Ministerul Economiei a retras de pe site OU privind protectia sociala a persoanelor concediate
Ministerul Economiei a retras de pe site proiectul ordonantei de urgenta privind protectia sociala a persoanelor care urmau sa fie disponibilizate din companiile energetice, dupa ce premierul Victor Ponta i-a cerut acest lucru.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei sa retraga proiectul privind protectia sociala a angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati, conform textului, si sa clarifice acest subiect.
De asemenea, Ponta i-a cerut lui Varujan Vosganian sa identifice persoanele care au avansat un asemenea document fara aprobarea Guvernului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Intr-un comunicat transmis, joi dimineata, in legatura cu informatiile privind "un asa-zis program de disponibilizari in 16 companii de stat din energie", Guvernul a transmis ca documentul nu a fost discutat si nici aprobat de Executiv, iar singurul proiect sustinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevazute in OUG 116 din 2006.
"Proiectul afisat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului si nu este sustinut de acesta. Primul-ministru i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, sa retraga acest proiect de pe site-ul ministerului si sa clarifice acest subiect, precum si sa identifice persoanele care au avansat un asemenea document fara aprobarea Guvernului", informeaza Executivul.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, la Guvern, ca este autorizat sa declare doar ca Executivul prelungeste o serie de termene si nu va efectua "disponibilizari ample" de personal in companii de stat, dar a precizat ca din 1990 nu a existat vreun an fara concedieri si nu vrea sa se creada ca anul 2013 "va fi diferit".
El a aratat ca proiectul pregatit prelungeste o serie de termene aprobate in 2006 si extinse ulterior, in 2009, pentru protectia sociala a angajatilor disponibilizati. Ministrul a amintit in acelasi timp ca fiecare caz de restructurare va presupune o hotarare de guvern.
Intrebat de jurnalisti de ce, din punct de vedere logic, de ce era nevoie de o astfel de ordonanta de urgenta daca Guvernul nu are de gand sa concedieze angajati din companiile de stat, ministrul a afirmat: "Daca eu vin in fata dumneavoastra, avand un patrimoniu salarial de sute de mii de persoane, sa va spun ca nu dorim sa concediem pe nimeni pana in 2018, m-ati crede? Daca eu am sa va raspund ca nu am de gand, din punct de vedere logic m-ati crede? Eu spun ca viata economica este intr-o continua evolutie si ca avem cateva exemple concrete, care tin de restructurarea domeniului minier, unde exista cateva mine care urmeaza sa disponibilizeze".
Intrebat de ce expresia din textul ordonantei este, la modul categoric, "angajatii ce urmeaza sa fie disponibilizati" si nu "care pot fi disponibilizati", Vosganian a spus ca el crede ca intr-un text de lege care se respecta "indicativul prezent" este formula cea mai lamuritoare in a preciza limitele unui act normativ.
"Nu as vrea sa se creada din faptul ca acest text spune «persoanele care vor fi disponibilizate» ca toate persoanele care lucreaza in acest domeniu simt asupra lor pericolul disponibilizarii", a adaugat Vosganian.
El a precizat ca tot ce poate spune acum, fiind autorizat in acest sens, este sa declare ca Guvernul nu are in vedere in acest moment disponibilizarile ample de personal "sugerate de presa".
Ministrul a adaugat insa ca cele 15 companii din anexa ordonantei sunt implicate intr-un proces de restructurare care, in unele cazuri, va conduce la disponibilizari. Intrebat de jurnalisti care este urgenta pentru care Guvernul aproba sistemul de protectie sociala prin ordonanta de urgenta, ministrul a raspuns doar ca termenul de valabilitate a acestui sistem a expirat.
"Eu nu am spus ca nu concediem pe nimeni, tot asa cum nu am spus ca facem concedieri masive. in orice domeniu de activitate exista intrari si iesiri. Cata vreme in acest moment nu exista initiata nicio hotarare de guvern pentru disponibilizari, eu nu sunt autorizat sa spun ca vor fi disponibilizari", a spus Vosganian.
Intrebat daca exista posibilitatea ca aceste concedieri sa fie efectuate pana la sfarsitul acestui an, Vosganian a raspuns: "Nu cred ca a existat vreun an, din 1990 incoace, sa nu existe si disponibilizari in sectorul de stat. Nu as vrea sa credeti ca anul acesta va fi diferit, dimpotriva. Pentru a nu fi diferit si a exista protectie in cazul disponibilizarilor, am dat aceasta ordonanta de urgenta".
Intrebat de asemenea de ce premierul Victor Ponta a declarat ca nu are cunostinta de un astfel de proiect de ordonanta, care ulterior a fost postat chiar pe site-ul ministerului de resort, Vosganian a spus ca textul era unul de dezbatere, nu a "iesit" din Ministerul Economiei si nu a fost transmis spre avizare celorlalte ministere, astfel ca urma sa fie depus pe masa premierului dupa ce si ceilalti initiatori isi exprimau acceptul. El a aratat totodata ca a fost contactat de Ponta dupa ce informatia a fost publicata.
Sistemul de protectie sociala a angajatilor din companii de stat incluse intr-un proces de restructurare a fost reglementat in 2006 si extins ulterior, in 2009, dar nu fara motiv, ci deoarece Guvernul a pregatit atunci o noua lista de concedieri, iar pentru acordarea platilor compensatorii era nevoie de un cadrul legal. in proiectul de ordonanta de urgenta al Cabinetului actual este prevazut in mod clar ca prin hotarare a Guvernului vor fi stabilite societatile care pot efectua concedieri colective si numarul de salariati "ce urmeaza sa fie disponibilizati".
In nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta se arata ca prin Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007-2020 si acordurile de intelegere cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana din anul 2011- 2012, Guvernul s-a obligat sa rezolve deficientele constatate la unele intreprinderi de stat prin masuri care sa conduca la restructurarea economico-financiara a acestora si la eliminarea pierderilor si eficientizarea pe termen lung a activitatii, in baza carora se deruleaza sau se vor derula programe de restructurare a companiilor de stat aflate sub autoritatea Ministerului Economiei.
Sursa: Mediafax
Etichete: energie, concedieri, victor ponta, disponibilizari, ministerul economiei, varujan vosganian,
Dată publicare:
28-02-2013 10:47