Politia l-a prins pe cel ce a profanat o biserica veche de 700 de ani din Ardeal. Ce a putut scrie pe un zid cu vopsea roz
Politia din Hunedoara l-a gasit pe autorul profanarii unuia dintre cele mai importante monumente din Romania.
Un copil de 9 ani este cercetat de politistii hunedoreni pentru profanarea bisericii medievale Sf. Gheorghe, din localitatea Streisangeorgiu, una dintre cele mai vechi din Romania, minorul fiind invinuit ca ar fi scris cu vopsea roz cuvantul 'ADI' pe peretele de la rasarit al lacasului de cult.
Potrivit politistilor, fapta s-a petrecut pe 2 februarie, iar copilul a folosit un tub de spray cu vopsea, reusind sa murdareasca astfel peretele bisericii declarate monument istoric de importanta nationala.
"In cauza se continua cercetarile sub aspectul comiterii infractiunii de profanare a lacasurilor de cult sau a obiectelor de cult (art.382 din Cod penal)", se arata intr-un comunicat al Inspectoratului de Politie Judetean Hunedoara, remis duminica AGERPRES.
Incidentul a fost semnalat saptamana trecuta de catre paracliserul bisericii, care a anuntat imediat autoritatile din orasul Calan, de care apartine satul Streisangeorgiu. Acesta l-a anuntat pe presedintele Comisiei pentru monumente istorice din Consiliul Local Calan, consilierul local Ioan Vilcelean, iar acesta a solicitat sprijinul politiei pentru depistarea autorului faptei.
Ioan Vilcelean remarca insa ca monumentul ar fi "neglijat" de mai mult timp, motiv pentru care pe unii pereti exteriori au mai fost scrijelite si alte inscriptii, fara sa fie luate masuri.
"Biserica medievala din Streisangeorgiu este cea mai veche de acest fel din Romania. Este atestata printr-o pisanie datata la 1313, inscrisul fiind asezat pe peretele de est, din spatele altarului", a precizat, pentru AGERPRES, Ioan Vilcelean.
Biserica Sf. Gheorghe din Streisangeorgiu a fost construita in stil romanic intre anii 1313-1314, pe locul unei biserici din lemn datate 1130-1140. Este apreciata ca fiind una dintre cele mai vechi constructii medievale din Romania si este inclusa pe lista monumentelor istorice.
Biserica a atras atentia si marelui istoric Nicolae Iorga, care a scris despre ea ca este ''cea mai veche ctitorie de nemesi romani din Ardeal (1408-9)''.