Poseidon 21, exercițiul militar NATO pe malul românesc al Mării Negre. Ce vor face militarii

Ultima actualizare: 28-02-2021 09:53

Un impresionant exercițiu NATO are loc în aceste zile pe malul românesc al Mării Negre.

Militari din șase state memebre ale Alianței Nord-Atlantice își vor da mâna pentru a neutraliza minele rămase în zonă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dispozitivele explozive pun în pericol o eventuală debarcare a trupelor pe uscat, dar și siguranța navelor militare și comerciale. La exercițiu vor participa mai multe ambarcațiuni, dar și avioane de luptă și MIG-uri staționate pe portavionul "Charles de Gaulle" din Marea Mediterană.

Mai multe nave de luptă din state membre NATO au sosit în ultima săptămână în Portul Constanța.

Timp de o săptămână, peste 700 de militari din România, Spania, Turcia, Grecia, Franța și Statele Unite își vor uni forțele și priceperea în cadrul exercițiului denumit "Poseidon 21". Li se vor alătura scafandri militari specializați în explozibili și unități ISU. Experiență le vă fi extrem de utilă în cazul unei amenințări reale.

Cei care ajung zilele acestea pe litoral vor asista la o desfășurare de forțe impresionantă. Zona de coastă și apele internaționale din Marea Neagră vor fi survolate de avioane de luptă. Iar 11 ambarcațiuni de război vor caută mine submarine și marine.

Mihai Panait, șeful statului major al forțelor navale: „În apele teritoriale ale României încă avem baraje de mine istorice din cel de-al doilea război mondial".

Iusuf Karagulle este căpitan și coordonează activitatea de căutare a minelor. Dispozitivele explozive pun în pericol nu doar navele militare, ci și navele comerciale care vin pe țărmul românesc.

Iusuf Karagulle - Comandant: „Folosim unitățile de mine hunting pentru că atunci când vrem să trimitem unități pe țărm acestea să aibă drumul liber și de asemenea să menținem apele deschise și sigure pentru a avea o siguranță a navelor care ajung în porturi"

Gelu Pîstaie - Șef de stat major al flotei - Director Exercițiu: „În cadrul exerticiilor au fost descoperite mine din al doilea război mondial, mine istorice. Aceste mine sunt inactive, dar este foarte important realizăm curățirea raioanelor maritime"

Situația tensionată din zonă - aflată la granița NATO cu Rusia - a intensificat în ultimii ani prezența militarilor Alianței Nord Atlantince.

Corneliu Pavel - Colonel Forțele Navale Române: „Situația în Marea Neagră este bine cunoscută pe plan mondial, în special după agresiunea Rusiei și după anexarea ilegală a peninsulei Crimea. Să nu uităm și despre conflictele din georgia și din Republica Moldova, din Transnistria"

La exercițiu urma să participe și bulgarii, cu două nave de război, însă echipajele au intrat în carantină după semnalarea unor cazuri de Covid. Militarii români au intrat preventiv în carantină înainte de îmbarcare, timp de două săptămâni, pentru a elimina orice risc.

Anul trecut, aproape tot echipajul unei misiuni românești s-a îmbolnăvit în timpul unei misiuni NATO.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Survivor România
SURVIVOR România - S2022E1

02:20:01
Alt Text!
Wine Trips România
Wine Trips România S2E8 | Carmen Tănase, pe urmele vinului alb realizat din struguri roșii la Vinarte

24:45
Alt Text!
MasterChef
Andreea Farcaș îmbină bucătăria indiană cu cea românească la MasterChef?

04:54
Alt Text!
MasterChef
Constantin Neagu de la MasterChef ne dezvăluie la cine se gândește atunci când găteste. Vezi despre ce este vorba

05:17
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Dragoș Anastasiu, crizele din 2022, de ce nu poate plăti angajații ca în Germania și scumpirile din turism

25:09
Alt Text!
MasterChef
Eduard Axente, despre cum se relaxează în bucătărie și cum s-a reinventat Nicoleta Aneni la MasterChef.

06:19
Alt Text!
Survivor România
Primele imagini de la Survivor România 2022

00:36
Alt Text!
Imperiul Leilor
DAN ȘUCU - PORTRET - Care sunt pricipalele 3 aspecte după care se ghidează în afaceri

02:11
Alt Text!
La Măruță
Faimoșii, tensiune mare la plecarea în Dominicană

06:50
Alt Text!
Survivor România
Campioana la Taekwondo Elena Chiriac, neînfricată și plină de ambiție vrea să își întreacă limitele la Survivor.

01:20
Alt Text!