Bilanțul violențelor din București. 12 jandarmi au fost răniți la protestele față de restricțiile Covid-19
Violențele din noaptea de luni spre marți din București s-au lăsat cu 12 jandarmi răniți, după ce manifestanții au aruncat cu pietre în forțele de ordine și au vandalizat bănci din lemn, stații de autobuz și vitrine.
Trei dintre jandarmi au avut nevoie de îngrijire medicală la spital, a anunțat și directorul general al Jandarmeriei Capitalei, Ionel-Cătălin Stegăroiu.
188 de persoane sunt audiate la Poliție, potrivit şefului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Bogdan Berechet.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pe de altă parte, au fost date amenzi de peste 200.000 de lei după protestele violente de azi-noapte din București.
Este un prim bilanț prezentat în această dimineață de șefii structurilor de ordine publică din Capitală.
Ce s-a întâmplat în București, luni noaptea
Mii de oameni au ieșit din nou pe străzile Capitalei, luni, 29 martie, a doua zi după ce autoritățile au înăsprit restricțiile în localitățile roșii, cu multe cazuri de Covid.
Dacă duminică oamenii au cerut doar ridicarea restricțiilor de circulaţie și renunțarea la mască, în aer liber, în noaptea de luni spre marți s-a lăsat cu violențe în centrul Capitalei. Câțiva manifestanți au atacat jandarmii cu pietre și au vandalizat bănci din lemn, stații de autobuz și vitrine.
Forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene şi au reținut zeci de persoane.
În jurul orei 19, primii protestatarii au început să-şi strige nemulţumirile în Piaţa Victoriei, acolo unde se află sediului Guvernului.
„De asta am venit. Să-mi susţin drepturile şi ideea de-a nu fi închis în casă ca un animal la o oră fixă. Masca...nu sunt de acord cu masca purtată în aer liber"
„Ne-am săturat de toate minciunile astea care le-a făcut. Vrem libertate!”
„Ne-am săturat de restricţii, să stăm un an de zile în casă. Am stat degeaba, la ce folos.”
„Nu suntem câini, nu suntem ultimii, să ne lase în pace cu totul, Arafat să plece pentru că e un străin şi nu apară interesele românilor" spuneau protestatarii.
Pe măsură ce trecea timpul, grupuri de manifestanţi care veneau mărşăluind din alte zone ale Capitalei se alăturau mulţimii din faţa Guvernului.
În Piaţa Victoriei ajunseseră peste 2000 de persoane. Oamenii au protestat în mai multe locuri din oraş, au protestat în Piața Universităţii, au pornit în marş pe Bd Aviatorilor, pe Bd Ştefan cel Mare, iar puţin după ora 22 s-au adunat cu toţii aici, în faţa Guvernului.
Turbulențele au început după ora 22, când unii manifestanţi au început să arunce cu petarde şi sticle în direcţia jandarmilor. Alţii au dat foc măştilor de protecţie. După ce şi-au strigat nemulțumirile în fața Palatului Victoria, oamenii au pornit în marș spre kilometrul zero al Capitalei. Unii protestatari au venit din localităţile limitrofe, aflate în carantină din cauza numărului mare de infectări cu sars-cov-2.
„În comuna Berceni e pandemie şi la Bucureşti nu mai e pandemie?” își exprima nemulțumirea un locuitor din acea zonă.
În Piaţa Unirii, violențele s-au înteţit. Mai multe persoane, identificate de forţele de ordine ca fiind membri ai galeriilor de fotbal, au atacat jandarmii cu bolovani.
Situația a fost readusa sub control abia după ce forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene. Câteva zeci de persoane au fost reţinute şi duse la secţiile de poliţie.
Bogdan Berechet, comandantul Poliției Capitalei: „Toţi cei care au încălcat legea în această seară vor primi şi vor suporta rigorile legii”.
Pe drumul dintre Piaţa Victoriei şi Piaţa Unirii, protestatarii violenţi au vandalizat mai multe stații de autobuz şi bănci de lemn. Au spart şi mai multe automate cu alimente, amplasate în staţiile de transport în comun.