4.000 de carti vechi si valoroase sunt de negasit. Cum a fost posibil ca o avere sa se evapore din colectia unei biblioteci
4.000 de carti din colectia Bibliotecii Pedagogice, sute dintre ele vechi si extrem de valoroase, sunt de negasit. Adevarul a iesit la iveala in urma unui raport al corpului de control din Ministerul Educatiei.
Inventarul a fost facut pentru ca biblioteca trebuie sa se mute intr-un alt sediu. Mai grav este ca nimeni nu stie unde si cand au disparut lucrarile, unele de secol 17. Premierul Victor Ponta a cerut astazi lamuriri.
Carti, scrisori, fotografii si documente oficiale, vechi si de 400 de ani, au disparut pur si simplu. Este vorba despre aproape 4.000 de obiecte din cele 10.000 aflate pe listele de inventar. Incredibil, dar pare sa se fi evaporat aproape jumatate din colectia Bibliotecii Pedagogice.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ultimul inventar a fost facut in 1984 si valoarea obiectelor a ramas mult in urma. Toate cele 4.000 de obiecte disparute sunt evaluate la 37.350 de lei noi.
Iata cateva exemple: “Cartea lui Ipsilanti'', tiparita pe 28 aprilie 1775, ar valora 3,65 de lei. ''Insemnarea lui Tofil Nicola'', din 1676 si ''Invataturi Campulung'', din 1642 sunt trecute in registre la pretul de 2,40 lei.
Specialistii in carti rare de la Academia Romana spun insa ca sunt infinit mai scumpe. Colectionarii de carti vechi ofera averi pentru un singur exemplar.
Gabriela Dumitrescu, sef serviciul manuscrise, Academia Romana: ''E clar ca valoarea finanicara este mai mare, dar vorbim si de o valoare de patrimoniu. Sunt obiecte unice, care nu mai pot fi recuperate, precum scrisorile, fotografiile. Depinde de cumparator si vanzator, valoarea poate ajunge la niste mii de euro.''
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, spune ca neregulile au iesit la iveala la ultimul inventar:
"Am constatat ca in Biblioteca Pedagogica sunt carti de patrimoniu, 3.989 de carti nu au putut fi identificate, dintre care 189 au fost publicate in perioada 1642-1850."
Disparitia ar fi strans legata de mutarea in sediul actual, acum zeci de ani.
Directorul actual al bibliotecii spune insa ca atunci cand au fost aduse in acest sediu cartile au fost tinute in saci, sub o scara, ani de zile si nimeni nu le-a numarat. Asa ca e posibil ca cele care lipsesc sa nu fi ajuns niciodata aici.
Carmen Pesantes, directorul Bibliotecii Pedagogice: ''Ceea ce exista in registrele vechi s-a preluat de persoana care nu a stiut probabil cum sa gestioneze situatia, dar eu cred ca acele carti care existau in saci nu corespundeau cu ceea ce era in registru si din acest motiv au fost la un inventar trecute lipsa. Dar ele n-au existat niciodata."
Asadar nu se stie clar daca documentele disparute au fost ratacite pe drum, n-au existat niciodata, ori au fost furate din sacii in care erau depozitate si plasate pe piata neagra.
Biblioteca Pedagogica a fost infiintata in urma cu 130 de ani. In ultimii ani a functionat intr-o cladire care a fost retrocedata. Cartile vor fi mutate la Biblioteca Centrala Universitara.