Ginerele și un nepot al lui Nicolae Ceaușescu cer rejudecarea procesului fostului președinte și anularea sentinței
După aproape 35 de ani, procesul lui Nicolae și al Elenei Ceaușescu ar putea fi rejudecat, chiar dacă cei doi au fost executați în decembrie 1989.
Ginerele fostului președinte și un nepot susțin că Tribunalul Militar Excepțional era ilegal constituit, astfel că cer anularea sentinței de condamnare la moarte și rejudecarea procesului. Prea târziu, le răspunde procurorul care i-a inculpat atunci pe soții Ceaușescu.
Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena au fost condamnați la moarte și confiscarea de averi. Sentința a rămas definitivă și a fost executată prin împușcare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pe 25 decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceauşescu au fost judecați de un Tribunal Militar Excepțional și condamnați în aceeași zi la pedeapsă capitală. Instanța militară susținea atunci că soții Ceaușescu nu au declarat recurs pentru că nu au recunoscut Tribunalul.
Nicolae Ceaușescu, la proces: „Voi răspunde în fața Marii Adunări Naționale, în fața reprezentanților clasei muncitoare la orice întrebare.”
După aproape 35 de ani, soțul Zoiei Ceaușescu, profesorul Mircea Oprean, dar și un nepot, cer prin intermediul unui avocat ca sentința din decembrie 1989 să fie anulată și procesul de la Târgoviște, rejudecat. Motivul? Tribunalul militar excepțional nu a fost o instanță legal constituită. Ordinul Consiliului Frontului salvării Naționale de înființare a instanței ar fi fost publicat în Monitorul Oficial abia la începutul lui 1990.
Singurul supraviețuitor al Procesului soților Ceaușescu este generalul Dan Voinea. Procurorul militar care le-a scris rechizitoriului inculpaților Nicolae și Elena Ceaușescu spune astăzi că procesul a fost unul excepțional în vremuri excepționale.
Gen. (r) Dan Voinea, procurorul procesului „Ceaușescu”: „Nu mai funcționau legile normale și atunci nu mai putea avea loc un proces după procedurile normale. În acea stare, neexecutarea ordinului putea să îți atragă inclusiv pedeapsa capitală. Putea să te execute pe loc. Noi fiind militari, am executat niște ordine. De exemplu, eu am primit ordin de la un colonel din Diecție să mă duc la Târgoviște să încep acest proces. Aceste ordine trebuiau respectate. Nu puteam să spun nu mă duc.”
Judecătorii militari vor trebui să stabilească înainte de toate dacă ginerele soților Ceaușescu și nepotul acestora au sau nu vocație să formuleze această cale de atac. Mai ales că există voci care afirmă că singurul care ar fi putea să ceară rejudecarea procesului din decembrie 1989 ar fi, de fapt, Valentin Ceaușescu, fiul fostului președinte.
Curtea Militară de Apel va trebui să decidă și dacă recursul declarat acum nu este cumva tardiv formulat.
Sursa: Pro TV
Etichete: proces, Nicolae Ceaușescu, elena ceausescu,
Dată publicare:
01-08-2024 19:29