NATO şi Comisia Europeană verifică sistemele lor informatice, după atacurile cibernetice împotriva SUA

Ultima actualizare: 19-12-2020 17:38
hackeri
Getty

NATO şi Comisia Europeană au anunţat sâmbătă că verifică sistemele lor informatice după un atac cibernetic masiv împotriva unor agenţii guvernamentale americane, transmite AFP:

„În acest stadiu, nu am descoperit nicio dovadă că securitatea vreunei reţele a NATO ar fi fost compromisă. Experţii noştri continuă să evalueze situaţia, pentru a identifica şi a reduce orice eventual risc pentru reţelele noastre'', a indicat un reprezentant al NATO, sub rezerva anonimatului.

Microsoft a anunţat joi seară că a informat peste 40 de clienţi afectaţi de malware-ul utilizat de hackeri, precizând că majoritatea se află în SUA. Printre ţările vizate sunt Belgia (unde se află sediile NATO şi Comisiei Europene), Canada şi Regatul Unit, transmite Agerpres.

Hackerii au reuşit să compromită programul Orion al firmei americane SolarWinds, utilizat pentru gestionarea şi supravegherea reţelelor informatice ale marilor companii sau administraţii.

Reprezentantul NATO a indicat că organizaţia folosea programul SolarWinds în unele dintre sistemele sale informatice.

„NATO dispune de o echipă de intervenţie informatică rapidă care poate fi mobilizată în orice moment şi centrul nostru operaţional pentru spaţiul cibernetic funcţionează normal'', a subliniat el.

La rândul său, Comisia Europeană a dat asigurări că singura entitate a programului SolarWinds utilizată în sistemele sale informatice „nu a fost atinsă de incident'', dar a precizat că serviciile sale „analizează situaţia''.

Washingtonul a acuzat vineri Rusia că se află în spatele acestui atac cibernetic de mare amploare, însă Moscova a respins orice implicare a sa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO