emotii daca aude "
Rusul insa nu a fost interesat.
Intre timp, anchetatorii au intrat pe fir si au inceput arestarile si perchezitiile. Au fost insa cu un pas in urma hotilor si nu au cautat si in casa matusii lui Dogaru - acolo erau depozitate panzele. Dogaru si complicii sai au fost arestati, moment in care mama lui Dogaru a cedat de frica. In primul moment a ingropat tablourile in cimitir pentru ca in final sa le arda.
Reactiile internationale dupa distrugerea tablourilor din Rotterdam : "O crima impotriva umanitatii"
Acum, strainii au aflat cu uimire ca tablourile valoroase furate de niste romani din Rotterdam au fost puse pe foc si au ars intr-o soba din Carcaliu, Tulcea. Stirea a facut inconjurul planetei si a fost comentata indelung de ziare si televiziuni importante.
Mama lui Radu Dogaru a devenit personaj in programele de stiri ale marilor televiziuni. Asa o lume intreaga a aflat cum femeia a marturisit in fata anchetatorilor ca a pus pur si simplu pe foc tablouri faimoase si nepretuite, pentru ca fiul ei si complicii lui - inconstienti si lasi - nu aveau cum sa le vanda.
France Press il citeaza pe directorul muzeului national, care numeste incendierea tablourilor "o crima monstruasa si o crima impotriva umanitatii".
Jurnalistii de la Washington Times au stat de vorba cu purtatoarea de cuvant a muzeului din Rotterdam, de unde au fost furate tablourile: "Daca aceasta teribila veste e adevarata, atunci s-a risipit si ultima speranta ca vor fi recuperate aceste opera de arta. Ar fi o pierdere grea care cutremura orice iubitor de arta."
Datele cunoscute ale tablourilor furate vor fi comparate cu cenusa gasita, iar expertii vor folosi informatii si fotografiile existente. Oricum, dupa acest jaf, lumea artei are mai putine comori de pretuit.
Totusi, televiziunea CBS a remarcat ca, dincolo de modul socant prin care Olga Dogarui a incercat "sa stearga dovezile", nu este prima mama a unui hot de arta care incearca sa-si acopere fiul.
A mai fost un caz in anii 90 cand mama unui hot notoriu, francezul Stephane Breitwieser, a recunoscut ca a distrus zeci de opere de arta cand politia a inceput sa-si ancheteze fiul.