Sceptrele dispărute ale lui Nicolae Ceaușescu, care i-au atras atenția și lui Dali. Unde au fost găsite
Polițiștii sunt pe urmele celor două sceptre pe care Ceaușescu le-a primit acum 50 de ani, când a devenit primul Președinte al Republicii și Șef al Statului Major al Armatei. Obiectele poleite cu aur au dispărut de la Muzeul Militar după Revoluție.
Dar au fost descoperite acum două luni, la o casă de licitații care voia să le vândă în Franța. Autoritățile noastre speră să le aducă în țară.
La 50 de ani de când Marea Adunare Națională l-a numit pe Nicolae Ceaușescu primul Președinte al Republicii Socialiste România și șef al Statului Major al Armatei, cele două sceptre, făurite la Gospodăria de partid, au fost descoperite la o casă de licitații din Nurenberg.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Prof. univ. Adrian Cioroianu, istoric: „În lumea istoricilor și a muzeografilor, să știți că a existat mereu această întrebare: unde, Dumnezeu, sunt acele sceptre ale lui Nicolae Ceaușescu?”
Imediat după Revoluție, Sceptrul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost preluat în gestiune de la Comitetul Central al PCR de Muzeul Militar Național și înregistrat în patrimoniul național. Însă câțiva ani mai târziu, în mod inexplicabil, el a fost scos din funcțiune și a dispărut preț de câteva decenii.
Sceptrul prezidențial și cel de comandant suprem al armatei erau scoase la licitație în Franța, cu un preț de pornire de 20.000 de euro, respectiv, 15.000. Primul i-a atras atenția, pe vremuri, lui Salvador Dali.
Aveau în spate o istorie, inclusiv o scrisoare pe care Salvador Dali i-a trimis-o lui Ceaușescu.
Prof. univ. Adrian Cioroianu, istoric: „Marele artist i-a trimis o telegramă lui Nicolae Ceaușescu care a apărut în Scânteia. Nimeni nu a înțeles ironia. Salvador Dali îl felicita pe Nicolae Ceaușescu că „Sunteți primul președinte care purtați un sceptru și ați inventat un sceptru prezidențial. Evident sceptrul fiind rezervat regilor, împăraților.”
Pe fir au intrat Ministerul Culturii și Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, dar şi Inspectoratul General al Poliției și Parchetul General, care au deschis un dosar penal pentru furt calificat, tăinuire și spălare de bani.
Prof. univ. Adrian Cioroianu, istoric: „Ei nu s-au ferit. Au spus de la bun început că sceptrul prezidențial este cel al lui Nicolae Ceaușescu, de unde tragem concluzia că cel sau cei care au vândut acestei firme din Germania le-au dat garanțiile de rigoare. Din păcate, nu putem ști cine au fost aceștia, pentru că pe noi asta ne-ar interesa. Prin câte mâini a trecut după 1990.”
Poliția nu are niciun suspect, iar faptele s-au prescris, între timp. Autoritățile române au reușit însă să convingă poliția germană să blocheze licitația şi fac demersuri să aducă în ţară cele două sceptre.