Dragnea anunta valuri de concedieri si mariri salariale. 150.000 de oameni ar putea fi dati afara

Ultima actualizare: 11-02-2013 07:09

Vice-premierul Liviu Dragnea spune ca in urmatoarele luni va fi analizata activitatea tuturor angajatilor de la stat. Dintre ei, 150 de mii ar putea sa plece acasa, iar din banii economisti vor fi majorate lefurile celor ramasi, inclusiv ale sefilor.

Marea evaluare a bugetarilor va incepe saptamana viitoare, potrivit lui Liviu Dragnea. Procesul dureaza doua luni, iar la final cel mai probabil urmeaza disponibilizari. 

"Poate 100.000, poate 150.000, nu luam asa cu un cutter si luam de peste tot. Va fi o analiza serioasa facuta pe fiecare structura in parte", spune Dragnea.

Cei ramasi vor primi salarii mai mari.

Romania are in prezent 1.187.000 de bugetari, iar guvernul da pe salariile lor 46 de miliarde de lei. Daca vor fi concediati 150.000, statul ar economisi peste 5 miliarde de lei. Cu acesti bani, cei ramasi ar putea beneficia de o majorare salariala medie de 14%.

"In Ministerul Economiei, salariul mediu net este de 1.600 lei. Ma intreb cum ar arata o banca, cum ar arata o societate de asigurari sau o firma de IT atunci cand managerul ar fi constrans sa dea un salariu mediu net de 1.600 lei", spune Varujan Vosganian, Ministrul Economiei.

Nimeni nu garanteaza insa ca toti banii economisiti din disponibilizari se vor duce in majorari. Iar unii specialisti spun ca numarul de concedieri ar trebui sa fie oricum mai mare.

SINCRON Cristian Hostiuc - director editorial Ziarul Financiar
"In urmatorii patru ani ar trebui sa dea 400.000 de oameni afara, pentru ca altfel nu vor respecta promisiuni electorale cu salarii si pensii", este de parere Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Anul acesta guvernul s-a angajat sa majoreze pensiile cu 4 % si salariile cu 7 %.

 

Citeste si: Cum ajung unii romani descurcareti sa castige 1500 euro pe luna

Salariul urias pe care il incaseaza omul care dezvaluie cele mai ascunse secrete de la Apple

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO