Printre perne, in cimitir si apoi pe foc. "Aventura" romaneasca a tablourilor furate din Rotterdam

×
Codul embed a fost copiat

Cele 7 tablouri, extrem de valoroase, furate dintr-un muzeu din Rotterdam au ars alaturi de papuci de casa si cizme de cauciuc, intr-o soba din Galati. Aceasta este concluzia la care au ajuns expertii ''Muzeului National de Istorie'' si procurorii.

Din pacate, toata povestea risca sa arunce Romania intr-un scandal similar cu cel din anii '90, cand unii dintre conationalii nostri au mancat lebedele din Viena.

Principalii suspecti au fost trimisi in judecata pentru distrugere, furt calificat si constituirea unui grup infractional si risca 20 ani de inchisoare. Ei si-au pierdut libertatea, insa omenirea a ramas mai saraca fara aceste opere semnate: Picasso, Matisse, Gaugain sau Monet.

"Intr-o noapte m-am hotarat sa distrug aceste tablouri prin ardere. Am facut intai focul in soba din baia mea, dupa care m-am deplasat in cimitir si am dezgropat tablourile, reintorcandu-ma acasa cu acestea. Am bagat sacul in soba, am pus cateva lemne, si am asteptat sa arda complet.
Acestea au ars destul de repede si am vazut ca tablourile arseser complet
" - este declaratia Olgari Dogaru, mama unuia dintre suspecti.

Declaratia data in dosarul furtului celor 7 tablouri din muzeul Kunsthal i-a amutit pe anchetatori. Capodopere de zeci de milioane de euro s-au transformat in fum si au disparut pe hornul unei case saracacioase din Carcaliu.

Citește și
tablouri
Cel putin unul dintre tablourile furate din Olanda ar fi fost ars in casa mamei unui suspect

Initial, procurorii au refuzat sa creada ca cineva poate sa faca un asemenea gest si preventiv au cerut o expertiza a cenusei pe care au recuperat-o din soba familiei Dogaru, dar si dintr-o roaba in care erau depozitate diverse resturi inainte de a fi aruncate.

"Au fost arse opere de arta tablouri si sunt urme de pigmenti extrem de tipici de culoare rosie, verde, galben", a declarat directorul general al Muzeului de Istorie a Romaniei.

Din pacate, acesta este verdictul dat de experti dupa trei luni de teste. Cenusa a scos la iveala probe importante: "Este vorba in primul rand de o serie de substante precum calcitiul, o substanta folosita pentru pregatirea panzei".

Iar descoperirile nu s-au oprit aici: "Acesti pigmenti, in cateva cazuri, erau chiar atasati de substratul de pictura, iar acesta la randul lui purta urmele imprimate ale panzei tabloului".

Au fost recuperate si analizate chiar si cuie. Acestea provin din secolul 19 si au urme care dovedesc ca au tintuit candva panzele in rame.

Concluzia specialistilor este dureroasa. Lucrarile au fost arse, iar din cele pictate pe carton n-a mai ramas nimic.

Astfel, din vina unor hoti lasi si inconstienti, opere semnate Picasso, Matisse, Gaugain sau Monet s-au pierdut pentru totdeauna.

Ce se intampla cu suspectii

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism i-au trimis in judecata, in 15 iulie, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat si, in lipsa, pe Adrian Procop, in dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimata la 18 milioane de euro.

Procurorii DIICOT arata, in rechizitoriul trimis instantei Judecatoriei Sectorului 3, ca, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, Radu Dogaru si Adrian Procop au intrat prin efractie in muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Eugen Darie, de unde au furat sapte picturi in ulei si acuarele.

Cum au fost transportate tablourile in Romania

Dupa furtul operelor de arta, cei trei s-au gandit sa le aduca in Romania si sa le vanda aici, iar pentru a le scoate "rapid si fara risc" din Olanda au cumparat, in 17 octombrie 2012, mai multe perne, in care au introdus tablourile.

"Inculpatii au decis ca tablourile sa fie scoase din rama si sa fie asezate in fete de perna. In acest scop au achizitionat doua perne umplute cu bucati mici de burete. Le-au desfacut la unul din capete, au introdus 3, respectiv 4 tablouri in aceste perne, dupa care le-au cusut la loc", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Pernele in care se aflau tablourile au fost puse in masina lui Eugen Darie, un Ford Mondeo inmatriculat in Bulgaria, printre bagaje, iar ulterior au fost introduse in tara prin vama Nadlac, au aratat procurorii.

"Am condus non-stop - facand pauze foarte scurte - Olanda-Romania. (…) Am intrat in Romania prin vama Nadlac in noaptea de 18/19 octombrie 2012 si imi amintesc ca am innoptat la o pensiune in apropiere de Arad", a declarat Eugen Darie in fata anchetatorilor.

Procurorii au mai aratat, in rechizitoriu, ca, dupa ce au intrat in tara, Eugen Darie a mers in localitatea Macin, din judetul Tulcea, unde a descarcat bunurile din masina, dar cele doua perne cu tablouri le-a lasat in autoturism.

Ulterior, tablourile au fost duse la locuinta lui Radu Dogaru, din comuna Carcaliu, judetul Tulcea.

Mama lui Radu Dogaru a povestit cum a ingropat tablourile in cimitir si apoi le-a ars. "Am crezut ca daca nu vor fi gasite, nu vor putea fi condamnati"

Mama lui Radu Dogaru le-a spus anchetatorilor ca mai intai a ingropat tablourile in curtea unei case parasite, apoi le-a scos si le-a ingropat in cimitirul din apropierea casei sale, iar in final, dupa perchezitiile din 13 februarie, le-a dezgropat si le-a ars in soba locuintei sale din Carcaliu.

"Dupa arestarea fiului meu, in ianuarie 2013, m-am speriat foarte tare, intelegand ca fapta comisa de ei este grava, intrucat bunurile pe care le-au sustras au o valoare foarte mare. (...) Teama mea a fost accentuata si de faptul ca nu am mai putut sa iau legatura deloc cu Radu, intrucat, avand buletinul expirat, nu am putut sa-l vizitez la arest, de asemenea, celalalt fiu al meu, Cosmin, este stabilit in Marea Britanie, iar sotul meu este in stare de detinere la penitenciarul Tulcea", le-a spus Olga Dogaru procurorilor DIICOT.

Aceasta ar fi luat legatura cu Natalia Timofei, prietena lui Radu Dogaru, pe care a rugat-o sa o ajute sa mute tablourile de la sora ei, Marfa Marcu.

"In jurul datei de 20-22 ianuarie 2013, ne-am deplasat pe seara, amandoua cu masina mea, de la domiciliul sorei mele Marcu Marfa. Aceasta mi-a dat geamantanul in care erau tablourile, cu aceeasi ocazie luand de aici si armele de vanatoare ale fiului meu. Impreuna cu Natasa, ne-am deplasat la locuinta acesteia si am ingropat geamantanul in curtea casei de vis-a-vis de casa Natasei, cunoscand ca aceasta casa este parasita", se arata in declaratia Olgai Dogaru, consemnata in rechizitoriu.

Pentru ca doua dintre tablouri nu intrau foarte bine intr-un geamantan, Olga Dogaru a spart geamurile si le-a aruncat in toaleta din curtea casei parasite, dupa care a pus operele de arta in geamantan si le-a ingropat, au precizat procurorii.

Ulterior, in jurul datei de 24 ianuarie, Olga Dogaru a rugat-o pe Natalia Timofei sa mute din nou operele de arta in cimitirul de peste strada de locuinta sa.

"In aceeasi seara, eu cu Natasa am impachetat fiecare tablou in cate o punga de plastic, apoi trei tablouri le-am pus intr-un sac de plastic, pe care l-am inchis si patru tablouri intr-un alt sac, rezultand astfel doua colete. Aceste doua colete continand cele 7 tablouri le-am pus impreuna intr-un alt sac. Am facut acest lucru intrucat intentionam sa le ingropam si doream sa le protejam cat mai bine de umezeala din pamant, avand in vedere ca era luna ianuarie", le-a spus Olga Dogaru procurorilor.

Olga Dogaru a mai spus ca, din dorinta de a-si proteja fiul, de a nu-i face rau lui si pietenilor lui si pentru ca ii era frica, s-a hotarat sa arda tablourile, crezand ca daca "tablourile nu vor fi gasite niciodata, nu vor fi probe impotriva lor si nu vor putea fi condamnati", au mai scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Astfel, la aproximativ patru zile dupa perchezitia facuta de anchetatori la 13 februarie, Olga Dogaru a hotarat sa arda tablourile.

"Am facut intai focul in soba din baia mea, dupa care m-am deplasat in cimitir si am dezgropat tablourile, reintorcandu-ma acasa cu acestea. Am bagat coletul - sacul in care erau impachetate cele sapte tablouri, fara sa-l mai desfac, in soba, am pus cateva lemne, papucii, sosonii din cauciuc cu care fusesem incaltata si am asteptat sa arda complet. Acestea au ars destul de repede si am vazut ca tablourile arsesera complet. A doua zi, eu personal am curatat soba, scotand cenusa, pe care am pus-o intr-o roaba si am lasat-o in curte. Apoi l-am rugat pe Gioni, omul care ne ajuta prin curte, sa arunce cenusa la groapa de gunoi, care este o rapa", a declarat Olga Dogaru, in fata procurorilor.

Aceasta a precizat ca nu a spus initial nimanui ca a ars tablourile, dar inainte sa fie arestata, a realizat ca a facut o greseala si i-a spus fiului ei.

"Arat ca regret foarte mult faptele mele, imi pare rau ca nu am colaborat de la bun inceput cu organele de ancheta si ca nu am restituit tablourile atunci cand puteam sa o fac", le-a mai spus Olga Dogaru anchetatorilor.

Anchetatorii au ridicat urmele de cenusa si material rezultate in urma arderii din soba locuintei Olgai Dogaru, probe care au fost fost supuse unei constatari tehnico-stiintifice.

Potrivit raportului intocmit de Institutul National de Criminalistica, Serviciul expertize fizico-chimice, consemnat in rechizitoriu, "in proba de cenusa pusa la dispozitie s-au evidentiat si separat urme cu aspect de pelicule de vopsea, pelicule de rugina, material de constructie, material lemnos carbonizat, doua fragmente lemnoase, foite de aluminiu, cuie, fibre textile, fire de par etc. Din analiza chimica a cenusii, nu se poate determina natura materialelor care au condus, prin ardere, la obtinerea acesteia. Din analizele efectuate nu s-a putut stabili natura peliculelor cu aspect de vopsea".

Astfel, pentru a stabili cu exactitate daca tablourile au fost arse, anchetatorii au dispus efectuarea unei expertize la Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Ce acuze li se aduc inculpatilor

Pentru ca aceasta expertiza nu a fost inca finalizata, procurorii au disjuns cercetarile in cazul Olgai Dogaru, pentru infractiunea de distrugere calificata cu consecinte deosebit de grave, pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 de ani.

Anchetatorii au mai dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarile pentru Marfa Marcu, matusa lui Radu Dogaru, si Andreea Georgiana Damaschin, pentru aderare sau sprijinire a unui grup infractional in vederea savarsirii de infractiuni si complicitate la infractiunea de furt calificat cu consecinte deosebit de grave, precum si pentru George Moise, pentru aderare sau sprijinire a unui grup infractional in vederea savarsirii de infractiuni.

De asemenea, procurorii au mai dispus disjungerea sau declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea DIICOT Tulcea pentru Radu Dogaru, Eugen Darie, Mihai Alexandru Bitu, sub aspectul comiterii infractiunilor de trafic de persoane si proxenetism.

Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu si Olga Dogaru au fost trimisi in judecata in stare de arest preventiv, Petre Condrat in stare de libertate, iar Adrian Procop a fost deferit justitiei in lipsa, a precizat DIICOT.

Dogaru si Procop sunt acuzati ca, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efractie in muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat sapte picturi in ulei si acuarele.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat ca a aderat la grupul infractional si i-a ajutat pe Dogaru, Darie si Procop in incercarea de a valorifica tablourile furate, precum si ca a intermediat comercializarea operelor de arta.

Petre Condrat a fost trimis in judecata pentru tainuire, fiind acuzat ca a inlesnit inculpatilor Dogaru si Darie valorificarea a doua dintre operele de arta, "cunoscand ca acestea provin din savarsirea unei infractiuni", au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzata ca ar fi transportat si ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Dosarul a fost trimis de DIICOT - Structura Centrala la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, care a stabilit primul termen de judecata in 13 august.

Natasa Timofei a fost arestata in Olanda, fiind audiata in legatura cu furtul tablourilor de catre doi ofiteri ai Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si de un procuror de la DIICOT, potrivit unor oficiali ai Politiei Romane.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Sase persoane au fost trimise in judecata in cazul furtului de tablouri de la Rotterdam
Sase persoane au fost trimise in judecata in cazul furtului de tablouri de la Rotterdam

Procurorii DIICOT i-au trimis in judecata, luni, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat si, in lipsa, pe Adrian Procop.

Cel putin unul dintre tablourile furate din Olanda ar fi fost ars in casa mamei unui suspect
Cel putin unul dintre tablourile furate din Olanda ar fi fost ars in casa mamei unui suspect

Anchetatorii romani sunt in fata unei intrebari al carei raspuns valoreaza peste 200 de milioane de euro: "Au fost sau nu arse tablourile de colectie furate acum 7 luni dintr-un muzeu din Rotterdam?''.

Recomandări
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a început, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent