30 de lei - atat le da statul elevilor saraci din Romania. Banii de-abia ajung pentru cateva caiete si rezerve de stilou


Ultimul update: Luni 17 Martie 2014 06:57
Data publicarii: Vineri 14 Martie 2014 19:24
Categorie: Stiri Sociale

Intr-o tara in care 100 de mii de copii sunt analfabeti, cu un sistem de invatamant care an de an rateaza bacalaureatul si examenul de capacitate, ministerul vrea sa-i ajute pe nevoiasi.

680 de mii de elevi vor primi bani pentru rechizite in urmatorul an scolar. Sumele sunt mici si ajung doar pentru cateva caiete. Dar sunt binevenite pentru parintii care isi retrag copiii de la scoala din cauza saraciei.

Din cei 1,8 milioane de elevi cati sunt inscrisi in clasele I-VIII, 680 de mii vor primi anual ajutoare pentru rechizite: 25 de lei cei de la clasele primare si 30 de lei, cei de la gimnaziu.

Cei mai multi copii care vor primi ajutorul de la stat se afla in judetul Iasi, 47 de mii, si Suceava, 46 de mii. In Bucuresti, vor beneficia de rechizite gratuite 5100 de elevi.

Ce rechizite se pot cumpara cu acesti bani

Alegand cele mai ieftine produse, concluzia este ca parintii cu elevi in clasele I-IV si-ar permite, cu cei 25 de lei, 5 caiete format A4 si 5 caiete mai mici.

In schimb, elevii din clasele V-VIII vor primi 30 de lei. Asadar, diferenta pe care o face ministerul intre cele doua categorii consta intr-un pix.

Copiii au nevoie si de creioane, acuarele, culegeri si harti, pe care multi parinti nu au bani sa le cumpere.

Parinte: "Am un copil in clasa a doua. 25 de lei... numai rezervele la stilou costa cam atat. Sunt scumpe toate."

De acest ajutor de rechizite vor beneficia doar familiile care au un venit de 450 de lei pe luna, adica jumatate din salariul minim brut pe economie.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO