Poluare cu milioane de tone de deșeuri periculoase, investigată la Constanța. Biolog: „Ajunge și în organismul nostru”
Anchetă de amploare în Portul Constanța: procurorii verifică o posibilă poluare cu milioane de tone de deșeuri periculoase. În zonă era permisă depozitarea resturilor de la materialele de construcții, însă doar a celor care nu poluează mediul.
Perimetrul este în grija Primăriei Constanța care ar fi trebuit să supravegheze ce deșeuri sunt aruncate acolo, dar și cantitatea lor, mai ales că multe au ajuns deja în mare.
De 20 de ani, Primăria din Constanța are în grijă zona situată la Poarta 9 a portului. A preluat terenul și îi taxează cu trei lei pe tonă pe cei care aduc aici resturi provenite din construcții.
Teoretic, deșeurile care ar fi avut aprobarea să fie depozitate sunt definite în legislație ca inerte. Adică nu suferă transformări fizice sau chimice, nu distrug mediul cu care vin în contact, nu poluează și nu afectează sănătatea omului. Însă, procurorii și inspectorii de mediu s-au îngrozit când au ajuns la fața locului. Locul este o bombă biologică: imensa groapă de gunoi este plină bidoane de ulei uzat, combustibil, material plastic și gunoi menajer. Autoritățile estimează că ar fi câteva milioane de tone de deșeuri, multe aflate chiar la câțiva metri de mare dar și de pânza freatică.
Steluța Popescu, Garda Națională de Mediu Constanța: „Începând de astăzi s-a sistat depozitarea acolo. Motivele sistării sunt încălcarea legislației de mediu, în sensul că efectiv s-au îngropat acolo deșeuri.”
Anchetatorii și inspectorii de la Garda Națională de Mediu spun că nimic nu putea fi descărcat aici dacă mașinile pline cu deșeuri nu ar fi fost lăsate să intre în zona închisă cu gard chiar de paznicii angajați de Primăria Constanța.
Teodor Niță, procuror Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța: „Este dosarul în instrumentare prin incriminarea ca infracțiune a îngropării de deșeuri. Cred că trebuie să ne alinem și noi la anumite standarde și nu să le aruncăm și să le îngropăm.”
Cum zona se întinde, potrivit avizului, pe aproape 20 de hectare, nimeni nu știe foarte clar ce cantitate de deșeuri periculoase au ajuns sau vor ajunge în mare.
Valeria Abaza, director la Institutul de Cercetare Marină „Grigore Antipa”: „Vorbim de afectarea organismelor din masa apei și de pe fundul apei. Acolo găsim midii care sunt filtratoare, curăță apa dar noi nu le putem mânca pe acelea. Ele rețin cele mai multe substanțe poluante din mare. Mai au și un impact direct asupra peștilor.”
Adrian Teacă, biolog marin GeoEcoMar: „Este o presiune imensă, uriașă asupra mediului marin. Tot ce conține acel pește, care provine din surse de poluare marine ajunge și în farfuria noastră sau în organismul nostru.”
Potrivit procurorilor, legea prevede până la cinci ani de închisoare pentru îngroparea, distrugerea și eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate.
Contactați de reporterii Știrilor Pro Tv, reprezentanții Primăriei Constanța nu au explicat cum au ajuns deșeurile în zonă și au anunțat doar închiderea amplasamentului. Pe lângă dosarul penal deschis, municipalitatea a fost sancționată și cu 100.000 de lei pentru că nu a respectat legistația de mediu.