CONTRASTUL GIGI BECALI, milionarul fara bani in banca. De la fapte caritabile la jigniri memorabile

×
Codul embed a fost copiat

Gigi Becali, nascut in 1958 in Braila, este deputat in Parlamentul Romaniei, europarlamentar si finantatorul celui mai titrat club de fotbal din Romania.

"Am fost Mihai Viteazul, am fost ursu, am fost Razboinicul Luminii si acum sunt principele...."
"Am zis sa fac cum a facut Regele David, o spovedanie publica. Imi cer iertare tuturor acelor oameni din politica pe care i-am jignit"

Acesta este George Becali: om de afaceri, europarlamentar, deputat, finantator de sport, filantrop, gospodar in curtea vilei din Pipera, Mihai Viteazu sau Razboinicului Luminii, pe scurt: unul dintre cele mai colorate personaje din Romania.

S-a facut remarcat din pozitia de patron al echipei de fotbal Steaua pe care a preluat-o in anul 2003. Declaratiile sale spumoase, modul in care isi manifesta bucuria dupa o victorie sau felul in care isi trata adversarii l-au adus in atentia tuturor.

Prietenia cu presedintele Traian Basescu a fost tema de scandal. Unul dintre momente s-a petrecut in 2006 cand Traian Basescu a sarbatorit alaturi de Becali si echipa calificarea in semifinalele Cupei Uefa. Petrecerea de la Golden Blitz i-a sifonat insa imaginea presedintelui despre care s-a spus ca s-a urcat la volan dupa ce ar fi baut alcool.

Citește și
Gigi Becali
Gigi Becali, obligat de instanta sa ii plateasca fostului spion Pavel Corut daune de 10.000 de euro
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Relatia Becali-Basescu a devenit apoi tensionata si presarata cu multe certuri si impacari pana astazi.

"Incep prima data cu capul tarii care este presedintele Traian Basescu si am sa-i cer iertare lui prima data pentru tot ceea ce am gresit"

"In alta tara nici nu era bagat in seama, eu daca ar fi la oi nu stiu daca l-as lua, sperie oile"

In 2004, Becali a preluat Partidul Noua Generatie. A candidat de doua ori la presedintia tarii in 2004 si 2009.

In 2009 a reusit ce si-a propus. A devenit europarlamentar cu voturile celor din Ilfov, dar a ajuns si dupa gratii in arest preventiv pentru ca sechestrase mai multi indivizi pe care ii banuia ca i-au furat masina.

14 zile a stat Becali dupa gratii. Si a fost condamnat la 3 ani cu suspendare in procesul in care a fost acuzat practici mafiote.

Apoi s-a reinventat. Le-a dat bani oamenilor saraci din sate si din capitala,

... iar la poarta palatului sau din Pipera a devenit o traditie sa-l astepte sarmanii ca sa primeasca de pomana.

In ultimii ani, Becali a donat manastirilor de pe muntele Athos din Grecia milioane de euro.

Actiunile caritabile se bateau cap in cap cu declaratiile socante pe care le facea despre cunoscuti. Acestia, printre care se numara Corneliu Vadim tudor, radu berceanu, dragos savulescu, l-au dat in judecata pentru afirmatii jignitoare.

Becali s-a ales cu mai multe dosare penale legate de afacerile imobiliare sau de banii din fotbal.

Intre atatea scandaluri si donatii, are timp sa se ocupe si de clubul de fotbal Steaua Bucuresti. In cei 10 ani, de cand a preluat gruparea din Ghencea, Steaua a castigat 3 campionate ale Romaniei, o cupa si o supercupa a Romaniei si a ajuns de 5 ori in primavara europeana.

In decembrie 2012, isi continua cariera politica si este ales deputat. Nici din aceasta pozitie nu rateaza nicio ocazie de a iesi in evidenta prin actiunile sale.

Conform declaratiei de avere Gigi Becali este, de departe, cel mai avut parlamentar. Ani la rand in topul celor mai bogati romani, finantatorul Stelei are 398 de hectare de teren in Capitala si in imprejurimi. Nu are nicio casa pe numele sau, nici macar palatul din Aleea Alexandru. In schimb, si-a cumparat patru masini de lux. Printre ele, Maybach-ul pe care l-a reparat cu dalta.

Becali nu are niciun leu la banci, insa detine actiuni in valoare de aproximativ 250 de milioane de lei. De asemenea, si-a imprumutat rudele si apropiatii cu 50 de milioane de euro. La toate acestea se adauga ceasurile si bijuteriile evaluate la peste 300 de mii de euro.

Becali a mostenit o parte din avere de la tatal sau care a castigat bani din oierit. Grosul averii provine insa din investitii si afaceri in domeniul imobiliarelor.

Tunul in imobiliare l-a dat in 2006 cand i-a reusit cea mai mare tranzactie imobiliara cu terenuri, facuta vreodata in Romania. A vindut 8 hectare in Pipera, si a castigat 30 de milioane de euro. Atunci, Becali se proclama cel mai bogat roman din tara, cu o avere de peste un miliard de euro.

In 2009 criza economica la atins si pe Becali.

"- Alta data ati fi avut curajul ca sunteti numarul unu in functie de avere. Mai aveti curajul?
- Pai nu, daca nu sunt. Cum sa spun...A venit criza asta. Nu mai pot sa vorbesc de miliard. Nu mai pot sa vorbesc de suta de milioane, dar tot acelasi om sunt. Mananc la fel, aceeasi pofta de mancare"

Pentru unii, Gigi Becali este un bun crestin, darnic, pentru altii, un om de afaceri de succes. Cert este ca toata lumea il asociaza cu imaginea clubului Steaua, dincolo de dosarele penale pe care le-a strans de-a lungul anilor pe numele sau.
 

BIOGRAFIE

George Becali s-a nascut la data de 25 iunie 1958, in satul Zagna (judetul Braila) intr-o familie de origine aromana, care a fost deportata in Baragan, de autoritatile comuniste, datorita asocierii cu fascistii din Garda de Fier inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Tatal lui Becali a reusit sa faca avere din oierit.

Becali a lucrat initial ca lacatus-mecanic la ICCE, pe platforma Baneasa. Dupa evenimentele din 1989, cu ajutorul unei mosterniri si unui imprumut de la Hagi, a inceput sa importe blugi, tigari si sapunuri cu TIR-uri din Turcia. Marea parte a averii sale insa provine din investitii imobiliare.

Reactiile familiei dupa condamnarea lui Becali la inchisoare cu executare: "N-a facut cine stie ce"

Desi averea sa a fost estimata la 725 milioane euro in 2008 in Top 500 Forbes, aceasta a scazut substantial in urma crizei si scaderea preturilor imobiliarelor, dar si ca urmare a transferarii unei parti pe numele fetelor sale, aceasta fiind estimata intre 140-300 milioane euro in 2012.

George Becali a fost presedinte al Consiliului de Administratie al Clubului de Fotbal Steaua Bucuresti intre 2003-2007 si ramane finantatorul acestui club. Este actionar majoritar la Avicola Iasi si la Uzina Mecanica Dragasani.

Gigi Becali: "S-ar putea sa cer gratierea de la presedintele Traian Basescu. Nu mi-e rusine"

In 2004 a preluat conducerea Partidului Noua Generatie iar in 2007 BBC a raportat despre ascensiunea rapida a lui Becali in politica, acesta fiind descris ca un populist bogat.

A donat bani pentru construirea de biserici, precum donatia de cateva milioane de euro facuta catre bisericile ortodoxe romanesti de la Muntele Athos. Printre actiunile de binefacere a fost construirea unui sat pentru sinistratii de la Vadu Rosca (judetul Vrancea), Rast (judetul Dolj) si Arbore, Suceava (judetul Suceava).

ACTIVITATE CA POLITICIAN

In 2000 a candidat pentru Camera Deputatilor din partea unei asociatii a italienilor din Romania, ratand cu putin intrarea in Parlament.

A preluat Partidul Noua Generatie de la fondatorul acestuia, Viorel Lis, fost primar al Bucurestiului, devenind presedinte al acestui partid la data de 10 ianuarie 2004. A promovat o doctrina crestina, de dreapta, cu accente nationaliste, apropiata de cea a Partidului Romania Mare si a partidelor extremiste europene.

In anul 2004 a participat la alegerile pentru presedintia Romaniei, fiind candidatul acestui partid. A obtinut 1,77% din optiunile de vot. La alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007, s-a aflat pe prima pozitie pe lista PNG, dar partidul sau s-a aflat la mica distanta sub pragul electoral.

IN PARLAMENTUL EUROPEAN

A fost ales in Parlamentul European la data de 7 iunie 2009 pe lista Partidului Romania Mare, alaturi de Corneliu Vadim Tudor. In cele noua luni pana in martie 2010 a participat la numai 10 din cele 37 de sedinte in plen, fiind reprezentantul Romaniei cu cea mai slaba prezenta, de numai 27%.

Prin aceasta a contribuit la plasarea Romaniei pe ultimul loc intre natiunile reprezentate in Parlamentul European, Romania avand o prezenta de numai 84,46 %.

In perioada mentionata el a vorbit in plenul Parlamentului European de cinci ori si a depus un singur amendament; nu a pus nici o intrebare, nu a facut nici o propunere de rezolutie, nu a avut nici o declaratie scrisa si nu a elaborat nici un raport.

IN PARLAMENTUL ROMANIEI

La alegerile legislative de la data de 9 decembrie 2012, Becali a candidat pentru un mandat de deputat in Colegiul 25 din Bucuresti, pe listele USL. El a fost ales cu majoritatea de voturi (65%). Dupa depunerea juramantului, Becali a fost numit membru in comisia juridica a Camerei Deputatilor.

La data de 11 februarie 2013, ca urmare a condamnarii sale intr-un dosar in care a fost acuzat de lipsire de libertate, si-a dat demisia din PNL, devenind deputat independent.


CONDAMNARI

 

DOSARUL SECHESTRARII DE PERSOANE

Pe 3 aprilie 2009, magistratii Judecatoriei Sectorului 1 au emis pe numele lui Gigi Becali un mandat de arestare pentru 29 de zile, acuzat de savarsirea infractiunii de lipsire de libertate.

Mai multe persoane au demarat campanii prin care au cerut eliberarea acestuia, una dintre cele mai de succes fiind "FREE GIGI". Dupa 14 zile, Becali a fost eliberat din inchisoare.

Gigi Becali a fost trimis in judecata in octombrie 2009, alaturi de Stefan Dediu, Catalin Otto Zmarandescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrascu, Marcel Popa si de politistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate in mod nelegal.

In 19 octombrie 2011, Gigi Becali a fost achitat de catre un complet de trei judecatori al ICCJ. Decizia instantei a fost contestata de Parchet si de unii dintre inculpatii din dosar.

Pe 11 februarie 2013, Gigi Becali a fost condamnat definitiv, de completul de cinci judecatori al instantei supreme la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru sechestrarea celor care i-au furat limuzina.

DOSARUL SCHIMBULUI DE TERENURI CU ARMATA

Potrivit procurorilor DNA, in perioada 1996-1999, in calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publica a statului din zona Voluntari (fosta Ferma Rosia), MApN a efectuat doua schimburi de terenuri cu George Becali, suprafata totala cedata acestuia in urma celor doua schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinta prejudicierea statului roman cu suma totala de 892.758 de dolari.

DNA l-a trimis pe Gigi Becali in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata.

Pe 24 mai 2012, Gigi Becali a fost achitat de instanta suprema, magistratii hotarand achitarea acestuia pe motiv ca lipseste unul dintre elementele infractiunii. Procurorii DNA au facut recurs.

Pe 20 mai 2013, completul de cinci judecatori al instantei supreme l-a condamnat pe Becali la doi ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata.

In cazul finantatorului echipei Steaua Bucuresti - condamnat anterior la trei ani de inchisoare cu suspendare in dosarul privind sechestrarea de persoane -, instanta a revocat suspendarea executarii acestei pedepse. Judecatorii au reindividualizat pedepsele de cate trei ani de inchisoare primite de Becali in acel dosar si le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri.

Dupa recontopirea pedepselor, au aratat judecatorii, Gigi Becali urmeaza sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de inchisoare cu executare, din care instanta a dispus sa fie scazuta perioada 2 aprilie - 17 aprilie 2009, in care omul de afaceri a fost retinut si arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrarii de persoane.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Gigi Becali nu va avea televizor LCD, DVD si laptop in celula. Avocat:
Gigi Becali nu va avea televizor LCD, DVD si laptop in celula. Avocat: "Nu se face nicio exceptie"

Gigi Becali, detinut de lux la penitenciarul Rahova, se pregateste pentru lunga perioada de detentie, pe care urmeaza sa o execute. Sau, cel putin, incearca. Miercuri, din tot ce a cerut, a primit doar un filtru de cafea.

Gigi Becali, obligat de instanta sa ii plateasca fostului spion Pavel Corut daune de 10.000 de euro
Gigi Becali, obligat de instanta sa ii plateasca fostului spion Pavel Corut daune de 10.000 de euro

Saptamana Patimilor s-a transformat intr-o saptamana a platilor pentru Gigi Becali.

Gigi Becali, obligat sa ii plateasca lui Savulescu daune de 10.000 de lei. Reactia patronului Stelei
Gigi Becali, obligat sa ii plateasca lui Savulescu daune de 10.000 de lei. Reactia patronului Stelei

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti l-au gasit responsabil pe Gigi Becali de nesabuinta de a spune in public ca pe Dragos Savulescu, fostul sef de la Dinamo, l-a prins nevasta cu un barbat in pat.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.