Pompierii români au primit patru roboți de intervenție în caz de dezastre. Fiecare robot poate tracta peste o tonă
Pompierii români au intrat de miercuri în era roboţilor. Patru autospeciale încărcate cu 16 mașinării complexe de intervenție în caz de dezastre au intrat în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Roboții au fost achiziționați din Franța, cu fonduri europene, și au fost folosiți cu succes la stingerea incendiului de la Catedrala Notre Dame din Paris, în 2019.
Aceştia sunt noii roboţi din dotarea pompierilor. Vorbim de nişte șenilate comandate de la distanţă, cu motoare electrice sau termice care pot fi echipate cu diferite dispozitive, în funcţie de intervenţie.
Cei 16 roboţi pot să stingă incendii, să evacueze răniţi sau să depisteze dacă în zonă sunt gaze ori radiaţii periculoase. Nu în ultimul rând, fiecare robot poate tracta sau împinge greutăţi de peste o tonă.
Constantin Caran, șef departament logistic al IGSU: "Cu roboţii electrici poţi merge până la 14 ore funcţionare continuă iar cei termici până la 16 ore".
Pompierii care vor manevra noile dotări au trecut printr-un curs de specializare de 4 zile la finalul căruia au primit un atestat, după ce s-au familiarizat cu toate comenzile robotului.
Reprezentanţii Ministerului de Interne s-au interesat de aceşti roboţi încă din 2019, când i-au văzut în dotarea poliţiştilor francezi. Aceştia i-au folosit la stingerea incendiului de la Notre Dame, unde există riscul prăbuşirii acoperişului masiv. Mulţumită roboţilor, pompierii nu şi-au riscat viaţa.
Lucian Bode, Ministrul Afacerilor interne: "La Azo Mureş, am trecut pe lângă o catastrofă. Erau peste 40 de tone de azotat de amoniu depozitate acolo riscul să se prăbuşească plafonul era foarte mare, pompierii puteau să stea acolo cel mult 30 de minute, totul era contra cronometru, iar dacă aveam un astfel de dispozitiv am fi putut să eliminăm orice risc pentru pompieri".
Cele 4 autospeciale cu roboţi care au costat peste 5 milioane de euro din fonduri europene, vor ajunge în judeţele Mureş, Braşov, Iaşi şi Ilfov. Şefii DSU promit că modernizarea va continua, cu autospeciale de stingere prin hidroperforare.