Polonia va trimite militari în România. Premierul Poloniei: ”Trupele rusești sunt aproape de țărmul României”
Polonia și țara noastră vor primi noi efective de militari pentru întăririrea granițelor în cazul unei eventuale agresiuni a Federației Ruse.
Cele două state au luat această decizie într-o ședință de guvern comună desfășurată la Varșovia după ce bombardamentele în Ucraina, s-au intensificat.
La grupul de luptă NATO din România vor participa și soldați polonezi iar cele două țări au semnat un acord de cooperare, în industria apărării.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Temerile că trupele rusești ar putea depăși granițele Ucrainei spre state membre ale Uniunii Europene i-au făcut pe oficialii din țara noastră și din Polonia să-și ia măsuri de siguranță. Vor veni, în ambele țări, noi unități de militari NATO.
Nicolae Ciucă, premierul României: ”Odată cu sporirea prezenței forțelor aliate în regiunea Mării Negre și în Polonia și Marea Baltică, să analizăm și să putem să avem un nou pachet de forțe care să fie deplasat în țara noastră, să continuăm să facem față oricărei agresiuni, chiar și unei agresiuni din partea Federației Ruse.”
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: ”Trupele rusești sunt aproape de țărmul României, de granițele Poloniei, în Belarus. Să prevenim este un lucru, dar trebuie să ne și pregătim pentru alte pericole. Trebuie să ne întărim flancul estic.”
După ședința comună de guvern, Polonia, aflată și ea la granița cu Ucraina, a cerut ca Uniunea Europeană să sancționeze mult mai dur Rusia. Să fie blocate livrările de gaze şi toate băncile ruseşti și să fie pus embargo pe cărbunele rusesc.
O discuţie importantă aici, în Varşovia, a fost despre alternativele România la gazul rusesc. O variantă ar fi să aducem gaz azer, dar soluţia nu este deocamdată fezabila din punct de vedere tehnic. Altă variantă este gazul lichefiat - sunt mai multe state care au terminale de gaz lichefiat, nu şi România. De aceea, spun specialişti în energie, costurile de transport ar fi mari în cazul nostru".
România și Polonia au încheiat și o înțelegere de colaborare mai strânsă pentru gestionarea rezervelor de stat în situații de criză, inclusiv asigurarea de produse necesare Ucrainei. Un alt acord a fost semnat de cele două Guverne pentru cooperarea în industria de apărare.