Polițiștii amenință că de la 1 ianuarie vor refuza să mai facă ore suplimentare. Care ar fi consecințele
Politiștii amenintă că de la 1 ianuarie vor refuza să mai facă ore suplimentare, iar asta va duce, inevitabil, la blocarea unor activități importante, cum ar fi intârzierea intervențiilor de urgență sau a cercetărilor penale.
Este ultimatumul dat guvernanților după aproape două luni de proteste, în care angajații din Ministerul de Interne cer să li se facă dreptate. Polițiștii nu vor salarii mărite, ci vor doar plata acelor drepturi prevăzute încă din anul 2017.
Zeci de politiști din Maramureș au ieșit, luni, în stradă să protesteze în fața Prefecturii, nemulțumiți că legea salarizării nu se aplică și la ei. Încă din anul 2017, Guvernul le-a promis că nu vor mai exista situații în care angajați cu aceleași funcții, vechime și responsabilități să câștige mai puțin decât alții.
Polițist: ”Noi nu cerem majorări salariale, ci doar respectarea legii. Salariile noastre au rămas plafonate din 2009."
Ionuț Pop, vicepreședinte Europol: ”Pentru toate categoriile de bugetari s-au găsit soluții, medicii au intrat pe grila din 2022 în urmă cu doi ani de zile, profesorii au recuperat în proporție de 90% această diferență. Angajații din sistemul de ordine publică, siguranță națională au recuperat din această diferență aproximativ 40% și ne vedem nevoiți să protestăm. Diferențele salariale nu sunt mari, trebuie calculate pentru fiecare individ în parte, iar o medie ar fi în jur de 800 de lei din care se trag contribuțiile la stat."
Tot luni au ieșit în stradă și polițiștii din Gorj, iar marți vor fi proteste și în alte orașe mari din țară. Vineri, polițiștii se vor afla în fața sediilor din București a celor trei partide de la guvernare. Dacă nu sunt ascultați, amenință că de la 1 decembrie vor lua măsuri drastice
Ștefan Teoroc, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare: ”Ieșim mai puțini în misiuni și ne asumăm. În afară de ore suplimentare, dacă vom decide să blocăm sistemul prin încetarea activității o vom face pe răspunderea proprie, ne dăm seama că pot fi consecințe."
Cosmin Andreică, președinte Sindicatul Europol: "Am atras atenția că în raport cu numărul mic de polițiști și a faptului că a trebuit să facem atribuții pe timp de pandemie, pe care nu le avem în fișa postului, o serie de dosare penale au rămas nelucrate, sunt amânate și infracțiuni, necercetate, iar în mediul rural, unde sunt foarte puțini polițiști, ne întrebăm cine va merge la intervenții 112 dacă aceștia nu mai fac ore suplimentare?"
Prima etapă a protestelor polițiștilor a început pe 1 decembrie când au refuzat să mai dea amenzi. Aceștia au postat pe rețelele sociale poze cu procesele verbale în care le-au aplicat celor prinși că încalcă legea doar avertismente.