Port reabilitat cu 15 milioane de lei, pustiu: "Nu suntem Dumnezei ca să creştem apa"
România le închide musafirilor uşa în nas şi nu îi pasă că astfel pierde bani. Un bun exemplu este portul Corabia care deşi a fost modernizat cu bani europeni este pustiu.
Turiştii pot să ajungă acolo doar cu bărci mici pentru că dunele de nisip ţin la distanţă vasele de croazieră. Autorităţile nu şi-au bătut capul să se ocupe de dragare.
Pontoane noi, zonă de pescuit, faleza reabilitată cu băncuțe, toate stau neatinse chit că au costat peste 15 milioane de lei. Cei care ajung totuşi aici vin cu maşina sau cu autocarul. Nici vorbă de vapoare.
Mircea Vîntu, consilier local Primăria Corabia: "Problema este cea arătată chiar de postul dumneavoastră - dragajul care nu s-a făcut în zona aceasta."
În cadrul campaniei Știrilor Pro Tv - "Un fluviu de prostie" vă arătam încă din 2017 ca autorităţile nu reuşeau nici atunci să decolmateze Dunărea, deşi în port o dragă stătea nefolosita.
Reporter: Ce faceţi?
Viorel Sercău: Ne uităm şi noi că aşteptăm să crească apa. Nu suntem noi Dumnezei ca să creştem apa.
Dănuț Ofițeru, director adjunct APDF: "Valoarea pentru acest dragaj depăşeşte 2-3 sute de mii de euro. Bani pe care nu îi avem în momentul de față".
Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor: "Încercăm să intervenim cu cei de la afdj pentru a debloca această situaţie în timp util."
Doru Fieraru, reprezentant hotel: "Vasele nu pot să tragă, să vină străini cu ambarcaţiuni, doar în acest micuț port ambarcațiunile locale se găsesc".
Antreprenori din zona şi-au cumpărat în ultimii doi ani vase de mici dimensiuni în speranţa că-i vor plimba pe turişti să vadă împrejurimile.
Ionuț Stoica, proprietar ambarcaţiune: "Să sperăm că în următorii 2-3 ani se întâmpla ceva în bine în orașul nostru".
Iulică Oane, primar Corabia: "Noi, vara, în loc de apă în port avem o insulă de nisip pe care se poate face plajă. Asta e marea problemă și de accesul în port este legată toată dezvoltarea orașului Corabia."
Deocamdată cei de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi promit că vor cumpăra cu fonduri europene o dragă performanta şi vor decolmata Dunărea şi în zona Corabia.
Dorian Dumitru, dir. Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, Galaţi: "Aceste nave vor fi recepţionate în cursul anului 2019, mai exact în luna septembrie. După înmatricularea navelor, ele vor putea să înceapă operaţiunile de dragaj."
Aşadar va mai curge ceva apă pe fluviu până când şi aceasta localitate va intra în circuitul turistic al firmelor care organizează croaziere.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!