Poliţia Română anunţă destructurarea celei mai mari grupări de producţie de metamfetamină din Europa. GALERIE FOTO
Poliţia Română anunţă, marţi, destructurarea celei mai mari grupări implicate în deturnarea de precursori şi producţia de metamfetamină din Europa.
Gruparea, monitorizată încă din mai 2022, era formată din cetăţeni români şi străini şi a vândut aproape 169 de milioane de comprimate în străinătate, notează News.ro.
”În perioada mai 2022 - martie, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au destructurat o grupare infracţională, specializată în scoaterea din circuitul civil a precursorilor de droguri de mare risc şi trimiterea acestora pe teritoriul mai multor ţări din U.E., în vederea producerii, în mod ilicit, a metamfetaminei”, a t5ransmis, marţi, IGPR.
Sursa citată a precizat că poliţiştii au documentat activitatea infracţională a persoanelor bănuite, iar, la data de 2 martie 2023, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru 24 de ore a doi bănuiţi, cetăţeni români, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, punerea pe piaţă a substanţelor clasificate, în formă continuată şi complicitate la trafic intern de droguri de mare risc.
”În cauză, s-a reţinut faptul că, în perioada ianuarie 2021 - februarie a.c., cele două persoane bănuite, împreună cu cetăţeni străini (cehi, slovaci, polonezi, lituanieni), ar fi constituit un grup infracţional organizat transfrontalier, care ar fi acţionat pe teritoriul mai multor state din spaţiul Uniunii Europene, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania şi România, în scopul comiterii infracţiunii de punerea pe piaţă a substanţelor clasificate. În vederea realizării scopului grupului, a fost perfecţionat un circuit de deturnare de la destinaţia legală, „spălare” şi înglobare, prin fabricare, a doi precursori, efedrină şi pseudoefedrină în medicamente, sub formă de comprimate”, au mai precizat poliţiştii.
Cum funcționa gruparea
Potrivit acestora, membrii grupului ar fi transportat comprimatele din România în Polonia, către societăţi care le-ar fi achiziţionat, fără a deţine autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor.
”Astfel, acţiunile ilicite erau disimulate sub paravanul derulării unor operaţiuni comerciale cu aparenţă de legalitate. La nivelul Cehiei şi Poloniei, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă producţia de metamfetamină în laboratoare ilegale, iar precursorii furnizaţi de membrii grupării reprezentau una dintre cele mai importante substanţe în producţia de droguri. Comprimatele ar fi fost preluate pe teritoriul Poloniei, de un membru al grupului infracţional organizat, cetăţean polonez, care ar fi fracţionat transporturile în cantităţi mai mici şi ar fi organizat livrarea acestora către Cehia şi Slovacia pentru distribuţia către persoanele care ar fi folosit comprimatele în producţia de metamfetamină”, a mai transmis Poliţia Română.
Potrivit instituţiei, membrii grupului infracţional ar fi organizat transportul şi livrarea către societăţile achizitoare a 168.788.870 de comprimate, în care ar fi fost înglobaţi, prin fabricare, precursorii efedrină şi pseudoefedrină (aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină), din care se puteau produce aproximativ 4,7 tone de metamfetamină.
”Comprimatele fabricate în România ar fi fost folosite de cetăţenii străini, membrii ai grupului infracţional extins, pentru producerea drogului în laboratoare clandestine, descoperite în Cehia şi Polonia. Menţionăm faptul că preţul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină, preţul de vânzare este cuprins între 70 şi 100 de euro”, au mai precizat poliţiştii.
Potrivit acestora, societatea producătoare din România, al cărui administrator şi acţionar este unul dintre bănuiţi, ar fi realizat, în perioada de activitate a grupului infracţional, 97 de livrări către societăţi din Cehia, Bulgaria, Lituania şi Spania.
”Astfel, în perioada ianuarie 2021 - februarie 2023, cei doi bănuiţi ar fi organizat producţia, depozitarea, livrarea, transportul şi distribuirea de comprimate ce conţin substanţe clasificate (precursori, care creează dependenţă) către 7 societăţi farmaceutice din Cehia, Bulgaria, Lituania şi Spania, pentru care companiile, cu excepţia a două dintre ele, nu deţineau licenţă şi autorizaţii de punere pe piaţă, înregistrate la autorităţile naţionale competente, prevăzute de reglementările naţionale şi europene în materie. În cursul urmăririi penale, în vederea documentării activităţii infracţionale, a fost constituită o echipă comună de anchetă (JIT) între autorităţile judiciare române (formată din poliţiştii din cadrul D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală) şi autorităţile judiciare din Polonia, Slovacia şi Cehia”, mai arată IGPR.
În urma percheziţiilor din România, făcute la data de 1 martie 2023, au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, 4.944.000 de pastile cu efedrină şi pseudoefedrină, 200 de kilograme de materie primă cu precursori pregatită pentru preapararea pastilelor, aproximativ 600.000 de euro, precum şi mai multe înscrisuri de interes în cauză.
La data de 2 martie 2023, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a celor doi bănuiţi.
”În urma activităţilor desfăşurate pe teritoriul Poloniei, la data de 26 februarie 2023, au fost dispuse măsuri preventive pentru 8 persoane implicate în deturnarea transporturilor de medicamente cu conţinut de efedrină/pseudoefedrină, care ar fi provenit de la fabrica din România. O autoutilitară cu număr de înmatriculare polonez (care ar fi plecat încărcată cu paleţi cu medicamente, din oraşul Voluntari, de la fabrica de medicamente) a fost identificată la data de 26 februarie 2023 pe teritoriul Poloniei, fiind prinse în flagrant delict persoanele bănuite implicate (inclusiv liderul acestui grup) la momentul la care se descărcau medicamentele, în alt loc decât cel înscris pe CMR”, a mai transmis instituţia citată.
De asemenea, într-un depozit care aparţinea grupului, au fost identificate aproximativ 100 de flacoane cu efedrină şi diferite comprimate, provenind de la fabrica din România.
”În urma activităţilor desfăşurate pe teritoriul Slovaciei, la data de 26 februarie 2023, au fost dispuse măsuri preventive pentru 4 persoane. În urma percheziţiilor domiciliare, au fost ridicaţi 1 milion de euro. La data de 27 februarie 2023, reprezentanţii Poliţiei şi Parchetului din Cehia au dispus măsuri preventive cu privire la 2 persoane şi au ridicat documente privind vânzarea unei societăţi”, se mai arată în comunicat.
Activitatea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, de sprijinul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Unitatea Naţională Europol, Agenţiei Naţionale Antidrog şi al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră - I.T.P.F. Oradea.
La percheziţii s-a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice şi Serviciul de Combatere a Macrocriminalităţii Economico-Financiare.
Operaţiunea s-a desfăşurat sub coordonarea EUROPOL şi EUROJUST.